
Lumea celor mari văzută prin ochi de copil
Chicote de bucurie, râsete, copii săltăreţi, veseli, baloane colorate… Toate acestea fac parte dintr-un decor de sărbătoare a copilăriei, la care copiii din Reghin au luat parte chiar de ziua lor.
Orăşelul Copiilor, un eveniment organizat de Asociația Advent Kindergarden din România, filiala Reghin, în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Reghin, a fost motiv de bucurie pentru copiii din Reghin, care au avut parte de o Zi a Copilului specială, desfăşurată în Parcul Central. Aflat la ediţia a IV-a, „Oraşul celor mari, prin ochii celor mici” este un eveniment destinat tuturor copiilor care au dorit să ia contact cu instituțiile din Municipiu.
Deschiderea oficială a avut loc la ora 10:00, când organizatorii, în frunte cu primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, au spus câteva cuvinte de bun venit, moment urmat de tăierea panglicii de către edilul Municipiului Reghin, invitându-i pe copii, însoţiţi de părinţi, să se bucure de orăşel. „Pentru copiii Municipiului Reghin, aşa cum știți, de când sunt primar am schimbat puțin datele problemei, și atât de 1 iunie cât și de sărbătorile de iarnă, pregătim pachetele pentru toți copiii din municipiu care frecventează o instituție de învățământ, începând de la cei de la creşă până la elevii de liceu. Sunt peste 7000 de copii. Pachetele le repartizăm la instituțiile de învățământ pentru a beneficia fiecare copil. Este cea mai bună alegere acest mod de distribuire pentru că dacă am face-o în mijlocul orașului, ar fi înghesuială și greu de controlat. Este și o motivare pentru a merge copiii la școală pentru ca au venit solicitări să le dăm şi copiilor care nu sunt la școală. Nu! Primesc copiii care sunt într-o instituție de învățământ” a declarat primarul Muncipiului Reghin, Maria Precup.
Laboratorul lui Ben
Pe baza pașaportului primit la intrare, copiii au avut dreptul de a deveni cetății orașului şi de a se plimba prin oraşul în miniatură. Paşaportul primit la intrarea în orăşel a fost mai apoi vizat la fiecare instituţie pe la care aceştia au trecut. Contactul cu acest oraş în miniatură le-a dar ocazia copiilor de a se familiariza cu instituţiile oraşului.
Au fost amplasate 28 de standuri de la instituţii precum: Primărie, Spital, Bibliotecă, Pompieri, Jandarmi, Muzeu, Media etc. Noutatea din acest an din Orăşelul Copiilor a fost „Laboratorul lui Ben” unde cei mici au putut observa la microscop lucruri precum ceapă, un cap de albină, solzi de peşte, picior de muscă. „La standul Laboratorul lui Ben sunt câteva microscoape de mare performanță cu ajutorul cărora copiii pot vedea lumea înconjurătoare, microcosmosul. Avem personal pregătit, medici rezidenți care pot să explice într-un mod competent și pe înțelesul copiilor ceea ce observă la microscop” a precizat Nicu Mărie, organizator.
Copiii au avut parte pe parcursul zilei de multe surprize, teatru pentru păpuşi, concurs de poezie, concurs de desene pe asfalt, concursuri sportive – role, biciclete, dar şi un concurs unde a fost premiată cea mai ingenioasă idee pe care cei mici au avut-o și trecut-o pe foaie.
„Pe vremea noastră, când eram copii, erau doar activități școlare, nu știam de distracții, dar știu că făceam activități educative, făceam curat, plantam copaci. Acum, când trec prin comuna mea, prin Petelea, și văd parcul de lângă biserică îmi amintesc cu drag că noi am pus băncile, am pus pomii și e și asta o realizare pentru că după atâția ani încă mai dăinuie. Apoi ca și mama, a fost o implicare emoțională întotdeauna, dar cea mai plăcută emoție mi-o dau acum nepoții pentru care fac doar lucruri frumoase și nu trebuie să mă ocup și de educația lor pentru că părinții lor sunt responsabili cu asta. Aşa că nepoțeii mei mă exploatează crunt și sângeros, dar e o exploatare plăcută” îşi aminteşte primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.