
Au apărut cazuri de gripă în judeţul Mureş!
Săptămâna trecută au fost confirmate clinic şi în laborator două cazuri de gripă, primele din acest sezon. Ambele sunt de tip AH1N1, iar pacienții, două femei din mediul rural, sunt sub tratament şi înafara oricărui pericol. Una dintre paciente este spitalizată, iar cealaltă a fost izolată la domiciliu. În ultima săptămână de raportare, medicii de familie au înregistrat aproape 4.000 de cazuri de viroze respiratorii şi 1.360 de pneumonii, în creştere faţă de săptămâna anterioară, a declarat pentru RTM purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Mureş, Gabriela Uifălean: ”În ultima săptămână de raportare s-au înregistrat și două cazuri de gripă. Sunt primele două cazuri înregistrate în acest sezon. Ambele cazuri au fost confirmate atât clinic cât şi prin laborator şi sunt cu evoluție favorabilă, tratate de către medicul de familie, unul dintre cazuri, iar celălalt internat la spital”, a explicat Gabriela Uifălean. Medicii recomandă populaţiei să se vaccineze în continuare împotriva virusului antigripal deoarece circulaţia viruşilor de abia a început. Medicii de familie mai au doar 175 de doze de vaccin din totalul de 16.000 primit şi altele nu se mai primesc gratuit de la Ministerul Sănătăţii în acest sezon.
Reguli de prevenţie
Îngrijoraţi de creșterea numărului de viroze şi infecţii respiratorii, medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Mureş au întocmit o serie de reguli minime care trebuie urmate pentru evitarea îmbolnăvirii. Acestea se referă la evitarea contactului cu persoanele bolnave, creșterea imunității şi tratarea cu seriozitate a primelor simptome. Epidemiologul şef al DSP Mureş, dr. Marialaki Ella recomandă să nu se părăsească domiciliul, în caz de infecţie. ”Cel mai important lucru, pentru cine este bolnav, este să rămână acasă. La fel, evitarea aglomerației este foarte importantă, ca şi alimentația bogată în vitamine, folosirea corectă a batistei, dacă se poate, de unică folosinţă și, desigur, vaccinarea”, subliniază dr. Marialaki Ella. Ea adaugă că în cazul apariţiei simptomelor se recomandă autoizolare la domiciliu şi solicitarea consultului de către medicul de familie. Este vorba de congestia mucoasei nazale cu rinoree, strănutul frecvent, durerea de gât spontană şi /sau la înghiţire, durerea de cap, indispoziţia, oboseala accentuată, subfebrilitatea sau febra.
Recomandări
Ca măsuri de prevenire la infecţiile respiratorii acute, Direcţia de Sănătate Publică Mureş recomandă respectarea regulilor de igienă personală: spălarea frecventă a mâinilor cu săpun şi apă caldă. Apoi, aerisirea frecventă a încăperilor şi menţinerea curăţeniei în locuinţe, locuri de muncă, săli de clasă, în mijloacele de transport etc. De asemenea, trebuie să avem grijă la alimentaţie, să fie bogată în vitamine, minerale, proteine şi hidraterea corespunzătoare a organismului. Este foarte util să evităm orice fel de aglomerări, în mijloace de transport în comun, în săli de aşteptare sau diferite evenimente organizate, implicit contactul cu persoanele bolnave. Nu în ultimul rând, specialiştii recomandă călirea organismului prin expunere la apă, aer, soare, însoţite de mişcare.
Vali Russu