Lueriul pus într-o carte
Lueriul pus într-o carte
Locuitorii satului Lueriul din comuna Suseni, au avut ocazia de a descoperi mai multe despre locul în care trăiesc, prin cartea numită „Lueriul Folcloric” ce a fost lansată în a doua zi de Rusalii, în satul care este subiectul principal al volumului de scrieri, al cărui autori sunt: profesor Mihai Stavilă, profesor Adriana Cengher, profesor Lucia Zamfira Stavilă şi profesor doctor Laura-Alexandra Pui. Cel care a pornit realizarea cărţii „Lueriul folcloric” a fost fiul satului, profesor Mihai Stavilă, împreună cu fiica şi soţia sa. Evenimentul a reunit în Căminul Cultural din Lueriu, oameni frumoşi din comună, care se regăsesc şi în carte. Primarul comunei Suseni, Mircea Mariş, s-a arătat mândru de faptul că Lueriul e pus pe harta culturală și prin această carte „folclorul este cartea de vizită a unui popor. Când spunem folclor, spunem identitate românească. Folclorul cuprinde toată avuţia poporului român, a omului simplu, gândirea lui, sentimentele, trăirile şi se defineşte prin cântece, jocuri, costume populare, tradiţii, obiceiuri, meşteşug şi artă populară. Astăzi, pentru noi cei prezenţi în acest cămin, este un moment deosebit, care face parte din istoria noastră culturală şi ne aducem aminte de înaintaşii noştri.
Invitaţi de seamă, oameni de cultură şi iubitorii de tradiţii, au luat parte la o lansare de carte de unde nu a lipsit spectacolul folcloric.
După o muncă de patru ani de zile, autorii au reuşit să dea viaţă cărţii „Lueriul Folcloric” ce curpinde obiceiurile locului şi monografia satului Lueriu. „Foarte multe materiale nu au putut fi cuprinse între coperţile acestei cărţi şi sperăm, dacă Dumnezeu ne ajută, să putem să scoatem ediţia a doua reîntregită, deoarece ne-au rămas o mulţime de materiale nevalorificate, este o muncă de ani de zile, păstrată, preluată de la părinţii, strămoşii şi bunicii noştri. În carte se găsesc obiceiurile specifice fiecărui anotimp şi apoi este una dintre cele mai importante evenimente, nunta de la Lueriu”, a declarat profesor Mihai Stavilă. Prin această carte, autorii îşi arată preţuirea faţă de oamenii care au contribuit la conservarea şi valorificarea folclorului din Lueriu.
Dora PATRON