Baloanele cu aer cald, în văzduhul de la Câmpu Cetăţii
Adrenalină, distracţie şi spirit de aventură au fost cuvintele care au dominat
cea de-a XI-a ediţie a evenimentului sportiv, recunoscut deja pe plan internaţional, Parada baloanelor cu aer cald de la Câmpu Cetăţii. Evenimentul a debutat în data de 23 septembrie şi s-a încheiat duminică, 25 septembrie. Şi în acest an, 25 de echipaje din ţară şi străinătate au ajuns pe meleagurile de la Câmpu Cetăţii. Timp de trei zile, cerul localităţii din județul Mureş s-a umplut de baloane cu aer cald. Cele 25 de echipaje au oferit un spectacol inedit iubitorilor de adrenalină. “Cele 25 de echipaje au venit din ţări precum Belgia, Ucraina, Anglia, Republica Moldova, Ungaria. Avem două baloane de formă, care sunt unice şi pentru prima dată aici, un Clovn şi Coroana Sfântului Ştefan, pentru care ne bucurăm foarte mult că avem şansa de a-i avea la această ediţie” a declarat Kadár Levente, organizatorul evenimentului.
Dacă cei mai mulţi s-au mulţumit să admire baloanele de la sol, au fost şi aventurieri care au înfruntat frica şi emoţiile şi s-au încumetat să zboare pe o distanţă de câţiva kilometri, unii venind chiar şi din alte judeţe pentru a trăi clipele unice. Pasagerii sunt transportaţi într-o nacelă care conţine o sursă de căldură, un arzător. Aerul încălzit este dirijat spre interiorul balonului care îl face să se ridice, deoarece densitatea sa este mai mică decât cea a aerului din afară. Spre deosebire de baloanele cu gaz, cele cu aer cald nu trebuie să fie închise ermetic, deoarece gazul din interior nu este ţinut sub presiune, ci are aceeaşi presiune cu aerul înconjurător. Astăzi, baloanele sunt confecţionate din nylon, iar gura balonului, partea inferioară, mai apropiată de sursa de căldură, este realizată din material rezistent la foc, cum ar fi Nomex, lucruri ce oferă un plus de siguranţă acestui sport.
Câmpu Cetăţii este fructul interacţiunii dintre om şi natură şi totodată purtătorul unor valori ardelene tradiţionale precum respectarea tradiţiilor şi ospitalitatea oamenilor din zonă, fapt ce aduce aici, an de an sute de turişti dornici de distracţie şi de a descoperi evenimentele deosebite, la a căror calitate contribuie în mare parte relieful zonei, localitatea aflându-se pe cursul superior al râului Nirajul Mare, la picioarele Munţilor Gurghiu. Pe lângă un zbor cu balonul, publicul a avut posibilitatea de a se delecta şi cu multă muzică live de calitate, cu o expoziție a mașinilor Oldtimer, zboruri cu deltaplane, parapante cu motor şi chiar o prezentare de costume şi arme maghiare din sec. IX-X.