Despre floarea-soarelui în (ano)timpuri reci
Oamenii nu sunt normali sau anormali. Oamenii sunt doar diferiți și, prin urmare, se bucură și suferă diferit. Cu toate acestea, există două adevăruri general valabile pentru fiecare:
- obișnuința este adesea mai puternică decât nevoia de altceva;
- avem înclinația de a-i proiecta pe ceilalți în noi, de câte ori este necesar (sau doar dorim) să-i înțelegem.
În prima situație, cea proprie și personală, nu facem decât să rămânem departe de noi. În cea de a doua, în schimb, ne distanțăm de oamenii pe care îi iubim. De ce suntem așa? Pentru că în mai toate situațiile de viață, fie ele mărunte sau importante, reacționăm mai mult psihologic decât logic, deși credem altceva.
De curând, mai exact în ultima seara de joi a lunii noiembrie, JCI Târgu-Mureș a organizat, așa cum obișnuiește de ceva timp încoace, o nouă ediție I Love My Health – cea de a zecea. Tema propusă a fost una adecvată sezonului în care ne aflăm, și anume: Imunitatea și factorii ambientali. Probabil vă veți întreba ce legătura există între ceea ce v-am mărturisit până acum și evenimentul pomenit. Știți momentele acelea în care simțiți cum vă extrageți din cotidian și deveniți îngândurați privind rostul a tot ceea ce vi se întâmplă sau vi s-ar putea întâmpla? Se vorbește mult acum despre reziliență, “un concept psihologic ce se aplică celor care rezistă la încercări grele ale vieții, la traume, nenorociri și care rămân vii, privind înainte” (Aurora Liiceanu). Personal, cu acest ecou am rămas în suflet în urma întâlnirii.
Dintre cei trei speakeri invitați să ne împărtășească informații utile, conforme cu tematica aleasă, din cauza timpului limitat, au reușit abia doi să realizeze acest lucru. Pesemne că nici măcar organizatorii nu se așteptaseră ca experiențele relatate să devină atât de emoționante pentru cei care ascultau…
Doamna Conf. Univ. Dr. Monica Tarcea este Decan al Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureş și profesează în domeniul medicinei preventive și nutriției. Ne-a vorbit pe îndelete despre cum putem avea un trup sănătos, o minte agilă și un suflet liniștit: “o sănătate bună, o stare nutrițională adecvată și un spirit energic sunt bazele unei zile fericite și împlinite. Recomand să călătoriți mereu cu acești trei prieteni alături…”. Cuvintele dumneaei mi-au dat motivația de a pășii mai frumos într-o lume care se schimbă zi de zi sub ochii noștri. În fond, de pași urâți e capabil oricine. (Tu ești cineva, nu?)
Georgiana Branea ne-a pregătit, mai apoi, un coffee break surprinzător de gustos în cadrul căruia am savurat pentru prima dată așa numitele mere gătite cu uleiuri esențiale și negrese mentolate cu cremă de ciocolată (fără ciocolată). Mi s-a demonstrat că un amator de dulciuri (precum sunt) poate exagera câteodată venind chiar în sprijinul imunității fizice și nu în defavoarea ei.
Următorul, dar și ultimul speaker, a fost doamna Carmen Ungureanu, de profesie consultant în organizări de evenimente pentru mediul de afaceri, dar și autoare a cărții „Ochi în ochi cu cancerul, cheia regăsirii mele”. Am realizat, ascultând-o, că niciunul dintre noi nu poate fi sigur de cum s-ar purta într-o împrejurare de viață dificilă. Reacționăm diferit până și atunci când dăm “ochi în ochi“ cu moartea, iar răspunsul la întrebarea “Cine pe cine învinge?” este unul unic pentru fiecare. În ciuda instinctului de conservare care ne caracterizează pe toți, unii – înfricoșați și obosiți – predau armele, în timp ce alții luptă cu îndârjire. Invitata ne-a mărturisit că “orice provocare pe care ți-o oferă viața este ca un diagnostic de cancer”, aceasta înțelegând în urma experiențelor trăite că întâmplările nu sunt deloc întâmplătoare. Am dedus din cuvintele ei faptul că prin orice trecem în această viață – îmbucurător sau, din contră, sfâșietor – lasă urme. Aceste urme sunt mâinile lui Dumnezeu, iar noi suntem opera lui de artă, însă pentru a deveni desăvârșiți depinde doar de noi. Factorii pe care invitata ne-a rugat să îi luăm în calcul în explorarea fiecărei zile dăruite pornesc de la grija față de sănătatea noastră, aceștia fiind “acceptarea, conștientizarea, alegerile, atitudinea, energia, credința și misiunea”.
Vreau să mulțumesc celor puternici și sensibili, trecuți prin greutăți mai mari decât cele prin care eu însămi am trecut până acum, că mă învață să nu am de gând să ratez vreo bucurie a acestei lumi. Și am convingerea că mulțumesc în numele mai multora ca mine sau diferiți de mine.
Lidia LASZLO
Mai multe imagini de la eveniment găsiţi aici