
Ales de mureșeni, pentru mureșeni
Deputatul Vasile Gliga a reușit să promoveze o lege în Parlament privind reducerea vârstei de pensionare cu doi ani, fără penalizare, pentru mureșenii din jurul Combinatului Azomureș.
Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege iniţiat de parlamentarii PSD de Mureş privind pensionarea anticipată a locuitorilor din Tîrgu – Mureş şi de pe o rază de 8 kilometri în jurul oraşului, din cauza poluării istorice a Combinatului Chimic Azomureş.
Proiectul iniţiat de PSD Mureş modifică art. 65 alin. (5) din Legea 263 din 2010 – Legea Pensiilor, completând lista localităţilor care beneficiază de această prevedere, privind pensionarea anticipată fără penalizare, cu Tîrgu – Mureşul.
Astfel, art. 65 alin. 5 va prevedea următoarele: „Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă datorită extracţiei şi prelucrării minereurilor neferoase cu conţinut de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, a pulberilor metalice, precum şi a emisiilor de amoniac şi derivate, respectiv Baia Mare, Copşa Mică, Zlatna şi Târgu Mureş, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin.(4).”
„Pentru mine e o mare împlinire pentru că, pe lângă alte legi naționale majore, de reducere a CAS, reducere de TVA sau mărire de pensii, în sfârșit am reușit să promovez o lege specială pentru mureșeni. Se rezolvă astfel o problemă concretă, prin faptul că ei pot să iasă mai repede cu 2 ani la pensie, pentru că au suportat noxele combinatului chimic. Sunt bucuros că la ideea mea au aderat și ceilalți parlamentari mureșeni, dar și parlamentarii prezenți în plenul Camerei Deputaților, care au votat în unanimitate proiectul de lege. Este o lege care vine ca o măsură reparatorie firească pentru toți mureșenii care au suferit în trecut din cauza poluării de la Combinatul Azomureș. Nu susțin închiderea Combinatului chimic, mai ales că mii de oameni depind de locurile de muncă de acolo, și, în plus, s-au realizat investiții serioase în retehnologizare și reducerea poluării”, a declarat deputatul Vasile Gliga – preşedintele PSD Mureş.
În Senat, proiectul de lege nu a primit suficiente voturi. Din cei 176 de senatori au fost prezenţi la şedinţa de plen doar 101. Au fost înregistrate 59 de voturi „pentru”, 35 „împotrivă”, 5 „abţineri”, iar 2 senatori nu au votat. Chiar dacă a întrunit majoritatea voturilor senatorilor prezenţi, pentru a trece, proiectul de lege avea nevoie de 50+1% din totalul senatorilor.
Deși multe persoane nu i-au dat șanse să meargă mai departe, proiectul a fost condus pas cu pas în Camera Deputaților și a fost introdus pe ordinea de zi în momentul cel mai potrivit, când a avut șanse maxime să obțină voturile necesare.
Legea a fost trimisă la promulgare către președintele României, urmând să intre în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.
De acest proiect vor beneficia locuitorii din următoarele localități: Acățari, Bărdești, Berghia, Bozeni, Budiu Mic, Chinari, Cinta, Corunca, Cotuș, Crăciunești, Cristești, Curteni, Ernei, Gheorghe Doja, Hartau, Ilieni, Ivănești, Leordeni, Livezeni, Nazna, Pănet, Poienița, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Sântioana de Mureș, Sângorgiu de Mureș, Stejeriș, Tirimioara, Tofalău, Ungheni, Vălureni, Voiniceni.
Laura PAŞCAN