La sfat cu senatorul Horea Soporan

La sfat cu senatorul Horea Soporan

Interviu realizat pentru cititorii noștri, după o jumătate de an de la preluarea mandatului

Rep.: Nu v-ați întâlnit cu cititorii Glasului Văilor din timpul campaniei electorale…

Horea Soporan: Cum zboară timpul! Vreau, în primul rând, să le mulțumesc cititorilor dumneavoastră, care au fost alături de mine, în toate localitățile județului, în timpul campaniei electorale.

Rep.: Să fii senator nu este ceva tocmai simplu. Cât durează acomodarea într-o astfel de funcție?

H.S.: Grupurile parlamentare ale PSD din Senat și din Camera Deputaților funcționează impecabil. Colegii mei cu experiență parlamentară, precum și personalul tehnic al grupului PSD au făcut ca această acomodare să fie foarte rapidă și ușoară. A fost prima dată când am avut prezențe de sută la sută în Senat. Comisiile permanente, de asemenea, funcționează foarte bine. Pe de altă parte, nici nu prea ai când să te gândeşti la adaptare, pentru că intri direct în pâine. În momentul de faţă, de exemplu, sunt coiniţiator a zece proiecte legislative, aflate în dezbatere în Parlament, în diverse stadii, unele în comisiile parlamentare.

Rep.: Din care Comisii parlamentare faceți parte?

H.S.: Fac parte din două comisii permanente. La Comisia pentru Dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare sunt vicepreședinte și sunt membru în Comisia pentru dezvoltare și strategie economică.

Rep.: În teritoriu, în ce constă activitatea unui senator?

H.S.: Sunt în contact cu foarte multă lume. Oamenii te caută când ești ales, ca să le reprezinți interesele. Au întrebări despre venituri, fie că sunt salarii sau pensii, despre sistemul sanitar, despre școli, despre dezvoltare. Munca în teritoriu a însemnat și cele două vizite în județul nostru ale miniștrilor agriculturii și administrației publice și dezvoltării, care au putut să vadă astfel care sunt prioritățile de dezvoltare ale județului nostru, iar împreună cu autoritățile implicate să găsească soluțiile pentru implementarea unor proiecte. La cabinetul parlamentar situat în clădirea Palatului Administrativ din Târgu-Mureș, la camera 81, este activitate zilnică. În zilele de vineri, uneori și joi – în funcție de programul din Senat, acord audiențe.

Rep.: Am observat că sunteți implicat puternic în relațiile dintre România și Republica Moldova.

H.S.: De curând fac parte din grupul „Prietenii Unirii”, grup format din parlamentari români, constituit la inițiativa Platformei Unioniste Acțiunea 2012. Ne propunem prin acest grup să aducem o contribuție substanțială în accelerarea procesului de înfrățire între localitățile din România și cele din Republica Moldova, dar și a schimburilor culturale, prin intermediul programului „Cunoaște-ți Țara”, soluționarea punctuală a problemelor referitoare la procesul educațional din România pentru tinerii din Republica Moldova, rezolvarea aspectelor care prezintă dificultăți în procesul de redobândire a cetățeniei române. De asemenea, vom marca Centenarul Marii Uniri, moment care trebuie să includă și Basarabia, ca parte integrantă din statul român interbelic.

Rep.: Sunteți singurul senator din România, membru al Adunării Parlamentare a Mediteranei. Ați avut deja o activitate internațională, la nivel înalt, în această calitate.

H.S.: Am participat în zilele de 30 și 31 martie 2017, la conferința parlamentară la nivel înalt intitulată „Evaluarea implementării de către parlamentele naționale a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU referitoare la terorism și luptătorii teroriști străini”, care a avut loc la Roma, la Senatul Republicii Italiene. Conferinţa a fost organizată de Adunarea Parlamentară a Mediteranei (APM) împreună cu Departamentul de prevenție a terorismului din cadrul Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) şi Directoratul Executiv al Comitetului Antiterorism al Consiliului de Securitate al ONU, în consultare cu Uniunea Interparlamentară și cu finanţare din partea Uniunii Europene.

Rep.: Care au fost temele puse în dezbatere la Roma?

H.S.: Reuniunea a vizat consolidarea cadrului legal de combatere a terorismului în regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord (MENA) și în sud-estul Europei. Obiectivul evenimentului a fost acela de a evalua strategiile de combatere a terorismului și stadiul implementării rezoluțiilor specifice ale Consiliului de Securitate. Conferința a oferit cadrul pentru un schimb de opinii, recomandări și bune practici, în scopul facilitării contribuţiei parlamentelor membre APM în implementarea rezoluțiilor ONU în materie.

Rep.: Care a fost poziția României în acest context? Ce mesaj ați dus la Roma?

H.S.: Am susținut un discurs prin care am prezentat poziția României și cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și combaterea terorismului, promovând totodată inițiativa țării noastre de a înființa o Curte Internațională împotriva terorismului după „modelul” Tribunalelor Penale Internaţionale pentru Iugoslavia şi Rwanda. Participanții la această conferință au apreciat politica României în privința prevenirii și a combaterii terorismului și s-au arătat interesați de inițiativa noastră de a crea o Curte Internațională împotriva terorismului.

Rep.: În cursul acestei săptămâni veți reprezenta România la un nou eveniment important…

H.S.: În perioada 15 – 17 iunie voi reprezenta țara noastră la întâlnirea de la Napoli, făcând parte din delegația Adunării Parlamentare a Mediteranei. De data aceasta vom dezbate teme economice și sociale primordiale pentru dezvoltarea societății din această regiune a lumii, dar vom relua și tema imigrației.

Mă bucur că am reușit să schimbăm câteva vorbe, să mă reîntâlnesc astfel cu cititorii dumneavoastră şi să mai ascult glasul văilor. Oricât de interesante pot să fie alte locuri, întotdeauna cel mai bine te simti acasă, printre ai tăi.

 

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*