Sondaj de opinie pentru investițiile din Ibănești
Dan Vasile Dumitru este printre puținii primari care realizează sondaje de opinie pentru a vedea care sunt necesitățile oamenilor din comuna pe care o conduce de 16 ani. Care sunt dorințele oamenilor, dar și planul de bătaie al primarului Dan Vasile Dumitru pentru următorii patru ani, le aflăm acum.
Rep.: Care este rolul sondajelor de opinie pe care le realizați?
Dan Vasile Dumitru: Oamenii sunt forul suprem, ei conduc comuna, eu sunt doar interpusul lor, iar dacă nu conștientizăm ca primari aspectul acesta, atunci greșim și greșim în fața oamenilor, pentru că nu corespundem așteptărilor acestora. Faptul că fac sondaje de opinie este ca să înțeleg doleanțele marii mase de cetățeni, nu doar a câtorva voci care nu înseamnă neapărat majoritatea, pe când un sondaj de opinie îți spune cu o relativă precizie, care sunt principalele doleanțe ale oamenilor. În felul acesta consider că ne apropiem cel mai bine de realitatea din teren. Principala solicitare a oamenilor din Ibănești sunt drumurile, de departe vin alte solicitări mai mici. Sondajele sunt făcute public, pe site-ul comunei Ibănești www.ibanesti.ro. 28% dintre cetățeni vor drumuri, canalizare 14%, problema locurilor de muncă au ridicat-o 12% dintre cetățeni, apa curentă 7%, dar avem și un procent de 7% dintre cetățeni care consideră că totul este bine în comuna Ibănești. În acest sondaj avem și procente de 1-2%, cu necesități ale oamenilor, care luate pe ansamblu, nu reprezintă o problemă complexă a comunei, dar care luate individual exprimă cerințele și nevoile cetățenilor. Curățenia, transportul școlar, lemne de foc, șanțuri, cadastrarea, sunt unele probleme identificate în comuna noastră.
Rep.: Ați investit foarte mult în realizarea de drumuri. Mai aveți de muncă la acest capitol?
Dan Vasile Dumitru: Așa a rezultat din sondajul de opinie pe care l-am făcut în primăvara acestui an. Drumurile au ocupat primul loc în cerințele cetățenilor, pe urmă altele, doar că oamenii sunt obișnuiți ca drumurile să vină de la sine și atunci așteptările în alte domenii sunt mult mai mari. Drumurile mănâncă bani mulți. Se cheltuie foarte mult pentru realizarea și întreținerea drumurilor și atunci nu rămân bani pentru alte investiții, alte lucrări. Trebuie menținut echilibrul între investițiile, reparațiile și alte solicitări ale cetățenilor pentru realizări de obiective de investiții în comună. Pe lângă drumuri, avem în plan să extindem rețeaua de canalizare, pentru că doar 12 kilometri de rețea de canalizare construită avem până acum și stația de epurare. Avem în plan pentru următorii patru ani realizarea a încă 12 kilometri de canalizare, dar de această dată la costuri mult mai mici, pentru că rețelele care le vom face vor fi de dimensiuni mai mici, iar stația de epurare o avem deja.
Rep.: Aveți exemplul comunelor din comunitatea europeană. Credeți că veți ajunge la nivelul lor?
Dan Vasile Dumitru: Comuna Ibănești face parte din Asociația Europeană a Comunităților Rurale, o asociație formată din comunele reprezentative pentru fiecare țară membră a Uniunii Europene. Suntem 28 de comune membre și ne întâlnim periodic în fiecare din comunele acestea, unde facem schimburi de bune practici, vedem cum e dezvoltată fiecare comunitate în parte, cum trăiesc oamenii, ce mănâncă, ce obiceiuri au, lucruri care ne-au deschis orizonturile spre alte viziuni decât cea pur tradiționalistă, conservatoare, pentru a crea și alte facilități, o altă deschidere spre alte viziuni pe care poate nici nu ni le imaginam în urmă cu 10 ani. Dacă ar fi să fac ce ar trebui pentru comuna Ibănești ca să arate ca o comună dinafara țării, ar trebui să am un buget de 100 de ori mai mare decât cel pe care îl avem acum.
Rep.: Dinafară, funcția de primar e percepută diferit. Cum ați considerat dumneavoastră această funcție la început și cum o simțiți acum?
Dan Vasile Dumitru: Înainte aveam o percepție diferită, în sensul că primarul poate să facă tot ce vrea în comună, iar faptul că nu realizează anumite lucruri e pentru că nu ar vrea el. E o percepție pe care probabil încă mulți cetățeni o au și care nu corespunde deloc cu realitatea. În trecut, altfel stăteau lucrurile cu primarii, îl puneau primar pe badea Ion, care avea opt clase, pentru că arăta bine la partid, pentru că provenea din popor. Partidul era cel care îi dicta ce să facă în comună, el era doar un executant, nu era reprezentantul cu adevărat al maselor populare, al oamenilor. Acum primarul trebuie să se zbată pentru a realiza ceva, să găsească soluții de finanțare, lucru care e foarte greu de realizat, dar cu perseverență și interes, se poate face.
Rep.: Legislația din România s-a schimbat. E greu de ținut pasul cu fiecare reglementare, iar dacă nu sunteți atent, puteți fii sancționat.
Dan Vasile Dumitru: Trebuie să sufli și în iaurt atunci când iei o decizie în administrație, pentru că riscurile sunt atât de mari. Trebuie să fii atent să nu iei o decizie în care, de exemplu, să fii în conflict de interese, să fii în incompatibilitate, și nu doar eu, ci și cei cu care avem relații de colaborare. Trebuie să respectăm legea pentru că o greșeală cât de mică, poate fii interpretată ca abuz în serviciu, conflict de interese. Dacă nu stai cu legea în față și nu o cunoști, și nu doar eu, ci și angajații primăriei, riști foarte mult. Nu cred că vrea cineva să își asume responsabilitatea pentru aceste greșeli, deoarece urmările lor sunt foarte grave. Eu trebuie să cunosc din fiecare domeniu legi, și nu doar câteva, trebuie să fii bine documentat, ca să nu fii tras la răspundere pe urmă.
Rep.: Statul controlează la sânge de multe ori administrațiile locale.
Dan Vasile Dumitru: Trebuie să se facă aceste controale, dar câteodată sunt atât de multe că nu mai faci față, nu mai faci altceva. Reprezintă un stres pentru administrația locală. Ar trebui să fie îndrumarea mai întâi de toate, pe urmă controlul, dar la noi, pe primul plan e controlul, amenda, iar apoi e îndrumarea.
Rep.: Cunoscând riscurile funcției, de ce candidați?
Dan Vasile Dumitru: Candidez pentru că pur și simplu mă vor oamenii. Am spus că în momentul în care oamenii nu mai vor, trebuie să îți vezi de drum, să mai lași și pe altcineva. Acum, ca să spun așa, sunt în apogeul investițiilor care trebuie realizate, unele sunt chiar începute. Mă refer aici la darea în folosință a canalizării, realizarea proiectului cu asfaltările, deci simt că dacă iau mâna de pe ele, risc să nu fie duse la bun sfârșit. Proiectele acestea le știu foarte bine, le-am gândit, trebuie să am grijă să le duc până la capăt, să fie viabile.
Alexandra COTOI