Psihoterapia – o necesitate pentru sănătatea psihică şi sufletească

Dr. Tudor Sfâriac  „Dacă vrei să ajuţi pe cineva, nu-i aduce în fiecare zi un peşte, învaţă-l să pescuiască!”

 

Dr. Tudor Sfâriac - phihoterapeut

Dr. Tudor Sfâriac – phihoterapeut

Poate şi din pricina lipsei de informare, deşi trăim „vremuri moderne”, vorbim încă despre ceea ce pare a fi „ruşinea de a merge la psiholog” şi totodată, poate despre frică de a ne cunoaşte pe noi înşine mai bine, de a ne descoperi. Aşadar, aşa cum mergem la un dermatolog pentru probleme de piele, la stomatolog pentru a rezolva problemele dentare, aşa e necesar să avem grijă şi de sănătatea psihică şi emoţională. Tocmai din acest motiv, am stat de vorbă cu dr. Tudor Sfâriac, specialist în psihoterapie, pentru a afla mai multe despre ce este un psihoterapeut şi cum ne poate ajuta acesta fără a ne simţi ruşinaţi atunci când apelăm la ajutorul lor.

Rep.:  Pentru început o prezentare a dumneavoastră din punct de vedere profesional. Ce tehnică de psihoterapie practicaţi?
Dr. Tudor Sfâriac: Sunt specialist în Medicină de Urgenţă, specialist în Psihiatrie, supraspecializare în Psihoterapie: Analiza Existenţială. Faptul de a folosi ca instrument de lucru Fenomenologia, îmi permite să aflu de ce ar avea nevoie Persoana şi să folosesc cunoştinte şi din alte domenii: medicină, alte forme de psihoterapie, religie, filozofie orientală.

Rep.:  Cred că ar fi necesar să începem prin a vorbi despre diferenţa dintre un psiholog şi un psihoterapeut!
Dr. Tudor Sfâriac: În principiu, psihologul se ocupă cu cei sănătoşi, iar psihiatrul cu cei bolnavi. Dificultatea constă în a stabili o limită clară între cele două, întru-cât de cele mai multe ori, diferenţa dintre ele este doar de ordin cantitativ. Psihoterapia în România este considerată o supraspecializare, pe care o poate face psihologul, psihiatrul şi orice absolvent al unei facultăţi cu profil umanist.

Rep.: Client sau pacient? Am observat diferite forme de adresare… Care ar fi până la urmă cea mai potrivită?
Dr. Tudor Sfâriac: Psihoterapia desemnează termenul de client, celui care se adresează psihoterapeutului. Personal prefer să mă adresez direct pe nume Persoanei, iar când vorbesc despre ea, termenul de client sau pacient, în funcţie de cum intuiesc că ar prefera cel în cauză; unii se simt ofensaţi de termenul pacient (ex.:”Eu nu sunt bolnav!”), alţii, e drept mai puţini, de termenul de client (ex.:”Eu n-am venit la bar, aştept să fiu tratat cu competenţă şi responsabilitate…”)

Rep.: Dumneavoastră sunteţi medic specialist psihiatru. Vă ajută acest lucru în psihoterapie?
Dr. Tudor Sfâriac: Faptul că am formarea de medic şi că am lucrat şase ani în medicina de urgenţă, m-au ajutat să înțeleg cum funcţionează corpul fizic al omului, psihiatria să înțeleg cum funcţioneaza psihe-ul (sufletul) omului, iar apoi folosind descoperirile făcute de cercetarea în medicină, cum funcţionează cele două împreună. Faptul de a fi psihiatru şi psihoterapeut mă ajută să pot afla în urma discuţiei, dacă Persoana are nevoie de internare, să-i pot prezenta întreaga ofertă disponibilă, adică atât tratamentul medicamentos, cât şi psihoterapie cu o informare asupra beneficiilor, dar şi asupra neajunsurilor celor două, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Rep.: Românul duce încă în spate din păcate, ruşinea prezenţei într-un cabinet de psihoterapie, lucru care ţine poate şi de educaţie. Ce am putea face pentru a-i crea o atitudine pozitivă faţă de mersul la psihoterapie?
Dr. Tudor Sfâriac: Orice învăţ are şi dezvăţ! Informarea e cheia! Dar pentru asta e nevoie de oameni “destupaţi la minte”, care să fie dispuși să pună sub semnul întrebării ştiutul lor (prejudecăţile lor), şi să afle…şi altceva…

Rep.: Până la urmă, tot ce se întâmplă în cabinet este confidenţial. Este şi asta o frică pentru cei care vin la dumneavoastră?
Dr. Tudor Sfâriac: Pentru unii, da. Atunci e de dorit să se discute despre asta şi totul să devină clar, Persoana să se poată simţi în siguranţă.

Rep.: Ce trebuie să ştie pacientul în momentul în care intră într-un cabinet de psihoterapie?
Dr. Tudor Sfâriac: Că e un loc în care el şi problematica lui pot fi percepute dintr-o altă perspectivă şi ca urmare să poată beneficia de o altă abordare. Că psihoterapia presupune o muncă în echipă, în care şi terapeutul şi Persoana care i se adresează au roluri bine definite, rezultatele terapiei fiind urmarea, rezultatul direct a ceea ce ajunge să facă Persoana.

Rep.: Dar ce putem face pentru cei care îşi doresc terapia, dar nu şi-o permit? Pentru că din câte ştiu, statul nu decontează astfel de terapii!
Dr. Tudor Sfâriac: Ceea ce facem acum, e să-i informăm. Un om care ajunge să ştie ce ar putea obţine prin psihoterapie, va găsi şi resurse financiare, dacă e suficient de motivat, dacă îşi doreşte suficient de mult să rezolve problema.

Rep.: Psihoterapia este un întreg proces terapeutic, care implică mai multe şedinţe. Cred că auziţi des întrebarea „câte şedinţe am nevoie pentru a mă face bine?”. Presupun că totul depinde de mai mulţi factori…
Dr. Tudor Sfâriac: Au fost şi persoane care şi-au rezolvat problema în 1-2 şedinţe, a fost nevoie doar de consiliere. Cam după 4 şedinţe se poate aprecia şi durata aproximativă a terapiei.

Rep.: Cât de importantă este sinceritatea în relaţia pacient – psihoterapeut?
Dr. Tudor Sfâriac: Este esenţială, dar nu trebuie forţată! Fiecare client poate decide CE şi CÂT va spune. Sinceritatea e în favoarea clientului, pentru că terapeutul lucrează cu „materialul clientului”, iar clientul doreşte un anumit rezultat.

Rep.: Care sunt problemele cu care se prezintă pacientul la dumneavoastră? Şi care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere principalii factori negativi asupra stării de sănătate?
Dr. Tudor Sfâriac: Orice nu mai permite omului să trăiască liniştit înăuntrul lui, sau/şi să se bucure de ceea ce trăieşte, să se simtă bine în pielea lui şi să vadă că ceea ce trăieşte el are rost… Principalul factor negativ asupra sănătăţii oamenilor îl reprezintă IGNORANŢA.

Rep.:  Care sunt pacienţii cel mai greu de gestionat?
Dr. Tudor Sfâriac: Ei au nevoie să ajungă singuri să se gestioneze. Terapeutul gestionează demersul terapeutic; acesta e de obicei mai dificil la cei cu psihoze şi tulburări de personalitate.

Rep.: Am auzit cazuri de pacienţi, care au refuzat să mai meargă la terapie, pe motiv că au simţit că nu este chimie, nu rezonează cu psihoterapeutul. Unde ar putea fi de fapt problema?
Dr. Tudor Sfâriac: Într-adevăr, o bună relaţie cu terapeutul e obligatorie pentru succesul terapiei. Compatibilitatea dintre cei doi presupune acceptare, încredere şi respect. Uneori clientul nu găseşte la terapeut ceea ce caută, fie din motive care ţin de terapeut-personalitatea acestuia, tipul terapiei, directivă sau non-directivă, experienţa acestuia şi modul de abordare a clientului şi a problemelor, calm, seriozitate,… alteori de el: aşteptări nerealiste, rezistenţa la schimbare.

Rep.: Un psihoterapeut nu dă niciodată sfaturi!… Este adevărat?
Dr. Tudor Sfâriac: DA. Un vechi proverb chinezesc spune: „Dacă vrei să ajuţi pe cineva, nu-i aduce în fiecare zi un peşte, învaţă-l să pescuiască!”. Clientul e de dorit să ajungă să ia propriile decizii, alegeri, doar aşa va putea trăi ca un om liber.

Pe domnul doctor Tudor Sfâriac îl găsiţi la cabinetul din Târgu-Mureş de pe strada Aleea Cornişa nr. 4/4

sursa foto: Radio Mureş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*