14 Noiembrie Ziua Mondială a Diabetului
Tema anului 2017 – “Femeile și diabetul zaharat – Dreptul nostru la un viitor sănătos”
Diabetul în cifre:
- 387 milioane de persoane din întreaga lume au diabet zaharat, iar până în anul 2035 numărul lor va creşte la 592 milioane
- Proporţia celor cu Diabet Zaharat de tip 2 este în creştere în majoritatea ţărilor
- 77% dintre adulţii cu Diabet Zaharat trăiesc în ţările slab şi mediu dezvoltate
- Cei mai mulţi pacienţi cu Diabet Zaharat au între 40 şi 59 ani
- 179 milioane cazuri de Diabet Zaharat sunt nediagnosticate
- 4,9 milioane de diabetici au murit în 2014
- La fiecare 7 secunde , un om moare din cauza diabetului
- 612 miliarde de $ au fost cheltuiţi în 2014, pentru îngrijirile medicale ale pacienţilor cu Diabet Zaharat
- 79 000 copii au dezvoltat Diabet Zaharat de tip 1, în anul 2013
- 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de Diabet Zaharat matern
( pre-existent sau din timpul sarcinii).
- Un stil de viaţă sănătos poate preveni până la 70 % din declanşarea Diabetului zaharat de tip 2, iar alimentaţia echilibrată scade semnificativ riscul.
- Încurajarea unei diete sănătoase încă de la vârsta de copil, este cheia pentru stoparea creşterii diabetului epidemic. Asigurând sănătatea generaţiei viitoare, facem un important pas înainte în susţinerea unei dezvoltări durabile !
Diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, dar alimentaţia sănătoasă este crucială în managementul bolii.
Recomandări privind alimentația sănătoasă a pacienților cu Diabet și nu numai :
- consumul de apă, ceai sau cafeaua fără zahăr, în locul băuturilor acidulate şi a sucurilor îndulcite
- consumând zilnic, cel puţin trei porţii de legume verzi cu frunze, cum ar fi: spanacul, salata, rucola şi trei porţii de fructe proaspete.
- alegând carne albă slabă, peşte sau fructe de mare, în locul cărnii roşii sau a mezelurilor.
- alegând grăsimi vegetale (uleiul de măsline, de porumb, de floarea soarelui), în locul grăsimilor animale.
- alegând pentru gustare alune sau seminţe, iaurt neîndulcit sau un fruct,
- folosind unt de arahide în loc de ciocolată sau pâine din făină integrală, în loc de pâine albă.
- limitând consumul de alcool la două porţii pe zi ( o porţie = 50 ml tărie sau 150 ml vin sau 500 ml bere).
Indicaţiile IDF – Federaţiei Internaţionale de Diabet – pentru un mic dejun sănătos :
- Ceai sau cafea fără zahăr
- Pâine din făină integral
- Ouă fierte, omletă
- Iaurt neîndulcit
- Un fruct proaspăt
- Legume
- Lapte slab
- Nuci, seminţe
- Pui sau curcan la grătar
- Peşte
- Brânzeturi (porţie de 50 g)
- Şuncă, jambon (porţie de 50 g)
Sursa: www.insp.gov.ro