Biblioteca Urbană – un proiect dedicat Anului Cărţii

Biblioteca urbană este un proiect al Primăriei Reghin în colaborare cu unitățile de învățământ din oraș. Astfel, grădiniţe, şcoli generale şi licee din Reghin au acceptat provocarea, punându-şi imaginaţia la treabă, dând viaţă bibliotecilor urbane. Deşi iniţial era vorba de o singură bibliotecă de instituţie, au fost şcoli care au reuşit să realizeze mai multe astfel de biblioteci.

56656106_2135390186546448_4655120425691381760_n

 

Un număr de 27 de biblioteci urbane sunt amplasate în diferite zone ale oraşului, în locaţii precum Parcul Central, Piaţeta din Cartierul Libertăţii, Parcul Tineretului, Parc Duzilor, dar şi în parcurile din cartierele Unirii, Făgăraşului, Sălciilor,  Cinematograf, Spital.
Dar de unde a pornit această idee? Despre asta ne vorbeşte Crina Slev, consilier personal al primarului, cea care a implementat acest proiect la nivel de Reghin.
„Ne-am dorit de ceva vreme să implementăm acest proiect, și iată că anul acesta nu se putea să fie unul mai nimerit. 2019 a fost declarat Anul Cărții în România, așa că ideea noastră de a scoate cărțile în parcuri și locuri de promenadă s-a potrivit că o mănușă. Am avut o întâlnire cu directorii de școli, grădinițe și creșe în care le-am explicat că ne dorim ca fiecare unitate de învățământ să implice o echipă de elevi, care să construiască o bibliotecă urbană, pe care mai apoi, noi le vom amplasa prin oraș. Toată lumea a răspuns prezent provocării noastre, așa că azi avem biblioteci urbane în parcuri, piațetă și locuri de joacă. Unele școli au asigurat chiar și fondul de carte pentru ele” spune Crina Slev.

Ce se doreşte prin acest proiect?

„Prin proiectul nostru ne dorim să dăm un imbold cititului, să aducem cărțile cât mai aproape de cititor. Am știut încă de la început că va fi un proiect cu câteva riscuri, asumate de noi, cum ar fi distrugerea bibliotecilor, “dispariția” cărților, dar aceste aspecte nu ne-au demoralizat. Ne dorim ca “biblioteca urbană” să devină un proiect al comunității. Care pe lângă scopul său evident, de a citi în aer liber, să ne responsabilizeze ca cetățeni, să luăm atitudine atunci când vedem că cineva vrea să distrugă munca unor copii, să aducem cărți de acasă atunci când vedem că bibliotecile sunt goale.
Cred cu tărie că a răspunde consecvent cu bunătate, va schimba în cele din urmă mindset-ul oamenilor. Și cu cât vom fi mai mulți cei care citesc, cei care aduc cărțile înapoi după ce le citesc, cei care aduc cărți de acasă să umple bibliotecile făcute de copii și elevi, cu atât mesajul nostru va ajunge la un număr mai mare de cetățeni. Comunitatea suntem noi și este responsabilitatea noastră, a fiecăruia, să avem grijă de ea și să ne gândim ce modele vrem să fim pentru copiii noștri. Suntem încântați de ce a ieșit din imaginația și mâinile dibace a celor care au construit bibliotecile și sperăm ca un număr cât mai mare de reghineni să se bucure de ele” a adăugat Crina Slev.
Din dorinţa de a vedea frumuseţile realizate de elevii talentaţi, am luat parcurile la cutreierat. Lucrările sunt într-adevăr minunate, amplasate în locurile cele mai frecventate de reghineni şi nu numai. Cărţile, încă sunt la locul lor. Cât timp, nu se ştie! Însă, dacă ai şi tu de dus o carte, cu siguranţă vei găsi un loc pe rafturile bibliotecilor din oraş. Dacă o carte îţi trage cu ochiul, du-o acasă, citeşte-o, iar apoi adu-o înapoi… Cu siguranţă un alt cititor îşi ca dori să o răsfoiască…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*