Acum 12 ani, în Crăiești erau drumuri de pământ

Lefaia, Milășel și Crăiești, cele trei localități ce formează comuna Crăiești, sunt conduse de trei mandate de Vereș Vasile, primarul comunei, care a reușit să mențină echilibrul în dezvoltarea comunei, fără a discrimina vreo localitate. Cum a reușit această performanță, dar și cum a preluat comuna la începutul carierei sale de primar aflați din răspunsurile sale.

Rep.: De ce ați ales această cale, anume candidatura la funcția de primar, în urmă cu 12 ani?
Vereș Vasile: Când am intrat în politică am intrat cu gândul de a face și a construi ceva pentru și în folosul cetățenilor. La nivel de localitate, probabil la fel cum erau și în alte localități lucrurile nu mergeau așa cum trebuie, nu exista infrastructură, alimentare cu apă, Școli, Grădinițe, Cămin Cultural, nu aveam Primărie, sunt multe lucruri care nu le aveam. Am crezut că pot să le fac și chiar am reușit să fac tot ceea ce mi-am propus.

Rep.: Dinafară, funcția de primar e diferit percepută. Ați fost dezamăgit de tot ceea ce credeați că reprezintă un primar, față de realitate?
Vereș Vasile: La momentul când am candidat, datele problemei stăteau cu totul altfel. Lucrurile văzute dinafară nu se compară cu cele din interior, credeam că va fi mult mai ușor, dar când vrei să faci multe lucruri mari, necesită și sacrificii, drumuri multe, timp, de multe ori și irosit, dar într-un final, când ai reușit să faci ceea ce ți-ai propus, cred că merită efortul. Nu aș putea să definesc funcția de primar. Nu pot să zic că m-am schimbat mult față de ceea ce am fost înainte de a veni la Primărie.

Rep.: Care sunt lucrurile pentru care v-ați luptat din postura de primar?
Vereș Vasile: Sunt multe de spus. Acum 12 ani aveam drumuri de pământ, nu aveam apă, Primărie, Cămin Cultural, ar fi foarte multe lucruri de enumerat. Am să vi le spun pe cele mai importante: am construit Primărie și Cămin Cultural, am realizat alimentarea cu apă, reabilitarea Școlilor Generale, construire de poduri și podețe, pietruirea tuturor drumurilor din comună, din toate localitățile comunei Crăiești, nu doar din localitatea de centru, decolmatarea canalelor pluviale, finalizarea construirii terenului de sport, încălzire centrală la Școala din localitatea Crăiești. Am realizat alimentarea cu apă a satelor Milășel și Lefaia. Ca și proiecte în derulare avem cu termen de execuție, luna octombrie 2016, construirea de capelă mortuară în localitatea Crăiești. Continuăm asfaltările pe străzile din localitatea Crăiești, proiect început de anul trecut. Deasemenea, vrem să reabilităm drumurile de exploatație agricolă pe o supafață de 8,9 kilometri. Din ceea ce v-am enumerat, avem de lucru  cât pentru încă un mandat, așa că e nevoie de mine în această funcție. Consider că pot și vreau să finalizez ceea ce mi-am propus.

Rep.: Care este atuul lui Vereș Vasile? Cum ați reușit toate aceste lucruri, într-o comună care pentru 2016 a primit de la bugetul de stat doar 6000 de lei?
Vasile Vereș: Consider că primarul are atribuția vitală de a ști cum să-și organizeze oamenii, să-i pună pe fiecare la locul potrivit și la momentul potrivit, să știe ce are de făcut. În Primărie avem nouă angajați, cu mine suntem 10. Tot ceea ce aparține de consultanță, de depunere de proiecte, cereri de plată, de rambursare, le facem la nivel de Primărie, cu angajații din subordine, nu plătim firme de consultanță, nu dăm bani pentru așa ceva nimănui. Din păcate nu poți să-i stimulezi pe angajați din punct de vedere financiar din cauza legilor, pentru că ei merită salarii mai mari pentru munca pe care o depun, dar sperăm să vină vremuri mai bune și să putem să-i răsplătim exact pe măsura muncii lor.

Alexandra COTOI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*