Căminul Cultural din Apalina se degradează pe zi ce trece
Rus Dan Dorul a ridicat o problemă sensibilă la punctul diverse din cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local din data de 27 martie legată de „dispariţia” şi degradarea clădirilor din Reghin.
„Lăsăm în paragină unele clădiri pe care le avem în patrimoniu, un exemplu, pe care l-am mai ridicat la şedinţele de consiliu local, Căminul de Cultură din cartierul Apalina. În fiecare dimineaţă trec prin zonă şi pe zi ce trece dispare o uşă, dispare un geam. Ultima dată când am adus la cunoştinţă această problemă, Căminul avea geamuri şi avea uşi. Acum nu mai are nimic, doar pereţii! Tavanul de mult lipseşte. Am înţeles că avem în vedere un proiect anul acesta, o capelă, dar pentru acest lucru trebuie totuşi păzită acea clădire pentru că atunci când vom vrea să facem acea capelă, nu vom avea ce face pentru că vom rămâne doar cu fundaţia. Ştiu că am achiziţionat nişte camere video pe care le-am instalat sau le vom instala pe raza Municipiului Reghin. De ce nu putem instala şi acolo o cameră şi atunci evităm aceste probleme?” a fost problema prezentată în cadrul şedinţei, consilierul local Rus Dan Dorul.
Primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, a venit cu un răspuns la această problemă, declarând că „Este o problemă foarte sensibilă. Nu ne putem permite să angajăm 24 din 24 de ore paznic pentru o clădire neutilizată. Suntem conştienţi că se distruge şi sunt foarte supărată. Am avut o întâlnire cu preoţii şi urmează să stabilim împreună, pentru că sunt discuţii pentru că ar vrea să fie capela mai aproape de cimitir. Avem o altă problemă: acum două săptămâni am făcut un gard protector din plasă de sârmă şi stâlpi la Castel, pe domeniul nostru şi într-o noapte ne-a fost furat. Poliţia Locală şi Poliţia Municipală sunt în proces de cercetare. O noapte întreagă s-a lucrat acolo, pentru că nu poţi încărca într-o oră un gard în maşina, dar nu ne-a atenţionat nimeni, nimeni nu a sunat la 112. Pur şi simplu am rămas fără gard şi e o cheltuială foarte mare. E o problemă mare, suntem conştienţi. Acolo mai avem două obiective şi câteva şcoli şi şcoala din Iernuţeni. Suntem blocaţi de legislaţie… Noi am făcut o propunere la Asociaţia Municipiilor din România pentru a avea dreptul să schimbăm destinaţia, fiind instituţii de cultură şi şcolare, putem doar pe cinci ani să facem schimbarea destinaţiei şi dacă scoatem la licitaţie sau concesionăm, nimeni nu face investiţii pentru cinci ani. Propunerea noastră a fost să le schimbăm definitiv destinaţia. Aşteptăm răspunsul de la Asociaţia Municipiilor din România şi de la Ministerul Învăţământului, care sper să fie de acord, şi-atunci putem să le scoatem la licitaţie pentru că acolo nu va mai fi nevoie de şcoli, cum e şcoala de la Iernuţeni şi mai avem încă o clădire pe Coşbuc. Am vorbit, mai avem camere de supraveghere disponibile şi vom face acest lucru” a fost răspunsul Mariei Precup, primarul Municipiului Reghin”.
(C.R.)