Virusul ZYKA

Identificat pentru prima dată în 1947 în Africa, Virusul Zyka se răspândeşte cu repeziciune acum în America Latină. Primul caz de transmitere la om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, s-a înregistrat în 1968. Virusul este transmis prin muşcătură de ţânţarii Aedes Aegypti, cunoscuţi şi drept ţânţari-tigru, originari din zonele tropicale şi sub-tropicale.
În aproximativ 70-80% din cazuri, această infecţie trece neobservată, din cauza asemănării simptomelor ei cu cele ale unei banale răceli. Persoanele care contactează virusul Zika au, de cele mai multe ori, febră şi dureri de cap. În unele cazuri, manifestările pot merge până la conjunctivită, ganglioni, erupţii cutanate sau dureri ale muşchilor şi articulaţiilor. Aceste simtome durează între două şi şapte zile.
În prezent nu există medicamente sau vaccinuri împotriva virusului ZYKA, conform datelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății. Bolnavilor li se recomandă să se hidrateze şi să se odihnească. Medicaţia se reduce la clasicele pastile împotriva durerilor şi febrei.
Problema se pune atunci când apar complicații ale infecției cu virus Zyka, în special cele care vizează femeile însărcinate respectiv este asociată unor afecţiuni neurologice şi malformaţii ale fetuşilor (microcefafie).
La ora actuală în România sunt confirmate trei cazuri de infecție cu virus Zyka, toate de import, persoanele infectate călătorind în zonele cu risc crescut, America Centrală și America de Sud.
Recomandările Ministerului Sănătății pentru persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika, acestea trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.
a) Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul înțepăturii de țânțar sunt:
– Utilizarea substanțelor anti-țânțari (conform indicațiilor de pe etichetă).
– Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.
– Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.
b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
Femeile gravide sau care programează o sarcină, nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar. Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Informaţiile publicate de Ministerul Sănătăţii pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika
• Femeile însărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.
• Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.
• Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenirea în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.
• Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.
Cea mai bună formă de prevenire constă în protejarea împotriva înțepăturilor de țânțari.
Lista tarilor afectate in ultimele luni este disponibila prin accesarea link-ului următor:
http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countrieswith-transmission.aspx
sursa: www.ms.ro, www.who.com

Dr. Iuliu MOLDOVAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*