Creative Brike – de la pasiune la afacere

Adi şi Bianca… Bianca şi Adi… Doi tineri care în urmă cu ceva ani au început poate mai în joacă, poate din curiozitate, o pasiune, care cu timpul s-a transformat în afacere. Cei necunoscători într-ale lucrului făcut de mână, ar putea spune că au dat în mintea copiilor, însă Bianca şi Adrian, au dus această pasiune la un alt nivel: proiectul Creative Brike. Cei doi, reuşesc să realizeze din piese Lego, adevărate opere de artă, de la bijuterii până la obiecte de decor: cercei, butoni, broşe, coliere, tablouri, veioze şi multe alte accesorii lucrate manual, cu dăruire şi migală. Lucrează împreună, neavând o delimitare strictă a ceea ce face fiecare. Fac împreună tot ce se poate, de la produse noi, fotografie de produs la promovarea şi încărcarea lor pe platformele online etc.
Dar zic că mai bine să vă las să descoperiţi lumea „Creative Brike” într-un interviu cu Bianca Bărbieru, căreia am reuşit să-i „răpesc” câteva zeci de minute din timpul preţios, pentru a-mi răspunde la câteva întrebări.

motiv-traditional-romanesc-gorjean-din-lego C.B.

Rep.: Începuturile Creative Brick?
Bianca Bărbieru: Creative Brick există deja de ceva timp. Au trecut opt ani de când am făcut primele obiecte și ne-am gândit că ar merge să facem din asta o afacere. De fapt, Adi s-a gândit, el fiind la curent cu trendul din afară în ceea ce privește realizarea de obiecte surprinzătoare din celebrele piese.

Rep.: Cum a privit lumea crearea bijuteriilor și accesoriilor lucrate manual din piese Lego?
B.B.: Ca în orice piață, există clienții autohtoni și cei din afară. Pe piața externă, există mult mai mult entuziasm și interes pentru acest gen de obiecte, în timp ce la noi, doar cei pasionați arată oareșce interes pentru creațiile noastre, iar aceștia sunt destul de puțini, deocamdată.

Rep.: Cât timp petreceți în atelier?
B.B.: Petrecem mai mult sau mai puțin cât la un serviciu cu normă întreagă, pentru că sunt foarte multe de făcut, pe lângă crearea propriu-zisă a obiectelor. Dar, având atelierul acasă, lucrul din atelier se îmbină deseori cu muncile casnice.

Rep.: Ce produse realizați din Lego?
B.B.: De toate felurile. Am ajuns cumva la motto-ul nostru, care este cât se poate de real: nu există ceva care nu se poate face din LEGO, fiind singura limită.

Rep.: Care a fost cea mai complexă lucrare, cât timp a fost nevoie pentru finalizarea ei și dacă mai știți câte piese ați folosit?
B.B.: Am avut multe lucrări mari de-a lungul timpului, în special mozaicuri, însă cea mai mare lucrare recentă este portretul scriitorului Mircea Eliade, care a durat aproximativ două săptămâni ca să fie finalizat. Tabloul are 78,5 x 104 cm și am folosit 3069 de piese. Este expus la Rockers Vinyl Coffe Shop, o cafenea simpatică ce aparține unor prieteni din București.
C.B. 2C.B. 3
Rep.: Ce preferă cumpărătorul?
B.B.: Preferă obiecte colorate, inedite, pe care să le ofere cadou prietenilor pasionați de Lego, deși am avut clienți care au comandat de două ori un produs deoarece le-a plăcut foarte mult ce au primit și au ales să își comande unul și pentru ei.

Rep.: Unde pot găsi cei interesați lucrările voastre, de unde le pot cumpăra?
B.B.: Pentru cei din România există produsele noastre și pe platforma emag, dar și direct pe site-ul nostru, www.creativebrick.ro. Avem, de asemenea, și magazin pe celebra platforma etsy, de unde ne vin majoritatea comenzilor din afară.

Rep.: Unii ar spune că e o copilărie, dar uite că din jucării pot prinde viață obiecte utile, o pasiune transformată-n afacere…
B.B.: Da, este un proiect ludic, ce-i drept. Mie îmi dau o bună dispoziție obiectele noastre.
Este amuzant să le creezi, sunt amuzante să le ai în casă și să le privești, să le folosești sau să îți accesorizezi ținutele cu ele. Sigur aduc un zâmbet pe faţa celor care le privesc, fie pentru că își amintesc de copilărie sau pentru că li se pare amuzantă folosirea pieselor Lego în asemenea combinații.

Rep.: Care sunt planurile de viitor pentru acest proiect?
B.B.: Avem o listă luuuungă de obiecte care așteaptă să fie create, dar le luăm pe rând, în funcție și de interesul arătat de susținătorii noștri pentru anumite categorii de produse.

Rep.: Acum aveţi doi copii. Au prins şi ei dragul de Lego? Reuşiţi să vă faceţi treaba în compania lor?
B.B.: La noi acasă dai peste tot de Lego: în atelier, în camera copiilor, în living… Da, sunt pasionați și replică multe elemente din viața reală din Lego. Aseară, de exemplu, am făcut împreună grădinița cu locul de joacă, la care merge copilul cel mare.

Rep.: Dacă ar fi să vorbim despre inspiraţie, de unde vine aceasta?
B.B.: Din cotidian. Ca să îți dau un exemplu, îmi doream niște mânere frumoase pentru o comodă pe care o pictasem pentru camera copiilor. Și tot căutând online unele care să îmi placă, mi-a venit ideea să realizăm noi unele din piese Lego. I-am spus lui Adi și a realizat unele atât de frumoase, încât am început să facem din ce în ce mai multe combinații de culori și le-am expus în magazinele online. Lumea a fost foarte încântată de ele, iar în momentul de față sunt printre cele mai bine vândute produse ale noastre.

Rep.: Au existat clienţi care v-au cerut să le realizaţi vreun produs pe care nu-l aveţi în portofoliu?
B.B.: Da, se întâmplă frecvent să ni se ceară creații personalizate, iar nouă ne place să răspundem unor asemenea provocări.

Rep.: Am putea vorbi despre numărul pieselor Lego care v-au trecut prin mâini?
B.B.: Ohhhh, sunt foarte multe. Foarte multe. Nu mă pot gândi la un număr. Nici nu îmi dau seama câte piese avem acum în atelier 🙂

Rep.: Cum arată atelierul? E nevoie de ordine ori dezordine când vă apucaţi de treabă?
B.B.: Arată mai bine decât am visat noi vreodată. Este mare, colorat, luminos și cu un spațiu unde au și copiii loc de joacă, pentru că se întâmplă să lucrăm de multe ori cu ei în atelier. Cât despre ordine, depinde de personalitatea fiecăruia. La Adi pe birou este aproape întotdeauna ordine, în timp ce la mine este un haos organizat.

Rep.: V-aţi gândit vreodată că aţi putea face o expoziţie cu piese lucrate de voi?
B.B.: Cred că mai avem de lucru până să avem un portofoliu demn de o expoziție exclusiv cu obiectele noastre. Obiecte individuale am avut expuse în cadrul altor evenimente.
C.B. 5 C.B. 8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*