Unde ne petrecem de Rusalii?
Sărbătoarea Rusaliilor aduce cu sine o serie de tradiții ce se respectă an de an de comunele din zona noastră. Îmbrăcați în straie populare, oamenii aleg să fie părtași la scrierea fiecărei pagini din istoria populară a comunei din care fac parte.
Târgul Portului Popular și al Rusaliilor ce se desfășoară în Rușii Munți, în perioada 18-19 iunie, este cea mai tentantă ofertă din punct de vedere al programului, care concurează cu cel al unui festival în adevăratul sens al cuvântului. Evenimentul începe sâmbătă, 18 iunie, de la ora 10, cu tradiționala ”Cupa Rusaliilor” la sport, pentru ca mai apoi, începând cu ora 19, să se ofere această cupă într-un cadru festiv, pe scena unde se va desfășura apoi ”Peasants at Party” și recitalul lui Emil Vlaicu. Petrecerea continuă cu muzica lui Florin ”Dudu” Mândru & Rotilos Cover Band. Finalul serii aparține celor de la Direcția 5, care vor veni în fața publicului cu cele mai frumoase piese de dragoste și al lor recital ”Salut! Ce faci?”. Ziua de duminică aduce rusenilor, dar și invitaților acestora, momente de mare petrecere. Pe lângă Ansamblul ”Plaiuri Mureșene” din Rușii Munți și ”Rapsodia Călimanilor” din Toplița, îndrăgita Vlăduța Lupău îi va invita la joc și voie bună pe toți cei care decid să sărbătorească Rusaliile pe terenul de sport din Rușii Munți. Dumitru Fărcaș își va face auzit taragotul la Rușii Munți începând cu ora 20, pentru ca mai apoi, Cornelia și Lupu Rednic să ne poarte prin frumusețea cântecului popular maramureșean. Finalul serii va fi încununat cu un impresionant foc de artificii. Ca în fiecare an, primarul Ilie Chiș Bălan a reușit să ofere un program deosebit de interesant pentru a marca acest eveniment devenit tradiție în comuna Rușii Munți, eveniment la care sunteți așteptați în număr cât mai mare, pentru a celebra alături de ruseni tradiționalul Târg al Portului Popular și al Rusaliilor. Să avem noroc de vreme bună!
Tradiții și în Hodac de Rusalii
A doua zi a Rusaliilor, vă așteaptă la ”Udatul nevestelor”, obicei unic în lume, ce se desfășoară concomitent în două localități din comuna Hodac, respectiv Hodac și Toaca. Tradiția spune că nevestele ce s-au măritat în anul care s-a încheiat, trebuie jucate, iar mai apoi udate în apa Gurghiului. Evenimentul este marcat de un spectacol de muzică și jocuri populare, la care organizatorii vă invită să luați parte, bineînțeles, îmbrăcați în costume populare și cu mult chef de voie bună.
A.C.