Poftiţi la Târgul Fetelor de la Gurghiu
Sfârşitul acesta de săptămână este dedicat tradiţiei pe Valea Gurghiului.
Primăria şi Consiliul Local Gurghiu în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş vă invită duminică, 24 iunie, de la ora 12:00 la „Târgul Fetelor”, eveniment cu tradiţie, desfăşurat pe Platoul Mocear, ce are în spate o istorie de peste o sută de ani.
În trecut, „Târgul Fetelor” era cunoscut ca locul unde tinerii se întâlneau, se cunoşteau şi nu de puţine ori se termina cu logodnă, căsătorie. Chiar dacă acum, motivul pentru ieşirea în târg s-a schimbat, „Târgul Fetelor” continuă să fie motiv de revedere, locul unde prieteni, cunoscuţi se reîntâlnesc şi deapănă amintiri.
Dacă ajungeţi pe Platoul Mocear la acest eveniment, nu uitaţi de puiul târgului, de acea turtă dulce în formă de inimioară în mijlocul căreia are aplicată o oglindă, pe care tinerii o ofereau în trecut fetelor pe care le plăceau. Tinerii se puneau obraz lângă obraz şi se priveau în oglindă. Cu cât turta era mai mare, cu atât dragostea pentru respectiva fată era mai arzătoare. Aşa că, preţ de câteva clipe, puteţi şi voi reinterepta momentul de altă dată, chiar dacă o faceţi cu prietena ori soţia voastră.
Povestea din Târgul Fetelor de la Gurghiu, a anului 1975
Floricica a lui Vasile Creţăscului din Mirigioaia, furată din târg de Aurel a lui Ion, a Mărcescului din Grui, povesteşte despre târgul de altă dată şi experienţa avută în tinereţe.
„Apăi o fost tare fain atuncea, târgul era altfel, nu ca acuma, vineu mulți oamini în haine țărănești, erau muzâcanți mulț, multe lucruri de folos în casa țărănească putei cumpăra, multe, și ierau făcute de mâna țăranului, nu adusă ca acuma, din nu știu de țară. Io cu bărbatu meu ne știem de ceva vreme, da m-am bucurat când mi-o zâs să mă pui la rând , apăi n-am avut stare, zâci că mă mâncau tălpile. Mama mi-o făcut haine noi, cu ceva vreme înainte, mi-am prins părul fain la spate și așa, am mers la târg. M-o chemat să jucăm învârtită, să spui drept tare mi-o plăcut. După aia, am căpătat puiu târgului (astăzi îi zâce turtă dulce), nu mai ieste-n târg acuma, dragă, no!. Așa-i treaba, ce să-i faci! Nici io nu m-am lăsat mai prejos, că doar știem că ce urmează. I-am făcut lui Aurel năfrămuță cu flori multe, și i-am dat-o.
De aici înainte, apăi să vedeți…
Părinții noștri or văst că nu-i rost de întors, acuma după ce ne-am cunoscut familiile, a urmat la săptămână tocmeala. Asta era sâmbăta sara, întotdeauna. Aurel o vint și mi-a dat un ceas, așa era atunci, știei că-i trabă serioasă. După șasă săptămâni i-am gătat hainele de mire, le-am lucrat cu mâna me.
Am mers lunea, mi-aduc aminte, în târg la Reghin de unde mi-o luat rochia cu sârmă, din val. Da io m-am îmbrăcat în haine țărănești, la nuntă, numa pantofii i-am purtat de la el.
Pintru nuntă ne-am pregătit o săptămână întreagă, cu vecinii, cu neamurile. Aduceau găini vecinii, vineu să ne ajute prin curte, să puneau la punct treburile, no, ne pregătem și la o casă, și la alta.
A fost nunta cu cemători, ficiori din sat, pretini de-ai noștri. Nunta a fost condusă de un staroste. După cununie am mers la casa mirelui. Nunta a fost la două case, a mirelui și în vecini, la lampă, că nu iera curent. Muzicanții s-or împărțit în două, la amândouă casele.
La miezul nopții ne-am dus și în aialaltă casă, unde erau neamurile mele. Oaminii vineu la nuntă cu bucurie, jucau, să ospătau. Nu era cinstea așa de mare ca acuma, să să cinuie omu o lună după ospăț.Să furau fetile de la nuntă, ficiorii le păcăleu, le scoteu afară din casă și le duceau acasă la ei, două trii săptămâni, în probă. Apoi, dacă ierea bine, mereau pe tocmeală, și așa să punea de o altă nuntă.
Of, Doamne, o fost!… Şi-o fost fain, și atunci, și după aia! Și acuma-i bine, după atâția ani. Dacă ți drag omu dingă tine, nu țî greu ninic.. Ne rugăm acum la Bunul Dumnezău pintru copii și pintru o bătrânețe liniștită, ce să mai vrei mai mult de la viața asta!?..”
Program
Târgul Fetelor de la Gurghiu
ora 12.00 Deschiderea oficială
12:10 – 12:25 – Discursuri oficialităţi
12:25 – 12:50 – Ciprian şi Mihaela Istrate
12:50 – 13:20 – obicei de nuntă
13:20 – 13:40 – Ioan Dordoi
13:40 – 14:00 – Obicei Popular (plugarul)
14:00 – 14:10 – Ciurba Daiana şi Ciurba Iuliana
14:10 – 14:20 – Suceava Daiana şi Denisa Gliga
14:20 – 14:30 – Larisa Cotoi şi Florina Iuliana Oprea
14:30 – 15:00 – Cornelia şi Lupu Rednic
15:00 – 15:10 – Dansuri populare maghiare din Glăjărie, fraţii Oros
15:10 – 15:40 – Nineta Popa
15:40 – 15:50 – Ansamblul Hodăceana
15:50 – 16:00 – Ovidiu Furnea
16:00 – 17:00 Ansamblul Profesionist “Mureşul” din Târgu-Mureş