De 10 ani îşi „cântă” Doina Mureşului
De 10 ani îşi „cântă” Doina Mureşului
În cadrul Festivalului-concurs „Hora din străbuni”, Ansamblul Artistic al Casei de Cultură „Eugen Nicoară” a sărbătorit zece ani de activitate, motiv pentru care întreg festivalul a fost despre ei. Atât tineri, cât şi seniori, membrii ansamblului, au jucat cu dăruire ca un semn de mulţumire şi apreciere faţă de „Mica” aşa cum o alintă grupa tânără, pe cea care cu multe insistenţe, dăruire şi multă iubire pentru folclor, i-a condus pe drumul dragostei faţă de jocul popular, Valeria Frandăş.
Înfiinţat în anul 2007, Ansamblul Artistic „Doina Mureşului” pune în valoare tradiţia folclorică românească de pe Valea Superioară a Mureşului, dar şi alte zone ale ţării, încărcate de tradiţie. Ansamblul este compus din două grupe, tineri şi adulţi, care cu mult drag şi dăruire îşi ocupă timpul liber cu jocul popular. Tinerii sunt elevi şi studenţi din Reghin şi localităţile din jur, care au visat de mici să ajungă într-un ansamblu precum este „Doina Mureşului”. Grupul adulţilor e format, deasemenea, din reghineni şi seniori din împrejurimi, poartă numele de „Jocul Însuraţilor” şi nu se plâng de anii care trec peste ei. Nu se lasă, ei iubesc folclorul şi vor să dovedească importanţa lui ca valoare a neamului românesc. În prezent, repertoriul Ansamblului „Doina Mureşului” este compus dintr-o serie de suite: Suită de pe Mureş, Suită de pe Valea Beicii, Suită de pe Someş, Joc de fală şi mândrie, Suită din Codru, Suită din Agriş, Suită din Bihor, Suită din Maramureş, Suită din Moldova, Suită din Oltenia, Suită de jocuri ţigăneşti, Sârba ca la Săcal (Sârba prin tunel) şi Roata ca la Filpiş.
Ansamblul se bucură şi de prezenţa solistei de muzică populară Ancuţa Făgăraş, ca membră a grupului, dar „Doina Mureșului” colaborează cu mai mulţi interpreţi ai cântecului popular: Dumitru Gliga, Vasile Crişan, Maria Neag, Dan Aurelian Ştefan, Larisa Cotoi, Florina Oprea, Roxana Varodi, Alexia Aştelian, Daiana Suceava, Mariana Conţiu, Mihaela Botoş Lateş şi mulţi alţii, care se alătură cu mare plăcere, de fiecare dată când sunt invitaţi. Până în prezent, Ansamblul „Doina Mureșului” a susţinut o serie de spectacole în mai multe localităţi din ţară şi a reprezentat România de şaptesprezece ori, la diferite festivaluri de folclor din străinătate. Pentru că „cine se aseamănă, se adună” iubitorii de muzică şi joc, nu au cum să nu dea viaţă unor colaborări fructoase, astfel Ansamblul „Doina Mureşului” colaborează cu Orchestra „Hora” a Casei de Cultură „dr. Eugen Nicoară” şi Ansamblurile Artistice „Hodăceana”, „Dor Solovăstrean”, „Coroniţa”, „Dedreţeana”, „Dăscăliţele”, „Floricică de pe Tău” şi multe altele. Valeria Frandăş, coordonator al Ansamblului „Doina Mureşului” realizează cu greu trecerea celor zece ani „parcă ieri am început toată activitatea şi au trecut zece ani de atunci. Mi-am dat seama că e aniversarea noastră şi am încercat să adun pe cât posibil, toţi membrii din ţară, dar şi dinafară. Pe scenă, în cadrul Festivalului „Hora din Străbuni”, au urcat peste 80 de persoane, dar ansamblul este mult mai numeros, peste 120 de membrii. Fiecare generaţie a fost diferită şi m-am adaptat, ei cu mine, eu cu ei. Vreau să le mulţumesc tuturor! Amintiri frumoase ne leagă unii de alții, dar și de fiecare loc în care am evoluat, și nu au fost puține. Am reprezentat cu mândrie România și Municipiul Reghin, atât în țară, cât și în străinătate. Bineînțeles că am avut și momente tensionate, dar acestea rămân în culise. Ca să obții performanțe e nevoie și de strictețe și disciplină, dar și de o prietenie care a rămas pe veci între membrii ansamblului, fie că mai sunt, fie că au fost. Vreau să le mulțumesc pentru că sunt alături de mine colegilor și directorului Casei de Cultură, prof. Ioan Conțiu, Primăriei Reghin pentru că ne sprijină în deplasările noastre, dar mai ales copiilor, părinților și tuturor membrilor Ansamblului, pentru că fără ei nu aș putea face nimic”.
Ansamblul „Doina Mureşului” este membru al unor asociaţii internaţionale de folclor precum: Instambul Harmanfolk Culture&Festival Organization, European Association of Folklore Festivals-EAFF, Muzsa Festival Organising Office Ltd şi World Festival Association. În cei zece ani de la înființare, au activat în cadrul ansamblului „Doina Mureșului” peste 120 de persoane.
Dora PATRON