„Târgul Fetelor” o tradiţie bine păstrată
„Târgul Fetelor” o tradiţie bine păstrată
„Târgul Fetelor” de la Gurghiu a adunat şi în acest an, pe platoul de la Mocear, mii de iubitori ai cântecului şi jocului popular. Cu o tradiţie veche de peste 100 de ani şi reînviată în anul 2005 din iniţiativa primarului comunei Gurghiu, Laurenţiu Boar, „Târgul Fetelor” a ajuns să fie îndrăgit şi vizitat de toată Valea Gurghiului şi nu numai. Povestea târgului a început în curtea Castelului Rakoczi-Bornemisza din Gurghiu. Târgul era un prilej de întâlnire pentru oamenii din comunele învecinate, de a-şi achiziţiona diferite unelte, dar şi o ocazie pentru fetele și băieții din localități diferite să se întâlnească și să se cunoască. La fel ca în vremurile de demult, târgul începe sâmbătă seara, după ce se lasă întunericul, cu obiceiul numit „Strigatul peste sat”, unde feciorii din satul Caşva se aşează pe două dealuri aflate în apropiere şi strigă lucruri mai puţin de laudă, despre fetele din sat. Este un mod de distracţie pentru ei, dar și de emoţii pentru fetele care-şi auzeau numele, deoarece întreg satul afla fapte şi întâmplări care trebuiau să rămână ascunse. În vremurile vechi, târgul era o adevărată bucurie pentru tinerii care îşi căutau jumătatea. Era modul ideal de a vedea şi alte mândre fete. Poveşti încă mai sunt despre furatul fetelor din târg, atunci când părinţii nu acceptau relaţia dintre tineri. Vremurile erau altfel, dacă părinţii erau înstăriţi îşi doreau un ginere sau o noră la fel de înstărită, cu zestre.
În amintirea vremurilor frumoase, încărcate de tradiţie şi obiceiuri care încet, încet revin la viaţă, Primăria şi Consiliul Local Gurghiu s-a bucurat şi în acest an de tot sprijinul oferit de oamenii din comună, care au organizat şi prezentat la târg „Obiceiul de nuntă” şi „Obiceiul târgului”. De la „Târgul Fetelor” din acest an nu a lipsit spectacolul folcloric, care a reunit pe scena amplastă la umbra stejarilor bătrâni de pe Platoul Mocear, formaţii de dansuri populare, tinere talente din zonă şi îndrăgiţi interpreţi de muzică populară.
Prezente la eveniment au fost şi oficialităţi ale judeţului Mureş care vin de fiecare dată cu drag la astfel de manifestări. Dintre cei care au răspuns afirmativ invitației lansate de organizatorii evenimentului s-au aflat prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Mureș, Alexandru Cîmpeanu şi Ovidiu Dancu, întâmpinaţi fiind, conform tradiției cu pâine şi sare. În deschidere, primarul comunei Gurghiu, Laurenţiu Boar, a mulţumit tuturor celor care s-au implicat în reînvierea acestei tradiţii „Vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi astăzi aici pe acest platou frumos, la marea sărbătoare tradiţională a comunei Gurghiu, a Văii Gurghiului, cât şi a tuturor împrejurimilor, Târgul Fetelor, una dintre cele mai vechi şi mai frumoase sărbători cu o vechime, mult peste 100 de ani. Încercăm să readucem la viaţă ceea ce a fost odată specific acestei sărbători: portul popular, jocurile tradiţionale, obiceiul de nuntă, muzica specifică locului, voia bună şi buna dispoziţie a noastră, a locuitorilor acestor meleaguri, indiferent de naţionalitate şi de haina pe care o purtăm. Pentru tot ceea ce se întâmplă astăzi aici, vă mulţumesc în primul rând dumneavoastră, celor care astăzi v-aţi îmbrăcat în straie naţionale, v-aţi pregătit şi v-aţi implicat în continuitatea acestei tradiţii. Vreau să mulţumesc şi celor care în urmă cu trei ani, au contribuit la construirea acestui mic sat ţărănesc, mulţumesc Consiliului Judeţean Mureș pentru sprijinul financiar anual acordat, Consiliului Local al comunei Gurghiu pentru aprobarea fondurilor necesare, angajaţilor Primăriei Gurghiu, Mihaela şi Ciprian Istrate şi Gabriela Koss.”
Prin implicarea fiecărei localităţi aparţinătoare comunei Gurghiu, cei prezenţi au retrăit tradiţiile născute pe Valea Gurghiului şi au gustat turta dulce cu oglindă, nelipsită de la „Târgul Fetelor”.
Dora PATRON