Balul Însuraţilor – poartă între trecut şi prezent

Balul Însuraţilor de la Reghin, organizat de familia Gliga a ajuns în acest an la ediţia a XII-a. Un eveniment care din anul 2010 este marcă înregistrată
Când vezi în jurul tău atât de mulţi oameni purtând costumul popular, te încearcă o emoţie. O emoţie a trecutului, a prezentului.

 

„… Au fost câteva persoane care au venit pentru prima dată, după ce au văzut la televizor sau pe internet acest eveniment, însă au recunoscut că doar în sală le vibrează inima, sufletul, pentru că pe viu e cu totul altfel să trăieşti evenimentul. Am ascultat cu mare atenţie melodiile populare pentru că atâtea mesaje de suflet are cântecul popular, încât eu nu pot să exprim ceea ce au exprimat oaspeţii noştri în această seară. Mai mult decât să transmiţi românului mesaje de unire, de bunăstare, de fericire, dacă îi vezi pe alţii cum se bucură şi te bucuri şi tu alături de ei, atunci chiar sunt o familie fericită „ Gliga Vasile Ghiorghe.

 

Câteva sute de persoane au ales la începutul lunii februarie să petreacă româneşte, să îmbrace costumul popular şi să spună o poveste. O poveste a iubirii, căci despre asta a fost vorba la această ediţie a Balului Însuraţilor, despre dragoste și căsătorie.
Deschiderea evenimentului a fost făcută de preotul Dimitrie Gherman, dar nu înainte de a aduce mulţumiri organizatorilor şi de a-i felicita pe cei prezenţi pentru frumuseţea costumelor purtate „Din lada de zestre a neamului nostru, aţi scos acum costumele acestea, care vă fac atât de frumoşi. Nu vă închipuiţi cât sunteţi de frumoşi pentru noi, pentru oameni şi pentru Dumnezeu” a spus preotul Dimitrie Gherman.

WhatsApp Image 2019-02-18 at 10.30.40
Inviţaţii au fost întâmpinaţi aşa cum se cuvine, cu pâine şi cu sare, în acest an, grupul de la Ibăneşti având această misiune de primire a participanţilor.
Cel care a primit frâiele prezentării evenimentului a fost artistul Ovidiu Purdea Someş, care a precizat în deschidere faptul că „Nu există costum popular în sală care să nu aibă semnul tricolorului, iar cea mai frumoasă declaraţie de dragoste pentru un român este „dacă ar fi să mă mai nasc odată, aş vrea să fiu un tricolor uitat în munţii Apuseni.” Tema ediţiei din acest an a fost dragostea. Dragostea împlinită cu tot ce înseamnă ea peţit, nuntă, însurat, dar şi cu momente care dau fiori şi culoare ceremonialului: grăitori, mersul pe vedere şi chemători”. Îl aprobăm pe Ovidiu Purdea Someş, şi-l cităm „Balul Însuraţilor este un eveniment despre care vorbeşte o Românie întreagă”. Şi nu spun asta în van, ci acest lucru se datorează participanţilor veniţi din toate colţurile ţării, reprezentanţi ai localităţilor precum Hodac, Ibăneşti, Deda, Solovăstru, Răstoliţa, Petelea, Sâncrai, Ulieş, Suseni, Brâncoveneşti, Vătava, Dumbrava, Bistra Mureşului, Sărmaş – Harghita, Reghin, Târgu-Mureş, Sovata, Topliţa, Gheorgheni, Sibiu, Sighişoara, Braşov, Alba Iulia, Bistriţa, Maieru, Deva, Bucureşti.
Voia bună a fost adusă de tradiţiile şi costumul popular. Nu a lipsit nici în acest an Cartea de Onoare aflată la intrarea în sala de bal, carte în care cei prezenţi au putut nota gândurile şi impresiile.

WhatsApp Image 2019-02-18 at 10.30.43
Un loc special în cadrul Balului Însuraţilor l-au avut ca de fiecare dată, meşterii populari, cei care sunt legătura cu pământul, care au adus cu ei energia de acasă, motiv pentru care cei prezenţi le-au putut admira şi chiar cumpăra lucrările realizate de mâini iscusite: ii, costume populare, linguri de lemn, covoare, ştergare şi alte obiecte specifice satului românesc.
Nu putem uita de Orchestra Casei de Cultură „Eugen Nicoară” ce a avut şi de această dată un rol important în cadrul evenimentului, susţinând acompaniamentul artiştilor invitaţi, dar în acelaşi timp oferind muzica instrumentală pe care petrecăreţii au ieşit la joc. Le-au cântat celor prezenţi artişti locali, dar petrecăreţii au avut parte şi de surprize muzicale precum Vasile Muraru şi Valentina Fătu, Sofia Vicoveanca și Ionuț Fulea.
Prezente au fost şi personalităţi ale judeţului şi ale zonei: Lucreţia Cadar – primarul comunei Deda, Tătar Ilie Chirilă – primarul comunei Solovăstru, familia deputatului Andi Grosaru, Daniel şi Luminiţa Gliga – Ardeal TV, familia Ioan şi Nicoleta Gliga – consilier judeţean, prefectul judeţului Harghita – Jean Adrian Andrei, familia senatorului Horea Soporan.
„Înainte de a veni la Balul Însuraţilor, ultima dată când am îmbrăcat costumul popular a fost în clasa a II-a. Apoi, datorită Dumitriţei, am venit la una dintre primele ediţii ale Balului Însuraţilor pentru care mi-am căutat costum popular, greu am găsit la vremea respectivă. Acum toate lumea are colecţii de costume populare, mai rogi pe cineva să-ţi împrumute. Invitaţii sunt deja în largul lor. Eu zic că evenimentul acesta s-a transformat într-unul naţional unde tradiţiile din Reghin şi de pe Văi sunt promovate cu toate că aici veţi găsi costume populare din toată ţara. Oamenii vin la acest Bal pentru atmosfera de aici” a precizat senatorul Horea Soporan.
Primarul comunei Solovăstru, Tătar Ilie Chirilă, îmbracă costumul popular cu drag de fiecare dată când are ocazia. Edilul a fost prezent pentru prima dată la acest eveniment, fiind însoţit de doi consilieri locali în frunte cu preotul Ganea. „E primul bal la care particip şi pot să spun că am venit cu drag, însoţit de prieteni, de consilieri locali. Este un bun prilej de a revedea cunoştinţe din tot judeţul şi nu numai. E primul an în care ansamblurile din comună nu sunt prezente, fiind angrenate în alte activităţi. După munca de zi cu zi mi se pare un prilej bun de a te relaxa, de a te destinde, de a zâmbi şi a schimba o glumă cu prietenii” a declarat primarul comunei Solovăstru, Tătar Ilie Chirilă.

WhatsApp Image 2019-02-18 at 10.30.44
Pentru prima dată la acest eveniment s-a aflat şi prefectul de Harghita, Jean Adrian Andrei, care a îmbrăcat un frumos costum popular. „Particip pentru prima dată la acest Bal al Însuraţilor, un bal de unire, care adună şi judeţele învecinate judeţului Mureş. Este o unire a sufletelor româneşti, a portului popular românesc, cel care este cusut în formă de cruce şi care are tricolorul întotdeauna pe el. Am celebrat anul trecut o sută de ani de Românie Mare şi iată că românii niciodată nu renunţă la spiritul românesc, iar astăzi nu facem altceva decât să sărbătorim împreună valorile noastre naţionale, identitatea noastră naţională şi ideea de a transmite mai departe, către generaţiile viitoare acest ideal. Ne bucurăm foarte mult că astăzi suntem împreună şi sper să ne simţim bine, să ne veselim şi să fim mândri întotdeauna că suntem români” a declarat prefectul de Harghita, Jean Adrian Andrei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*