An fructuos pentru administraţia comunei Gurghiu

Anul 2018 a fost un an plin pentru administraţia comunei Gurghiu, reuşind să realizeze multe din lucrurile propuse, dar şi atragerea de fonduri europene, care a dus la reuşita implementării anumitor proiecte. Despre cum a decurs anul ce e pe terminate, am stat de vorbă cu Laurenţiu Boar, primarul comunei Gurghiu.

 

Rep.: Cum stăm cu proiectele din fonduri europene?
Laurenţiu Boar: Pe două proiecte din fonduri europene au început lucrările. S-a finalizat lucrarea pe măsura 7.2 pe infrastructură rutieră de interes local, suma alocată fiind de un milion de euro. Licitaţia a fost câştigată la 600 de mii de euro. Este vorba despre drumul comunal 10 Gurghiu – Comori şi uliţa mică şi centrul localităţii Glăjărie. Diferenţa de bani de 400 de mii se euro ni s-a aprobat să-i folosim pentru îmbunătăţirea infrastructurii. O să facem podeţe de acces la fiecare casă unde este implementat proiectul şi şanţuri carosabile.

Rep.: Cum decurg lucrările la instituţiile de învăţământ?
L.B.: Se lucrează la Colegiul Silvic pentru reabilitare şi modernizare, dar lucrarea merge destul de greu, însă sperăm să ne încadrăm în termenul de execuţie, care este undeva în septembrie anul viitor. Este vorba despre o finanţare de 500 de mii de euro.
După multe licitaţii nu s-a semnat încă contractul de execuţie, dar s-a validat licitaţia pentru grădiniţa din Gurghiu pentru extindere şi modernizare în valoare tot de 500 de mii de euro.
Tot din fonduri europene s-a alocat suma de un milion cinci sute de mii de euro pentru drumurile forestiere. S-a făcut proiectul tehnic pe drumuri forestiere din zonele locuite pe o distanţă de nouă kilometri pentru asfaltare. Este vorba despre Orşova până la intrarea în pădure lângă canton, Similoaia din localitatea Caşva pe o distanţă de 300 de metri, Păuloaia patru kilometri şi Osoi până la păşune. Sperăm ca în primăvară să se facă licitaţia, să putem semna contractul ca mai apoi să demarăm lucrările. Durează foarte mult din pricina birocraţiei. Avem eligibilitatea de doi ani.

Rep.: Ce lucrări aţi realizat din bugetul local?
L.B.: Sunt multe lucrări, însă pot aminti asfaltarea a patru străzi laterale din comună, mai precis strada Nouă din  localitatea Gurghiu, o stradă în Orşova, una în Caşva şi una în Glăjărie. Tot din bugetul local am reparat toate străzile laterale cu piatră spartă, drumurile forestiere din Glăjărie şi Orşova.

Rep.: Iarna e aici. Cum vă pregătiţi pentru anotimpul rece?
L.B.: Am cumpărat un buldoexcavator anul trecut, avem un MAN cu lamă pentru deszăpezit. Am amestecat nisip cu sare astfel încât ne-am făcut stocul pentru iarnă de antiderapant, cu sare mai puţină pentru a nu afecta drumurile. Mai avem şi un buldoexcavator închiriat pentru a fi mai operativi faţă de alţi ani. Pot aminti şi de asigurarea lemnului de foc pentru locuitori, din pădurea comunală.
Am fost constanţi pentru că în fiecare an am făcut ceva din bugetul local, dar parcă totuşi, aceste sume din fonduri europene ne-au mai ridicat puţin ca şi investiţii şi lucrări solicitate de către cetăţeni. Din bugetul local să fie asfaltat drumul spre Comori sau drumurile forestiere pe zona locuită, cred că ne trebuiau încă 10-15 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*