La Cozma, drumurile sunt asfaltate 100%

Cea mai mică din județul Mureș, comuna Cozma este condusă de opt ani de zile de Petru Ormenișan, primar care a încercat să aducă cele mai bune condiții de trai cozmenilor și socolenilor. Care sunt realizările din ultimii ani, le puteți citi în materialul următor.

Rep.: Ce populație are comuna Cozma?
Ormenișan Petru: Comuna Cozma are 562 de locuitori, conform ultimului recensământ. O comunitate mică, cu multe familii în vârstă. Acest lucru nu m-a împiedicat să pot realiza lucruri importante pentru comunitatea din care fac parte. Am muncit foarte mult și iată că am reușit să implementez un proiect, finanțat prin fonduri europene. Proiectul l-am început în 2009, și cu ajutorul lui Dumnezeu am reușit să îl finalizăm.

Rep.: Care sunt lucrurile pe care vi le-ați propus la început?
Ormenișan Petru: În 20 de ani nu s-au realizat prea multe lucruri în comuna Cozma. Fiind fiu al acestei comune, mi-am propus să dezvolt comunitatea. Mi-am propus să reabilitez drumurile din comună, acestea fiind foarte greu accesibile, multe din ele erau drumuri de pământ. S-au asfaltat 8 kilometri de drum în comună, fapt ce a dus deja la construirea unor case în comuna noastră, avem unii tineri veniți de la oraș, care au început să-și construiască aici locuințe.

Rep.: Cum ați găsit comuna când ați preluat conducerea ei?
Ormenișan Petru: În 2008, când am devenit primar, nici măcar iluminatul public nu funcționa. Am modernizat iluminatul public, am modernizat Dispensarul uman și Dispensarul veterinar, am făcut lucrări de reabilitare a Căminelor Culturale, la Școală am introdus apa, din puțuri proprii, dar deocamdată aceasta este situația.

Rep.: Comuna Cozma a beneficiat de importante fonduri europene.
Ormenișan Petru: Da, sunt fonduri europene venite pe Măsura 322, asfaltare, construire Cămin de Bătrâni și dotări de Cămin Cultural. Valoarea proiectului este de peste 2,3 milioane de euro. Prin intermediul acestui proiect, am reușit să asfaltăm în totalitate drumurile din Cozma, cu indicatoare, șanțuri, acces la proprietăți, borduri.

Rep.: Cum stați cu construcția Căminului de Bătrâni?
Ormenișan Petru: Neavând o locație în satul Cozma, a trebuit să îl construim în Socolul de Câmpie, pe vechiul amplasament al Școlii de la Socol. Școala nefiind populată, a început să se degradeze, a căzut acoperișul și am fost nevoiți să o dărâmăm până la urmă, pentru că reprezenta un risc pentru siguranța cetățenilor. La Socol există o Mănăstire și o Biserică foarte frumoasă, cu un preot și două măicuțe, foarte buni gospodari, care își desfășoară activitățile în această zonă. Bătrânii de la Căminul de Bătrâni vor putea avea activități ce includ Biserica și Mănăstirea din Socol. Așezământul de bătrâni este destinat celor care au nevoie de un loc în care să aibă bătrânețile liniștite. Trei ani de zile, Primăria este obligată, conform proiectului, să întrețină investiția, după care vom putea concesiona spațiul, dar păstrându-i-se destinația.

Rep.: Care sunt condițiile de trai din cele două localități? Au apă?
Ormenișan Petru: Acest serviciu încă nu este la dispoziția cetățenilor, dar încercăm să realizăm un proiect de parteneriat cu Consiliul Județean și ADI Aqua Invest, astfel încât să putem oferi în viitor populației, serviciul de alimentare cu apă și canal. Suntem incluși în Master Planul județului Mureș și până în 2020 trebuie ca toate comunele să beneficieze de aceste servicii. Comunitățile mici, așa cum este comuna noastră, fără a fi inclusă într-un astfel de proiect nu ar putea realiza investiții atât de costisitoare. Din fonduri proprii, noi nu putem să facem aproape nimic.

Rep.: Cozma a beneficiat de fonduri guvernamentale importante.
Ormenișan Petru: O comunitate mică, așa cum este Cozma nu se poate dezvolta fără a primi bani de la bugetul de stat. La capitolul colectare impozite și taxe la bugetul local, adunăm în jur de 70 de mii de lei. Vă dați seama, fondul de salarii pentru Primăriei este de 150 de mii de lei. Cum am putea să ne dezvoltăm dacă nu am primi bani de la stat? Nu putem rămâne tot ultimii.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*