
Examinarea Computer Tomografică (CT)
Computer tomograful este utilizat în medicină ca instrument de diagnostic și ghid pentru proceduri intervenționale. În cazul tomografiei, există două tipuri de proceduri: investigații native (fără administrare de substanță de contrast) și investigații cu administrare de substanță de contrast.
Examinarea computer tomografică a fost introdusă în anii 70 pentru utilizare. De atunci, progresiv, a devenit un instrument foarte important în imagistica medicală pentru a suplimenta razele X și ultrasonografia medicală. În ultimul timp, utilizarea sa vizează și medicina preventivă sau screeningul pentru anumite afecțiuni (pacienții cu risc crescut de cancer colo-rectal, pacienții cu risc mare de afecțiuni cardiace).
Tomografia computerizată este o procedură imagistică medicală care utilizeaza raze X, cu efect biologic asupra organismului, procesate de computer pentru a produce imagini tomografice sau „felii” ale anumitor suprafețe ale corpului uman.
Principiul de bază este reprezentat de absorbția razelor X care este diferită în funcție de densitatea țesuturilor pe care le traversează. Diferite părți ale corpului apar în diferite nuanțe de gri, în funcție de acest grad de absorbție.
În general o tomografie computerizată nu este dureroasă și durează, în medie, 15 până la 45 de minute, dar se poate prelungi până la 90 minute și este efectuată de către medic, asistentă sau un tehnician radiolog. Întotdeauna imaginile sunt interpretate de către un medic radiolog.
Avantajele computer tomografiei:
– durata scurtă de scanare, între 7 și 12 secunde, primă intenție în patologia traumatică (vizualizează cel mai bine leziunile hemoragice acute și leziunile osoase)
– este mai puțin sensibilă la mișcările pacienților decât RMN, de aceea poate fi utilizată și la pacienții agitați.
– investigație de primă intenție în urgențele traumatice și patologia pulmonară.
– evidențierea structurilor osoase și a calcifierilor
– costuri mai reduse decât rezonanța magnetică
Înainte de a fi efectuată investigația este necesară o foarte bună evaluare clinică a pacientului de către medic care va stabili indicația clară de realizare a investigației. CT nu se face la cererea pacientului.
Contraindicații și riscuri
– sarcina, alergia la substanțele iodate, insuficiența renală și afecțiunile tiroidiene diabet zaharat decompensate, mielom multiplu
– claustrofobie
– radiația utilizată în scanările CT pot leza ADN-ul celular direct sau indirect, cu posibilitate foarte scăzută de apariție ulterioară a unui cancer datorată expunerii la CT.
– reacții alergice la substanța de contrast, de obicei ușoare, sub formă de grețuri, vărsături sau urticarie, dar există și situații în care se întâlnesc reacții severe de tip anafilactic
Ce organe pot fi investigate cu ajutorul CT-ului
La nivelul capului
– CT-ul este ideal în accidentele cerebrale vasculare de tip hemoragic, de tip ischemic, întrucât arată sediul şi întinderea leziunii şi dă posibilitatea clinicianului să intervină terapeutic în timp util.
– Tumori intracraniene
– Traume osoase
La nivelul toracelui
– Traumatismele toracice
– Tumori pulmonare
– Afecțiuni acute și cronice pulmonare
– Studiul leziunilor arterelor coronare prin angiografie CT.
La nivel abdominal
– Investigarea politraumatismelor cu rupturi ale organelor intraabdominale
– Tumori abdominale
– Afecțiuni ale vaselor mari – disecția de aorta, anevrism de aortă
Cum trebuie să se pregătească un pacient înainte de o examinare tomografică?
Acest tip de examinare nu necesită o pregătire prealabilă deosebită. În funcţie de tipul examinării, pacientul poate fi sfătuit să nu mănânce cu aproximativ 4 ore înainte de examinare, să nu consume băuturi alcoolice, carbogazoase sau cafea înaintea examinării cu substanţă de contrast sau înaintea examinării abdomino-pelvine. În momentul examinării, pacientul trebuie să prezinte recomandarea scrisă care să indice diagnosticul de suspiciune şi segmentul examinat, precum şi analizele de laborator ale funcţiei renale (creatinină şi uree).
La ce intervale de timp sunt recomandate examinările tomografice?
În primul rând examinarea CT trebuie să aibă o indicație clară, precisă, responsabilă, pentru a evita iradierea inutilă. Iradierea printr-o examinare CT toracică echivalează cu iradierea a 50 de radiografii toracice. Desigur, contextul clinic al fiecărui pacient impune ritmul examinărilor computer-tomografice, fiind pacienţi care pot avea nevoie de o sigură examinare CT, într-o situaţie de urgenţă sau pacienţi care necesită evaluare CT periodică, la 3-6-12 luni.
E gratuită procedura sau nu?
Examinarea CT este gratuită pentru pacienţii asiguraţi, internaţi în spital, dar şi pentru pacienţii asiguraţi, trimişi din ambulator, de către medicii specialişti, în limita fondurilor lunare asigurate de Casa de Asigurări de Sănătate pentru acest tip de investigaţie. Pacienții neasigurați beneficiază de gratuitate doar în cazul urgențelor medico-chirurgicale care necesită examinare CT în regim de urgență. Pacienţii care nu se încadrează în aceste categorii, dar care au indicaţie pentru examinarea CT, vor fi programaţi şi examinaţi contra cost.
sursa foto: dornamedical.ro
Dr. Iuliu MOLDOVAN