Asociaţia „CIVITAS – Împreună pentru comunitate”

Reporter: De unde a pornit ideea înfiinţării unei Asociaţii?
Mihaela Chirteș: Mărturisesc că ideea Asociației am ”furat-o” de la fetița mea cea mare, care, pe când avea 5 ani și începea să înțeleagă că mama ei e învățătoare și cât de frumoasă este această profesie, mi-a spus că ar trebui să inventăm un loc doar pentru copii, unde ei să se joace și să se bucure cât de mult vor ei. Am trecut de sute de ori ideea aceasta prin filtrul minții mele de adult până să încep să cred că este realizabilă  și să am curajul să vorbesc și altora despre ea. Dar când, în sfârșit, am spus-o cu voce tare, am avut norocul să fiu auzită de oameni care i-au văzut potențialul și care au acceptat să viseze alături de mine. Mai mult decât atât, oamenii aceștia minunați care azi reprezintă echipa Asociației CIVITAS – Împreună pentru comunitate și-au adus propriile vise ca și contribuție. Astfel, am reușit să începem derularea unor proiecte care să vizeze, pe lângă copii, și alte categorii de persoane care se află în dificultate din diferite motive și care  au nevoie de ajutor.

Rep.: Care este scopul pentru care a fost creată aceasta?
Pr. Adrian Ganea:  Scopul pentru care Asociația CIVITAS- Împreună pentru comunitate a luat ființă este derularea unor activităţi  educative, culturale și  sociale,  eficiente  și  susținute. Activitățile  vizează  în mod special copiii,  tinerii, vârstnicii și toate categoriile de persoane  defavorizate care necesită susținere și ajutor (rromi, persoane  cu dizabilităţi fizice şi psihice, persoane fără venituri sau  cu venituri mici ori  aflaţi la nevoie, defavorizaţi, marginalizaţi), fără deosebire de naţionalitate, sex, vârstă, religie sau orientare politică .

Rep.: Cine sunt membrii şi ce rol au aceştia în bunul mers al Asociaţiei?
M.C.: Asociația  „CIVITAS- Împreună pentru comunitate” este formată dintr-o echipă de cinci oameni care au în comun dorința de a-și folosi energia și resursele pentru a schimba în bine comunitatea în care trăiesc și își desfășoară activitatea. Este vorba de subsemnata, Mihaela Chirteș, profesor pentru învățământ primar la Școala Gimnazială Solovăstru, preotul Adrian Ganea, Larisa Hurducaci – reporter Ardeal TV, Dan Stavilă și Dumitru Moldovan.

Rep.: Pe ce domenii vreţi să interveniţi/ajutaţi?
A.G.: Principalul domeniu în care ne dorim să intervenim este educația. În comuna Solovăstru există copii care provin din familii cu o situație materială dificilă, care au nevoie de susținere pentru a nu abandona școala. La polul opus, sunt copiii care au capacitățile și aptitudinile necesare pentru a face performanță și care au nevoie de activități specifice care să vină în completarea celor de la școală și care să le stimuleze dezvoltarea. În același timp, atenția noastră se îndreaptă către persoanele din comună  aflate în situații dificile. Am pregătit câteva proiecte care îi au ca beneficiari tocmai pe aceștia, pentru că reprezintă o categorie de oameni care au nevoie de atenție, de o vorbă bună, dar și de diferite bunuri materiale care să le facă traiul de zi cu zi mai plăcut.

Rep: Care sunt proiectele de viitor pe care vreţi să le demaraţi prin Asociaţia pe care o reprezentaţi?
M.C.: Proiectul de debut al Asociației are două categorii de beneficiari. Este vorba despre elevii de la Școala Gimnazială Solovăstru-Jabenița, care au rezultate bune la învățătură, în special la Istorie. Ei se vor bucura de o excursie cu tematică istorică la Alba Iulia. Aici vor vizita Cetatea Alba Carolina, Sala Unirii, Muzeul Unirii și alte obiective turistice.
A doua categorie de beneficiari o reprezintă familiile de vârstnici cu o situație materială dificilă din satele Solovăstru și Jabenița. Cu sprijinul membrilor asociației, dar și a voluntarilor, vom pregăti și distribui coșuri cu alimente și alte produse specifice sărbătorii Paștelui pentru aproximativ 50 de familii din comună.
Pe viitor, ne dorim înființarea unui centru de zi pentru copii, unde aceștia să se bucure de activități specifice vârstei lor, într-un ambient plăcut și ghidați de persoane cu pregătire de specialitate în domeniul educației.

Rep: Pentru a putea pune în practică proiectele propuse, o Asociaţie are nevoie şi de voluntari. Aţi găsit oameni care să vă ajute, să vă sprijine?
A.G.: Am avut bucuria ca imediat ce ne-am anunțat intenția de a ne desfășura activitatea în comuna Solovăstru să găsim oameni inimoși care să creadă în proiectele noastre și să dorească să ne fie alături. Încurajăm pe oricine dorește să se implice în activitățile noastre în calitate de voluntar, să o facă având încredere că timpul și efortul investit îi va fi apreciat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*