Ina şi Ariciul Pit – aventuri în aparatul de fotografiat

„E foarte greu să scrii poveşti pentru copii”spune scriitorul Radu Ţuculescu. Însă cu toate acestea, a reuşit să vadă lumina tiparului prima carte de poveşti pentru copii, a cărui autor este. „La prima vedere poate părea uşor pentru că scrii despre piticuţi, despre miculuţi, iepuraşi şi şoricei. Dar datorită nepotului şi copiilor mei, la un momentdat am început să inventez poveşti. Nu le citeam pentru că eu adormeam, iar copiii râdeau. Am inventat câteva poveşti pentru Vladimir, nepotul meu. La un moment dat, i-am povestit despre ideea mea unui bun prieten critic, istoric literar, care a spus „Măi Radule, este o idee atât de originală, încât ar trebui să ai grijă să nu ţi-o fure cineva” povesteşte amuzat, Radu Ţuculescu.

ina_si_ariciul_pit
Eroina principală, care este o fetiţă, total plictisită, ceea ce e mare lucru, de televizor şi desene animate, împreună cu un arici alb, (pe care chiar nepotul autorului l-a avut) intră în aparatul de fotografiat al bunicului Inei. Aici, în aparatul de fotografiat, caută împreună locuri prin care bunicul aventurier a umblat, iar de aici încep aventurile Inei alături de arici. Bunicul o iubea foarte mult, era singurul care nu-i spunea doar că e frumoasă, ci şi că e o fetiţă deşteaptă şi curajoasă. „Va rezolva tot felul de situaţii dificile prin diferite tărâmuri pe unde a trecut şi bunicul, pentru că în aparatul cu burduf au rămas foarte multe imagini.”a adaugat autorul.
Aşa au apărut patru poveşti, dar care vor apărea în două volume. Este o aventură şi cu apariţia acestei cărţi în ideea în care autorul a trimis poveştile trustului Corint, de unde a primit răspuns că „le pare rău, cunosc activitatea mea literară, dar ei nu publică autori români. Apoi, după două săptămâni am fost contactat spunându-mi-se că atât de mult le-au plăcut poveştile, încât fac o excepţie. Atunci s-au hotărât să le publice în două volume, pentru că eu, care nu am experienţă cu poveştile pentru copii, am uitat că trebuie să fie şi ilustrații” adaugă Radu Ţuculescu.
Ilustraţiile cărţii sunt realizate de Ana Alfianu. „Este o doamnă pe care nu o cunosc pentru că nu a putut ajunge la lansarea de la Gaudeamus şi nu o cunoaşte nici editura. Trăieşte în Braşov, este grafician şi autor de cărţi pentru copii. Ilustraţiile ei sunt delicioase, este cartea care m-a emoţionat cel mai tare pentru că-mi văd personajele cum arată” spune Radu Ţuculescu.
Animalele din poveştile lui Radu Ţuculescu, au prins formă de prăjituri, asta după ce editura a găsit o cofetărie în Bucureşti care poartă chiar numele personajului principal „Ina”, prăjituri pe care cei prezenţi le-au putut servi la marea lansare de la Gaudeamus.
Cartea a apărut la editura Corint şi o puteţi găsi în librării sau o puteți comanda online de pe diferite site-uri de profil. Este o carte apărută în superbe condiţii, iar portretul de pe coperta patru îi aparţine artistului reghinean Eduard Ciupan „este un portret care merge bine cu ilustraţiile, tocmai din acest motiv nu am pus o poză” a conchis autorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*