
Balul Însuraților – cu cât e mai autentic, cu atât e mai valoros
Balul Însuraților – cu cât e mai autentic, cu atât e mai valoros
Chiheru de Jos, mai exact fiii satului acestei localități au demonstrat încă odată că tradiția este bine păstrată și promovată, de-a lungul a generații întregi. Balul Însuraților este un bal specific chiherenilor. Tradiția spune că de Bobotează, toți însurații trebuie să îmbrace portul popular și să se îndrepte spre Căminul Cultural pentru joc și voie bună. La fel au făcut și în acest an, doar că, spre deosebire de edițiile anterioare, parcă acum lucrurile au stat diferit. Și nu mă refer la aspectul tradițional al Balului Însuraților, ci la prezența mult mai numeroasă a iubitorilor acestui eveniment, față de edițiile anterioare. Cinste lor, pentru că iată că au demonstrat că se poate să îmbraci portul popular purtat cu cinste și vrednicie de strămoși și să duci mai departe tradiția. În frunte cu edilul comunei Chiheru de Jos, Eremia Pop, iată că la Chiheru de Jos, Balul Însuraților din acest an a fost o reușită din toate punctele de vedere. Eremia Pop a îmbrăcat straie populare și a participat acum la Balul Însuraților din localitatea Chiheru de Jos, doar că de această dată, pentru prima oară, în funcția de primar. Nu s-a simțit acest lucru, pentru că portul popular îmbrăcat îl făcea să demonstreze că ține la cultura și tradițiile acestei comunități „Și eu sper să fie de succes, sigur va fi de succes pentru că sunt foarte mulți consăteni prezenți. Aceasta este una dintre condițiile unui bal reușit. Muzica este tradițională, alături de maestrul Puiu Râmba. La Chiher lumea știe foarte clar ce înseamnă balul și de ce vin oamenii la bal. La Chiher nu vine lumea să asculte personalități ale muzicii populare. Aici este noțiunea clară de socializare, de reunire, de perpetuare a tradiției. Și le mulțumesc pentru asta!” a precizat pentru Glasul Văilor, Eremia Pop.
Cum organizezi Balul Însuraților?
Balul Însuraților din Chiheru de Jos are ca scop unic continuarea tradiției. În fiecare an, organizatorii își propun să nu se abată de la tradiție. Pașii sunt relativ simpli din exterior, te armonești în anul anterior ca la ediția următoare să organizezi tu balul, apoi încep negocierile cu muzicanții, cu administrația locală pentru a putea beneficia de spațiu. Ediția din acest an a fost organizată de familiile Buți Florian și Laura și Hărșan Tenu și Veronica „ne-am angajat în urmă cu un an, ca în următorul an să organizăm noul bal din 2017. În primul rând, trebuie căutată formație. Pe Puiu l-am arhonit pentru bal. Apoi urmează discuțiile cu Primăria, cu Căminul Cultural, trebuie să-i mulțumim în mod special primarului Eremia Pop pentru sprijinul acordat în organizare, încălzire, curățenie, ne-a ajutat cu tot ce i-a stat în putință pentru că este pentru cultură, pentru menținerea tradiției. Aici la noi, la Chiheru de Jos, Balul e tradițional, are o organizare mai specifică. Aici participă numai însurații care vin îmbrăcați în costume tradiționale, în costumele noastre vechi care le-au purtat părinții și bunicii noștri. Ei le-au purtat cu atâta drag și noi trebuie să ducem mai departe această moștenire. Cu cât sunt mai vechi, cu atât sunt mai valoroase” au ținut să precizeze organizatorii.
Reguli nescrise, dar respectate cu strictețe
Balul are două etape. În prima parte, până la miezul nopții, participă la bal toți consătenii care vor să vadă cum se petrece lumea, care cu ce invitați a sosit și dacă știu să joace așa ca pe la Chiheru. Sala Căminului Cultural e liberă, cu bănci aranjate de jur împrejurul sălii, ocupate fiind de femeile în vârstă, care au venit să-i supravegheze, la fel ca în trecut, pe tinerii satului. Poveștile sunt cu nemiluita, iar subiectul principal din anul acesta a fost numărul mare de oameni care au venit la bal. „Parcă niciodată nu au fost așa de mulți, sunt și tineri, și bătrâni, de toate felurile” a fost remarca Lelei Floare. Până la miezul nopții, pot să ia parte și neînsurații, dar odată ce bate ceasul miezul nopții, lucrurile se schimbă. „Am ajuns într-o fază când oamenii s-au așezat la masă, se petrec. La miezul nopții ei duc mesele, se așează, fiecare își aduce de acasă mâncare pentru el și pentru musafirii lui. Regula la Balul Însuraților, pe lângă faptul că participă doar însurații, spune că nu ai cum să rămâi dator. La Roata care se organizează la miezul nopții, se numără câte perechi sunt la bal și se împart cheltuielile și se face plata pe fiecare pereche. În seara aceasta am fost destul de mulțumiți, iar ca și stimulent pentru tineret, ca să ducă obiceiul mai departe, am făcut un bonus. Inițial, am vrut să îi lăsăm la jumătate de preț, dar când am văzut câtă lume s-a strâns în Roată, am putut să îi lăsăm fără bani. Sper ca anul viitor să fie cât mai mulți” au mai adăugat chizeșii balului.
Jocul la Balul Însuraților
La Chiheru, Balul Însuraților se desfășoară după regulile moștenite din moși strămoși, astfel că jocul nu e oricum „fiecare joc începe cu o Roată. În Roată, prioritate au cei mai bătrâni, în ordinea vârstei, prima dată bătrânii, apoi tinerii. După Roată, urmează o învârtită, o țigănească, apoi corcioșa, care este jocul specific Văii Beicii. După care iar este un pic de învârtită. Asta înseamnă un program. Puiu cântă foarte bine, e urmașul lui Sandu lui Pavel de la Beica, care a cântat pentru părinții și bunicii noștri la balurile din trecut. Știe să cânte ce ne trebuie nouă. Degeaba aducem muzicanți lângă care trebuie să stăm să le spunem ce ne trebuie, ei știu. Noi trebuie să le mai spunem doar să le mai scurteze, că prea ne obosim” a completat unul dintre chizeși.
Nu deraiem de la tradiție!
Pe timpul balului, am aflat că acesta are rădăcini bine înfipte în trecut „Balul are o tradiție destul de veche. Nu a fost organizat de zece-douăzeci de ani încoace. El s-a desfășurat și înainte de a fi Căminul Cultural. Se organizau baluri în câteva locuri, la Ilie a Ceterașului, la Iuănu lui Suciu, la Maria Chiți. Se făceau baluri în urmă cu zeci de ani. Noi nu l-am inventat, noi îl ducem mai departe așa cum ni l-au lăsat părinții noștri. Noi nu vrem să deraiem de la tradiție, vrem să rămânem așa. Țin minte, când eram copil când mă ducea mama la bunica mea să mă culce, ei îmbrăcau hainele populare și se duceau la bal. Asta se întâmpla acum 40 de ani. Balul e unic prin felul de a fi organizat și prin modul lui de a fi. Lumea vine cu atâta drag. Cu cât îl vom păstra mai autentic, cu atât va rămâne mai valoros” ne-a prezentat în câteva cuvinte, istoria Balului Însuraților de la Chiheru de Jos, unul dintre organizatori.
O altă regulă spune că arândașii pentru anul viitor să se anunțe în timpul mesei, imediat după miezul nopții. Sarcina lor va fi una grea, pentru că trebuie să păstreze nealterată tradiția și să rămână în mintea și sufletul chiherenilor o ediție, sperăm noi, la fel de reușită ca cea din acest an.
Zilele Chiherului, după preferința chiherenilor
Pe parcursul Balului, primarul comunei, Eremia Pop, a împărțit fiilor satului câte un formular în care fiecare poate să își exprime opinia la modul în care să se organizeze Zilele Chiherului. Ei puteau să își dea cu părerea referitor la perioada optimă pentru organizarea evenimentului, periodicitatea, anual sau odată la doi ani, precum și ce manifestări consideră chiherenii că nu ar trebui să lipsească sau ar trebui să fie incluse în viața comunității. „E un moment ideal de a le afla părerea chiherenilor cu privire la Zilele Chiherului, dar și pentru a vedea dacă aceștia își doresc să se implice în organizarea evenimentului, deoarece în chestionar am inclus și aspectul referitor la cine ar trebui să organizeze sărbătoarea. După ce vom afla părerile oamenilor, vom ști ce trebuie să facem mai departe” a precizat Eremia Pop cu referire la chestionarul pe care l-a împărțit pe durata Balului Însuraților.
Alexandra COTOI