
Tot mai puţini pescărei negri
În fiecare an în luna ianuarie se numără pescăreii. Cu fiecare an care trece se înregistrează din ce în ce mai puţini pescărei negri (mierla de apă) în defileul Mureşului Superior. Între Topliţa şi Deda, cei 11 voluntari Milvus au numărat doar 143 de pescărei, iar asta în condiţiile în care în anii 2000 se înregistra un număr dublu de păsări.
„Aceste păsări sunt foarte frumoase, negre cu o pată albă. Sunt un foarte bun indicator al stării de sănătate a râurilor şi a pâraielor din zona în care trăiesc pentru că ele mănâncă acele nevertebrate care sunt foarte hrănitoare, care oxigenează apa. Sunt păsări care trăiesc pe pârâiele de munte, au cuiburi în rădăcini, însă iarna coboară pe râurile principale pentru că nu îngheaţă. Le poţi vedea pentru că stau pe gheaţă şi când le este foame intră în apă” precizează Iulia Vizi.
Nu se cunoaşte exact cauza acestei descreşteri populaţionale. Construcţiile hidrotehnice de pe pârâiele care se varsă în râul Mureş, ar putea determina o schimbare în numărul acestor păsări. „Însă nu doar pârâiele s-au schimbat în ultimii ani, modul în care sunt gestionate pădurile şi afluenţa construcţiilor din zonă contribuie semnificativ la schimbările habitatelor din zonă. Pe lângă faptul că am stricat habitatele şi apar din ce în ce mai multe gunoaie şi cabane în locuri în care nu ţi-ar trece prin cap că ai găsi aşa ceva, care poluează până la urmă. Acest trend descendent al numărului pescăreilor negri înseamnă că avem probleme şi trebuie să avem mai multă grijă de natură” adaugă Iulia Vizi.