
Proiect de conservare a naturii lansat de Grupul Milvus
Milvus a lansat Proiectul „Plan de management pentru ariile protejate ROSCI 0210, ROSCI 0367, ROSCI 0368, ROSCI 0369” în parteneriat cu PROPARK –Fundaţia pentru Arii Protejate. Este vorba despre un proiect amplu ce prevede realizarea unui plan de management pentru mai multe arii protejate Natura 2000 de-a lungul râului Mureş, de la Deda până la Iernut, pe o distanţă de mai bine de o sută de kilometri. Proiectul are o durată de 36 de luni şi este finanţat prin Programul Operaţional Insfrastructura Mare.
Scopul proiectului este de a asigura un management eficient al ariilor naturale pentru protejarea biodiversităţii din zonele vizate prin realizarea unui plan de management, cartarea mediului fizic, cartarea şi evaluarea stării de conservare a siturilor, elaborarea de studii, creşterea gradului de conştientizare, dar şi informarea strategică a vizitatorilor din localităţile de pe raza ariilor protejate Natura 2000.
„În toată această perioadă vom lucra cu specialiştii noştri pentru a număra, carta şi a vedea exact câte specii şi câţi indivizi din fiecare specie au mai rămas pe râul Mureş. Asta înseamnă că noi vom lucra în permanenţă pe teren în toate anotimpurile. Asta este doar o parte din ceea ce vom face în următorii trei ani pentru că vom lucra foarte mult şi cu comunităţile. Am vrea să facem comunitatea să devină mai conştientă că râul Mureş este dătător de viaţă, din el bei apă, dai apă la animale, îţi stropeşti grădina. Dacă nu avem grijă de el, avem mari şanse ca în anumite zone unde există bălţi umede, să sece. Lucrând cu comunităţile înseamnă că vom face foarte multă educaţie, pentru că dacă atragi un copil înspre natură, va merge acasă şi le va vorbi părinţilor, iar ei la rândul lor îşi vor aduce aminte din discuţii de perioadele în care se putea trăi în armonie cu natura. Pentru că nu se arunca pe râul Mureş punga de plastic. Vom face activităţi prin intermediul orelor non-formale de educaţie durabilă unde le vom vorbi despre peşti, păsări, natură. Vom scoate un manual despre natură cu jocuri, cu activităţi, disponibil profesorilor care vor să facă educaţie de acest fel” spune Iulia Vizi, eprezentanta Grupului Milvus.
Iniţiatorii proiectului au în vedere informarea, conştientizarea şi educarea locuitorilor din zonele protejate prin campanii specifice, educaţie durabilă în şcoli, tabere pentru elevi, întâlniri cu pescarii şi reprezentanţi ai autorităţilor locale. „Vom avea întâlniri publice pentru că vom lucra în primul rând cu primarii, să vedem ce se întâmplă, ce au în zona respectivă. Va rezulta un plan de management, mai precis un document prin care le vom spune că aici nu e voie să dai autorizaţii să se scoată pietriş, aici nu mai e voie la pescuit. Asta înseamnă un plan de management, să spui care sunt zonele de risc, care sunt speciile pe cale de dispariţie, unde trebuie lucrat, unde trebuie intervenit ori restaurată o salcie şi aşa mai departe. Vom avea întâlniri cu pescarii şi vom merge în acele locuri în care este voie să se pescuiască şi unde nu” a precizat Iulia Vizi.
Activităţile de informare vor continua chiar şi la sărbătorile satelor, ale comunelor unde reprezentanţii Milvus vor fi prezenţi pentru a purta discuţii cu oamenii. De asemenea, se vor monta panouri informale pe Râul Mureş prin care le vor transmite cetăţenilor ce se găseşte în apă, la ce să fie atenţi. În ceea ce privesc activităţile dedicate copiilor, realizatorii proiectului îşi doresc să-i facă pe cei mici să înţeleagă faptul că râul Mureş nu este doar pentru scăldat, ci este şi un loc pe care-l împărţim cu peşti, mamifere, care pot fi văzute, admirate şi pe care îşi doresc să le menţină în habitatele lor. „În ceea ce priveşte educaţia copiilor, celor mici le sunt pregătite tabere, unde timp de o săptămână vor dormi în saci de dormit în iurte, în încercarea de a fi cât mai aproape de natură. În fiecare zi, în cadrul acestei tabere vor exista activităţi, excursii. Poluarea apelor au ca și cauză lipsa staţiilor de epurare, prin îngrăşămintele chimice utilizate în agricultură, staţiile de sortare a balastrului, capturarea şi uciderea speciilor de peşti protejate, lipsa arborilor de pe malul râului şi a pârâielor, exploatarea pietrişului, desecarea zonelor umede”.