
Educaţie juridică la Gimnaziul „Alexandru Ceuşianu”
La iniţiativa Ministerului Educaţiei şi a Ministerului Justiţiei, Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” din Reghin a marcat în perioada 5 – 9 martie săptămâna juridică, menită să îi apropie pe elevii de clase generale de tot ceea ce înseamnă educaţia juridică. În perioada 5-9 martie 2018, judecători, procurori, avocați, notari, executori judecătorești, consilieri juridici și mediatori cu studii juridice au fost prezenți în școli, pe bază de voluntariat, pentru a susține cursuri de educație juridică pe teme de interes pentru elevi și profesori, ca de exemplu: drepturile copilului, familia și violența în familie, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, consecințele propriilor fapte, răspunderea penală, comunicarea și spațiul public virtual, aspecte generale privind cadrul juridic național, european și internațional, fenomenul „bullying”, sistemul judiciar din România, cetățenia națională și cetățenia unională, dreptul la muncă și voluntariatul, traficul de ființe umane, consumul de droguri, implicarea în procesul judiciar, medierea ca formă alternativă de soluționare a conflictelor.
„Este o activitate pentru aducerea la cunoştinţa copiilor a informaţiilor despre drept, libertăţi şi obligaţii juridice. Am considerat că la vârsta aceasta este foarte important să înceapă să aibă aceste noţiuni. Subiectul nostru de astăzi este „Atributul identităţii: nume, prenume, cod numeric personal, domiciliul, reşedinţă. Mai ales că sunt elevi care în curând vor împlini vârsta de 14 ani, deci vor obţine actul de identitate necesar activităţilor juridice. Aceşti copii trebuie să afle cum pot dobândi acest act pentru ca la rândul lor să îşi ajute părinţii.” a declarat Cristina Giunca, executor judecătoresc.
Miercuri, 7 martie, elevii claselor VII-VIII au răspuns prezent unei astfel de întâlniri.
„Este un proiect care a fost iniţiat la nivel naţional şi care a fost promovat prin site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş şi la care noi am răspuns prezent deoarece considerăm că educaţia juridică este fundamentală pentru a convieţui în societate. Trebuie să înveţe de mici să se raporteze la legi, să fie oameni corecţi, activi, implicaţi în ceea ce se întâmplă în jurul lor. Dacă nu facem această educaţie încă de mici, vom avea noi de suferit atunci când vor creşte pentru că vor ajunge în situaţia să spună „am greşit, dar nu am ştiut că ceea ce am făcut era greşit”. Aşa că trebuie să evităm astfel de cuvinte. Elevii sunt entuziasmaţi, noi am mai făcut activităţi pe această temă de educaţie juridică şi am căutat să invităm de la executori judecătoreşti la mediatori, jurisţi, procurori pentru ca elevii să aibă o imagine de ansamblu corectă a ceea ce înseamnă sistemul de educaţie juridică şi ce înseamnă această raportare la dreptate” a declarat Gabriela Atănăsoaie, profesor Şcoala Gimnazială Alexandru Ceuşianu.
„Trebuie să ne cunoaştem drepturile, dar în acelaşi timp să ştim ce trebuie să facem pentru societate şi pentru a ne integra în aceasta. Să învăţăm să ne respectăm oamenii din jur, familia. Aceste activităţi sunt utile pentru că putem învăţa lucruri noi, drepturile şi obligaţiile” este de părere eleva, Șomodi Denise, de la Gimnaziul „Alexandru Ceuşianu” din Reghin.