Țara Năsăudului în Cartea Recordurilor
Țara Năsăudului în Cartea Recordurilor
Duminică, 14 mai, românii au demonstrat că pot fi uniți pentru a stabili două recorduri mondiale, demne de toată cinstea: „Cel mai mare număr de oameni care poartă simultan portul tradiţional românesc” şi „Cel mai mare dans popular românesc, realizat în sincron, de 9.506 oameni”.
Evenimentul, organizat de Administrația Locală din Năsăud și Consiliul Județean Bistrița Năsăud, a reușit să transmită unitatea mult dorită de românii din întreg Ardealul și nu numai, deoarece la parada portului popular erau costume reprezentând toate zonele etnofolclorice ale României.
Maialul este o tradiție ce se respectă de ani de zile în orașul Năsăud. În această zi, toți copiii Năsăudului îmbracă portul popular și se încolonează în centrul orașului, defilând până la stadionul municipal, unde participă la festivitatea de premiere a celor care au obținut rezultate de excepție la concursurile și olimpiadele școlare. Doar că în acest an, lucrurile au luat o altă amploare. Virginia Linul, inițiatoarea întregului proiect și creatoarea de porturi populare, a propus năsăudenilor încă de anul trecut să îmbrace cu toții straie populare în ziua de Maial, iar după ce a văzut că a strâns peste 5000 de oameni, a considerat că trebuie trecut la un alt nivel. Rezultatul s-a văzut duminică, 14 mai 2017, prin stabilirea celor două recorduri.
De la copii de doar câteva luni, până la persoane care au trecut bine de 90 ani sau oficialități care au renunțat preț de câteva ore la ținuta de gală pentru straiul strămoșesc, cu toții au simțit fiori în momentul în care au văzut marea de oameni care au dorit din tot sufletul să demonstreze că portul nostru popular merită să ocupe un loc de cinste în Cartea Recordurilor și nu oricum, ci dublând cifra necesară pentru a putea fi trecuți în rândurile acesteia. Încercarea a fost destul de dificilă, mai ales pentru că, pentru a putea fi omologat recordul, cei peste 9500 de oameni trebuiau să stea nemișcați preț de 5 minute. Nu a ieșit din prima încercare, nici din a doua, dar îndârjirea celor prezenți a fost suficient de puternică încât să aibă sorți de izbândă la a treia încercare.
Dimineața zilei de duminică stătea sub semnul ploii, dar un năsăudean spunea că atunci când vor ieși copiii îmbrăcați și se vor încolona, cu siguranță va ieși soarele. Și așa a fost. Dumnezeu a ținut cu românii și ne-a ajutat să demonstrăm că suntem un popor unit, iar istoria lumii trebuie să conțină și această filă importantă. Și mai trebuie precizat încă ceva: abia după ce s-a încheiat evenimentul a venit furtuna. Până atunci, soarele ne-a zâmbit.
Parada s-a întins pe o distanță de câțiva kilometri, iar punctul culminant al zilei l-a reprezentat sincronul pe care Nea’ Marin, vătaful alaiului, a reușit să-i învețe pe cei 9506 participanți la stabilirea Recordului Mondial, în doar câteva minute. Te treceau fiorii când simțeai cum tremură pământul sub tine la bătaia de picior a oamenilor. A fost cu totul și cu totul fenomenal tot ce s-a întâmplat la Năsăud. Cinste lor, tuturor celor care au reușit să înfăptuiască această minune românească. Respect și mândrie!
Alexandra COTOI