Prețul de referință al lemnului falimentează producătorii români
Aceştia au cerut Guvernului modificări privind determinarea preţurilor de referinţă utilizat la licitații, care avantajează marile companii străine.
Săptămâna trecută, Guvernul a modificat şi completat Regulamentul de valorificare a masei lemnoase, clarificând modului în care se determină preţurile de referinţă şi preţurile de pornire. Vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Cristian Chirteș, a arătat că vinovată este Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care an de an a impus prețuri de 3-4 ori mai mari. ”Până acum, Regia Națională a Pădurilor a greșit fundamental în stabilirea acestor prețuri. De fapt, este o revenire la stabilirea anterioară a preţurilor, aşa cum erau ele acum 4 sau 5 ani. Un metru cub de lemn pe picior nu poţi să-l stabilești arbitrar, dacă-l scoţi de la 100 de metri de pe coastă sau de la un kilometru. Ori în acest moment, firmele românești efectiv nu-și mai permit să cumpere, să exploateze și să valorifice acest lemn”, a declarat deputatul Cristian Chirteș. Acesta a precizat că un preț mediu la rășinoase de exemplu, care în ultimii 3-4 ani era de 150 de lei mc, prin decizia Regiei Romsilva, ajunsese dublu sau chiar triplu în unele locuri. El speră ca noua lege să devină operațională în acest an, și să se reducă prețurile la licitațiile lemnului cu 40-50%. La finele lunii trecute, mai multe organizații profesionale din industria lemnului au solicitat autorităților deblocarea activității din sectorul de profil și rezolvarea problemelor apărute în urma licitațiilor organizate de Romsilva. Menționăm că din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, a fost adjudecat până în prezent, la licitaţii şi negocieri, un volum de doar 1,5 milioane mc, ceea ce reprezintă circa 33% din volumul de peste 4 milioane mc adjudecat în aceeaşi perioadă a anului de producţie 2015. Acest lucru va avea un impact major asupra pieţei lemnului din România, afectând activitatea economică la nivel naţional.
Piața lemnului, pe punctul de a ieşi din impas
O hotărâre de guvern, emisă în data de 3 februarie în regim de urgență, a modificat trei articole din prevederile care au blocat pentru mai multe luni, piața lemnului din România, asta în timp ce forestierii se aflau la Braşov în negocieri cu reprezentanții autorităților centrale. Decizia se află acum în curtea Romsilva, care va trebui să stabilească noi tarife. Firmele din domeniu așteaptă până luni, cel târziu, noile reglementări pentru a se putea apuca de muncă, spune preşedintele Asociației forestierilor și producătorilor de mobilă “Mureșul” Constantin Chirilescu: ”În regim de urgență, Ministerul (Mediului Apelor şi Pădurilor nr.) a modificat trei articole din vechea Hotărâre ca să se deblocheze situația. Punctual, avem articolul 20 pentru stabilirea prețurilor de pornire la licitație, pentru că asta blochează sectorul actualmente. Ieri a trecut în şedinţa de Guvern, urmează să apară în Monitorul Oficial, iar Romsilva va trece la recalcularea prețurilor de referință și a prețurilor de pornire. Deocamdată este bine pentru deblocarea sectorului, dar așteptăm să vedem cum calculează Regia Națională a Pădurilor, Bucureștiul, aceste prețuri”, a conchis Constantin Chirilescu. Blocajul actual se datorează unei Hotărâri de Guvern care reglementa valorificarea masei lemnoase, ce a dus la creșteri necontrolate ale prețurilor, cu circa 300%.
Vali Russu