
„Balul Ionilor” un eveniment cu tradiţie la Lunca
„Balul Ionilor” un eveniment cu tradiţie la Lunca
Începutul de an aduce pentru toţi iubitorii de tradiţie „Balul Ionilor”. La Lunca Tecii, Boboteaza şi Sfântul Ion sunt strâns legate şi este un moment de sărbătoare pentru toţi locuitorii comunei. Această tradiţie are o vechime de zeci sau poate chiar sute de ani, iar din dorinţa de a nu fi uitată, în urmă cu şase ani aceasta a fost reluată spre bucuria localnicilor, dar şi a celor care poartă numele de Ion. Localnicii păstrează cu sfinţenie fiecare obicei ce ţine de acest bal.
Călăreții chemători
Vestea marii sărbători este transmisă în tot satul de chemători călare, care dau de ştire pe fiecare uliţă din sat despre balul care se pregăteşte seara la Căminul Cultural din Lunca. Călăreţii se adună în faţa Primăriei, iar cel mai guraliv dintre ei este aşteptat cu un colac aşezat pe o găleată plină cu apă, acesta dovedindu-şi abilităţile de bun călăreţ prin a lua colacul de pe găleată fără să o răstoarne. După acest ritual, călăreţii se pornesc la drum, iar gazdele îmbrăcate de sărbătoare îi aşteaptă cu prăjitură şi ţuiculiţă.
Băița, Frunzeni, Logig, Lunca și Sântu la Balul Ionilor
„Mă simt onorat când mă uit în jurul meu că sunt înconjurat de consilierii locali şi că sunt pentru a şasea ediţie la acest bal, tot în postura de primar al acestei comune. Tradiţia s-a reluat după anii 90 de către inginerul Moraru, care a dat tonul pentru continuarea acestei tradiţii, Balul Ionilor ajungând la 10 ediţii, aceasta fiind întreruptă. Dar cu această a şasea ediţie sperăm să avem continuitate” a declarat primarul comunei Lunca, Teodor Vultur. După ce călăreţii au răspândit vestea balului, localnicii din Sântu, Băiţa, Frunzeni, Logig şi Lunca şi-au pregătit cele mai frumoase straie populare, iar seara au pornit spre Căminul Cultural, locul de desfăşurare al Balului Ionilor, unde au fost aşteptaţi cu multă voie bună şi nelipsita tombolă. Luncanii au dat dovadă şi în acest an că ştiu să îşi păstreze tradiţiile, dar şi să le promoveze, petrecând până în zori.
Dora PATRON