Moş Crăciun de Reghin se pensionează
În buletin îl cheamă Moldovan Ioan şi în cartea de muncă a fost maistru mecanic auto, însă cei mai mulţi reghineni au făcut cunoştinţă cu el în calitate de Moş Gerilă, Moş Nicolae sau Moş Crăciun. Timp de peste 40 de ani, reghineanul a jucat de nenumărate ori rolul Moşului cu costum, barbă, mănuşi şi sac foarte încăpător, îndulcind copilăria multor generaţii de copii care şi-au spus mii de dorinţe pe genunchii săi. Unii mai sceptici l-au cam luat la întrebări de genul „Moşule, de ce ai pantofi de om?”, „Cum îi cheamă pe părinţii tăi?” sau „Când ai fost şi tu mic?”, dar Moşul Moldovan s-a descurcat onorabil, le-a driblat capcanele şi s-a străduit să scoată de la ei cât mai multe poezii şi cântece. Din 1973 şi până în prezent a fost solicitat de nenumărate ori să fie Moş Crăciun şofer de autobuz, Moş Nicolae la serbare, Moş Crăciun la Trezorerie, la televiziunea Gliga TV şi chiar Moş Crăciun la Revoluţia din Decembrie 1989, care l-a prins în drum spre Ibăneşti cu sacul plin de jucării şi dulciuri. Chiar dacă s-a prăbuşit sistemul comunist, Moşul a rămas teafăr şi nevătămat şi în ciuda faptului că Ioan Moldovan va împlini peste câteva săptămâni 80 de ani, mărturiseşte că el crede încă în Moş Crăciun de fiecare dată când se uită în oglindă.
Un Moş bun trebuie să aibă dicţie, să intre în mintea copiilor
Ioan Moldovan este unul dintre cei mai autentici Moşi pe care i-a avut Reghinul vreodată. Povestea lui a început în urmă cu 42 de ani când s-a costumat prima oară la I.J.T.L. Reghin pentru copiii salariaţilor din intreprindere. Atunci şi-a confecţionat un costum din material de tricolor, iar barba şi părul au fost realizate din lână de berbec. Însă, de-a lungul anilor a avut şi barbă de vată şi barbă de plastic ce imită părul natural şi în timp Moşul şi-a creat un repertoriu de poezii şi catrene personalizate în funcţie de eveniment. Din 1973 până azi, costumul moşului a suferit o mulţime de îmbunătăţiri şi s-a îmbogăţit cu o serie de accesorii în trend cu moda, începând de la curea, la baston, ochelarii şi terminând cu sania. Însă nu s-a costumat niciodată în Moş pentru a face bani, ci din plăcere şi din dragoste pentru copii, el fiind în viaţa reală tată a trei vlăstare şi bunic a 5 nepoţi. De-a lungul anilor, a avut solicitări la serbări la grădiniţe şi şcoli, la clase cu predare în limba română, maghiară şi chiar şi la Forumul German. Iar de la înfiinţare până de curând, a fost cireaşa de pe tort a serbărilor de la Gimnaziului Privat „Mirona” unde a adus daruri în fiecare an celor mai merituoşi şcolari. Chiar dacă pare simplu la prima vedere să fii Moş Crăciun, nu e chiar atât de uşor să îţi păstrezi caracterul prietenos, spune nea Moldovan care într-un an s-a trezit că nişte golani i-au ars sacul cu bricheta să pară ridicol în faţa copiilor. „Un Moş bun trebuie să aibă dicţie, să intre în mintea copiilor şi să aibă experienţa de tată sau de bunic. De regulă, există un scenariu, astfel încât Moşul trebuie să ştie exact cum îl cheamă pe copil, ce năzdrăvănii a făcut el de-a lungul anului şi ce lucruri bune trebuie să facă de acum încolo”, explică Ioan Moldovan care în cei 42 de ani de experienţă de când face pe Moşul a învăţat să stăpânească secretul timpului pentru a ajunge la toţi copiii cuminţi. „E minunat să poţi măcar o dată pe an, să te cobori în mintea copiilor. Odată nişte copii m-au întrebat la o serbare, unde mi-e sania şi ce era să le spun? I-am păcălit şi eu că, dacă n-a nins, asta e, am oprit sania am lăsat renii pe marginea drumului în Pădurea Mociar am sunat la 112 şi am venit cu SMURD-ul la voi”, declară amuzat Moşul.
42 de ani şi o vară i-a lucrat Ioan Moldovan pentru ţară!
Ioan Moldovan alias „Moş Crăciun” s-a născut în 2 ianuarie 1936 la Orşova şi a terminat Şcoala Profesională de Mecanici din Târgu-Mureş, promoţia 1953. A făcut parte din prima promoţie de mecanici auto ai judeţului şi a primit repartiţie la I.R.T.A. Târgu-Mureş. În 13 noiembrie 1956 a fost încorporat în armată la Târgu-Jiu într-o unitate de artilerie unde timp de 2 ani şi-a satisfăcut stagiul militar. ]n 1958 după liberarea din armată s-a mutat la Reghin şi un an mai târziu s-a căsătorit cu învăţătoarea Maria Crişan, cu care a trăit o poveste de dragoste care a durat 52 de ani, până în 16 decembrie 2011, când Dumnezeu i-a luat la ceruri fiinţa cea mai dragă din viaţa sa. Din rodul dragostei lor s-au născut trei copii: Laura, Carmen şi Ioan. În plan profesional, Moldovan are permis pe toate categoriile de maşini şi a fost de-a lungul anilor instructor auto, maistru şi şef de autobază. A lucrat ca şofer pe basculante pe şantier 18 ani, făcând transport de materiale pentru drumurile de la Borsec, Bărăgan, Bicazul Ardelean, la Praid şi Baia Mare. În 1962 a fost numit şeful Autobazei 3 Transport Auto Reghin şi s-a pensionat în 1996 de la E.G.C.L. Reghin, după 42 de ani lucraţi pe cartea de muncă, dar a continuat să îmbrace costumul de Moş an de an pentru cei care l-au solicitat. Anul acesta Ioan Moldovan s-a hotărât să îmbrace pentru ultima dată costumul de „Moş Crăciun” şi să mai facă şedinţe foto cu copii cuminţi, dar este optimist şi spune „chiar dacă mă voi pensiona din funcţia de Moş sunt convins că se va găsi în Reghin un alt om la fel de devotat acestei meserii care să mă înlocuiască cu brio”.