Telemeaua din Ibăneşti, primul brand D.O.P. Protejat la Bruxelles
„Telemeaua de Ibăneşti”, fabricată pe Valea Gurghiului, judeţul Mureş, a fost recunoscută oficial ca produs românesc, după „Magiunul de prune de Topoloveni” şi „Salamul de Sibiu”. Firma Mirdatod este administrată de fraţii Todoran Mircea şi David din Ibăneşti şi a fost înfiinţată în anul 1994. Fabrica de procesare a laptelui îşi colectează materia primă, de la crescătorii de vaci de lapte din zona de deal şi munte a Văii Gurghiului, zonă nepoluată, fapt care contribuie la gustul şi calitatea laptelui. Astfel, fabrica de procesare a laptelui din Ibăneşti are momentan 97 de angajaţi, localnici şi prelucrează 40.000 de litri de lapte pe zi. „Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate pentru produsul Telemea de Ibăneşti. Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condiţiile prevăzute în caietul de sarcini”, conform Ministerului Agriculturii. ,,Telemeaua de Ibăneşti” e cel de-al treilea produs românesc care a obţinut protecţia la nivelul Uniunii Europene, după ce, a fost protejat la Bruxelles ,,Salamul de Sibiu”, iar în urmă cu 5 ani a fost recunoscut „Magiunul de prune de Topoloveni”. Odată înregistraţi în Registrul Denumirilor de Origine Protejate şi al Indicaţiilor Geografice Protejate, producătorii de la Ibăneşti speră să colecteze şi să crească producţia de lapte în zonă deoarece telemeaua se realizează doar din lapte procesat din comunele Ibăneşti, Hodac şi Gurghiu. După obţinerea brandului de calitate, Mirdatod va fi protejat de furturile proprietăţii intelectuale la nivelul Uniunii Europene şi în viitorul apropiat intenţionează să intre cu produsele româneşti şi pe piaţa Uniunii Europene. Telemeaua de Ibăneşti este un produs obţinut din lapte de vacă, produs în zona montană a Văii Gurghiului şi după o reţetă specifică locului. Se prezintă sub formă de felii dreptunghiulare, cu greutatea de 0,4-0,5 kg, masă compactă, uşor elastică, netedă, la rupere se desface în fâşii, miezul curat omogen, culoarea albă. Mirosul şi gustul sunt plăcute, caracteristice brânzeturilor din lapte de vacă. Gustul rămâne unic datorită laptelui materie primă muls de la animalele ce păşunează păşunile cu flora naturală, specifică Văii Gurghiului .