Învăţământul în vizorul administraţiei locale din Deda
Deda este o comună frumoasă, cu multe realizări de-a lungul anilor. Sunt realizări vizibile, despre care primarul comunei, Lucreţia Cadar vorbeşte cu mândrie, fericită fiind că s-au putut realiza lucruri importante în comuna pe care o păstoreşte. Şi acest an, ce stă să se încheie, a fost un an cu foarte multe proiecte printre care multe dintre ele pe fonduri europene.
„2017 a însemnat un an de muncă, un an în care colectivul Primăriei comunei Deda a muncit cu spor, iar rezultatele se văd. Proiectele realizate şi pentru care am obţinut finanţare din fonduri europene depăşesc zece milioane de euro. Din fonduri propri am realizat investiţii de peste două milioane de lei, iar din fondurile Ministerului Dezvoltării vom obţine 1.690.000 de lei. Pe tot ce s-a putut accesa, fonduri noi, am intervenit. Un alt mod de obţinere de fonduri pentru Primăria Deda este şi Grupul de Acţiune Locală (GAL), care funcţionează în comuna noastră, şi care prin proiectele depuse de către cele zece primării componente ale GAL-ului, obţin 58 de mii de euro, bani pe care îi pot folosi pentru gospodărirea comunelor, asta urmare a unor proiecte realizate prin GAL” a declarat Lucreţia Cadar.
Proiectele din fonduri europene se concretizează prin construirea unei grădiniţe în comuna Deda, cu trei grupe şi program prelungit, asta însemnând fonduri pentru care s-a primit deja avans, şase milioane de lei, valoarea acestui proiect fiind de 600 de mii de euro. Lucrările urmează să fie demarate în primăvara anului următor, urmând să fie finalizate în septembrie 2019. „Avem o construcţie veche în centrul comunei care a fost cabinet de documentare şi informare. Acea clădire urmează să fie demolată, în locul căreia se va ridica construcţia noii grădiniţe. Deda are mulţi locuitori, sunt aici şi tineri. În momentul de faţă sunt două grupe de grădiniţă, dar în speranţa ca vom avea posibilitatea să avem trei grupe, chiar în acest sens se lucrează ca ei să poată avea condiţii să vină la grădiniţă, părinţii să lucreze, să le putem asigura servirea mesei pentru că vrem să le asigurăm condiţiile necesare pe care o comună modernă trebuie să le ofere. Părinţii să poată merge la lucru, iar cei mici să poată rămâne la grădiniţă, la programul prelungit. O grădiniţă unde cerinţele părinţilor şi nevoile copiilor să fie satisfăcute” a adăugat primarul comunei Deda.
Şi Grupul Şcolar „Vasile Netea” este în vizorul administraţie locale pentru care se doreşte o investiţie de anvergură pentru modernizarea instituţiei de învăţământ. „Recent am avut în verificare o comisie ministerială de la Ministerul Educaţiei, s-a acreditat şcoala Postliceală de Agroturism, care funcţionează în cadrul liceului din Deda şi în ianuarie se deschide sesiunea de depunere de proiecte pentru licee, iar noi pentru această sesiune pregătim proiectul pentru modernizarea liceului din Deda. Această modernizare înseamnă modernizarea şi dotarea tuturor cabinetelor care pot exista într-un liceu” spune Lucreţia Cadar. (C.R.)