Şase decenii de activitate a Ansamblului Artistic Profesionist “Mureşul”

Profesionalism, perseverenţă, calitate, pasiune, muncă şi talent sunt aspectele care au stat la baza formării mai multor generații de artiști, membrii ai Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul”, care aniversează 60 de ani de activitate, încununată cu cele mai mari reușite. Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” a fost înfiinţat în anul 1956 cu menirea de a pune în valoare cultura populară tradiţională, portul, obiceiurile, cântecele şi jocurile populare aparţinătoare şi specifice celor ce locuiesc în această zonă sud-estică a Transilvaniei: români, maghiari, romi, saşi şi a altor etnii.
Din anul 1990, Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul” funcţionează cu două secţii, română şi maghiară, fiecare dintre acestea având compartimentele artistice, orchestră, corp de balet, solişti, personal tehnic, necesare realizării unor spectacole complexe.  Pe parcursul anilor, ansamblul a beneficiat de colaborarea unor personalităţi marcante în domeniul coregrafic, cunoscuţi şi recunoscuţi atât în ţară, cât şi în întreaga Europa. Printre aceştia se numără maestrul coregraf artist emerit Teodor Vasilescu, cercetătorul şi maestrul coregraf Marin Barbu, prof. maestru coregraf Emilian Dumitru, maeştrii coregrafi, Lăiţă Săînescu, Florin Teodorescu, Corneliu Botoş ale căror opere coregrafice se regăsesc încă în repertoriul ansamblului. Sutele de spectacole susţinute de dansatorii profesionişti au fost urmărite şi aplaudate de zeci de mii de spectatori şi milioane de telespectatori de-a lungul celor 60 de ani de activitate. La ceas aniversar conducerea instituţiei a pregătit pentru perioada 3-9 octombrie momente deosebite. „Am încercat să pregătim un program vast şi diversificat pentru toate gusturile şi vârstele. Începem în data de 3 octombrie, când va avea loc deschiderea oficială și îi așteptăm pe toți cei care vor să fie alături de noi” a precizat Attila Csaba Barabasi, director Ansamblul Artistic Profesionist „Mureşul”.  În prima zi a aniversării, 3 octombrie, va fi prezentat publicului iubitor de tradiții și folclor, începând cu ora 17, un spectacol al grupurilor de amatori din judeţul Mureş, coordonate de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul”, secţia maghiară.  În 4 octombrie, va avea loc întâlnirea cu foştii membri ai ansamblului, de la ora 16, unde moderator va fi renumitul Iosif Titi Boantă, personalitate ce și-a lăsat amprenta asupra activității acestui ansamblu ani la rând, îndeplinind calitatea de director al Ansamblului Artistic Profesionist „Mureșul”. Seara va continua cu un spectacol folcloric cu Ansamblul de Tineret „Mureșelul” și soliştii invitaţi,  începând cu ora 18.
În 5 octombrie, întâlnirea cu foştii membri ai ansamblului va începe la ora 16, moderator Novak Ferenc, iar de la ora  18 va fi spectacol cu foştii membri, actualii membri şi viitoarea generaţie a ansamblului.
Ziua de 6 octombrie este dedicată unui spectacol premieră, secţia română, intitulat „De prin sate adunate și apoi la lume date”, în regia și coregrafia lui Marin Barbu, spectacol ce va începe de la ora 19.
Ziua de 7 octombrie este dedicată spectacolului premieră susținut de secția maghiară „Most mulik” în regia și coregrafia lui Konczei Árpad, începând cu ora 19.
În 8 octombrie, va avea loc un spectacol cu grupurile de tineret amatoare din judeţul Mureș, coordonate de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Mureşul”, secţia română, de la ora 17.
Ultima zi, 9 octombrie, va fi dedicată unui spectacol de gală, în care ambele secţii ale Ansamblului Artistic Prefesionist „Mureșul”, alături de Corul Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş, vor oferi iubitorilor de folclor, cel mai frumos regal de jocuri și cântece populare. Spectacolul de gală se va desfășura la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, începând cu ora 18.
Evenimentele ce vor marca aniversarea celor 60 de ani de activitate îi așteaptă pe toți cei cărora le e drag cântecul, portul și jocul popular, indiferent de naționalitate, să fie alături de membrii ansamblului, acum când în istoria acestuia se scrie o filă importantă pentru trecutul prezentul și viitorul tradițiilor locului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*