Infecția cu Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori (H. Pylori) este cauzată de o bacterie care este transmisă de la om la om pe cale orală (prin intermediul salivei) sau fecal-orală (contaminare cu materii fecale). H. Pylori este adaptată la mediul acid  colonizând mucoasa stomacului, duodenului sau a părții inițiale a intestinului subțire. Incidența bolii este maximă în primii ani de viață.

Factorii de risc pentru infectarea cu Helicobacter Pylori sunt legați de condițiile de viață:
– mediul aglomerat
– lipsa unei surse de apă potabilă. Existența unei surse de apă  potabilă îngreunează în mare parte infectarea cu H. Pylori. O sursă de apă incomplet tratată împotriva bacteriilor poate constitui un focar de infecție.
– bacteria se transmite de obicei și persoanelor care locuiesc împreună cu individul infectat cu bacteria Helicobacter Pylori.
În prezent, cercetătorii estimează că este responsabilă de cazurile de cancer gastric într-o proporție de 60-90%.
În majoritatea cazurilor, infecția este asimptomatică, iar atunci când se manifestă, pacientul prezintă o simptomatologie nespecifică, acuzând  durere în  partea superioară a abdomenului, balonare, senzație de plenitudine după ingestia unor cantități mici de alimente, greață, vărsături sau lipsa apetitului alimentar.

Pentru diagnosticul infecției cu Helicobacter Pylori, se folosesc o serie de teste noninvazive:

–    determinarea de anticorpi din ser,
–    determinarea antigenului din scaun,
–    test respirator cu uree marcată radioactiv.
–     teste invazive cum ar fi cel de  prelevare a unei biopsii, respectiv a unui mic fragment superficial din mucoasa stomacului, manevră care se efectuează de către medicul gastroenterolog cu ocazia endoscopiei digestive superioare.
Testele sunt recomandate în special atunci când există un istoric familial de cancer gastric, pacienți cu istoric personal de ulcer gastric sau duodenal.

Complicațiile asociate cu infecția cu H. Pylori includ:

–    ulcere gastrice și ale intestinului subțire. Infecția cu H. Pylori stă la baza apariției majorității ulcerelor gastrice și duodenale;
–    gastrită
–    cancer gastric
–    respirație urât mirositoare

Tratamentul constă din asocierea unui antisecretor gastric în doză dublă cu două (sau trei) antibiotice, pentru o durată de 10 – 14 zile. Sunt luate în calcul eventuala alergie la antibiotic sau efectele adverse posibile, precum şi dacă este primul tratament sau ne adresăm unei recidive.
Eficiența tratamentului  se verifică după cel puțin 4 săptămâni de la finalizarea tratamentului  prin repetarea testelor diagnostic. În majoritatea cazurilor, terapia anti Helicobacter Pylori este curativă. Reinfecția se produce cu o rată de 1-4%. În situațiile în care testele arată persistența infecției după  tratament se poate impune o terapie de linia a II-a. (sursa foto VoceaValcii.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*