Posibilitate de finanţare pentru reducerea consumului de energie

Strategia Uniunii Europene este reducerea consumului de energie cu 20% față de anul de referință 2005, conform Strategiei Europa 20 20 20. Reabilitarea energetică a clădirilor de locuit poate contribui semnificativ pentru a atinge acest scop.

În acest sens, administraţia locală din Reghin are în vedere accesarea finanțărilor europene, iar unul din elementele esențiale este contribuția simultană a tuturor locuitorilor imobilului. În acest sens, la sediul Primăriei municipiului Reghin a avut loc o întâlnire informativă cu preşedinţii asociaţiilor de proprietari, unde le-a fost prezentată această oportunitate pentru a vedea dacă există interes pentru acest aspect şi în ce condiţii.
Reabilitarea termică a clădirilor colective este prin finanţare europeană, 60% de la UE, iar 40% trebuie acordat la nivel local – 25% asociaţiile de proprietari şi 15% de administraţia locală. „Se tinde ca sursa din care provine energia să fie regenerabilă, iar izolarea clădirilor să fie mai bună, folosirea surselor alternative, cum ar fi panourile solare, conduc către o mai bună eficienţă energetică. De exemplu, în unele cazuri, ventilaţia este foarte importantă, controlul ventilaţiei cu schimb de căldură, aerul care iese să preîncălzească aerul care intră. La această întâlnire ne-am referit la clădirile colective pentru care există oportunitate de finanţare şi unde este nevoie de o contribuţie a proprietarului de circa 25%. Cei prezenţi au făcut observaţii foarte bune, unii dintre ei şi-au reabilitat deja blocul, nemaifiind interesaţi în acest caz. Există şi situaţii în care oamenii nu îşi permit acea contribuţie, o cheltuială suplimentară ca şi aport. Însă dacă tragem o linie este vorba despre economie, adică investind acum, facem economie pentru următorii ani. O altă problemă ridicată este faptul că unii locatari sunt plecaţi în străinătate şi sunt greu de contactat. Au mai fost discuţii legate de suma necesară pe care fiecare familie ar trebui să o plătească. La acest aspect, ceea ce putem face este să obţinem un preţ mediu pentru reabilitarea termică a blocurilor pentru a vedea care sunt preţurile medii, care revin pe metru pătrat de apartament. Acum am vrut să vedem cine doreşte să contribuie şi dacă  să luăm în calcul o viitoare aplicare la viitoarele sesiuni de finanţare” a declarat Klaus Birthler, arhitect-şef în cadrul Primăriei Municipiului Reghin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*