Emoțiile și sănătatea – deoarece calea inimii este minunată, însă periculoasă!

ilmh 7Nicio logică nu poate fi mai presus decât emoția, așa cum nicio minte nu este mai presus de inimă. Cu toate acestea, fiecare zi constituie o provocare în care bătălia care se dă între mintea și sufletul nostru nu conduce neapărat la înălțarea stegulețului păcii, chiar dacă acordăm victoria unei singure părți. Așa se întâmplă că devenim deznădăjduiți, furioși sau triști fără să putem întrevedea o cale către echilibru. Emoțiile și sentimentele, indiferent de natura lor pozitivă sau negativă, somatizează, influențându-ne în timp starea de sănătate.

Pornind de la aceste aspecte, în gândul nostru se ivesc întrebări firești: Cum se nasc emoțiile? Este posibil să le controlăm? Ce se întâmplă dacă încercăm să ignorăm o emoție? Cum putem renunța la emoțiile negative sau prin ce metode putem trăi împăcați cu cele pe care nu reușim să le evităm? Dimpreună cu disponibilitatea de a ne lăsa provocați de întrebări și de a investi în răspunsuri, s-a dezvoltat o lume fascinantă în cadrul căreia specialiști cu experiențe formatoare sau oameni care, pur și simplu, dețin o judecată mai nepătimașă le sunt sprjin și reper celor care se confruntă cu aceste dileme.

JCI Tîrgu-Mureș și-a respectat și în această lună obiceiul de a fi contemporan cu neliniștile și speranțele noastre. Astfel că, în data de 27 august, în incinta Grand Hotel din Tîrgu Mureș, prin intermediul proiectului I Love My Health, ajuns la a 7-a ediție, tîrgumureșenii interesați de a-și îmbunătăți stilul de viață, s-au desprins timp de câteva ore de la tumultul de zi cu zi. Devenind martorii unor dialoguri profunde, generoase și confesive care au avut ca scop găsirea unui diagnostic obiectiv legat de modul în care emoțiile și gândurile negative ne pot afecta sănătatea, participanții, cu sprijinul specialiștilor invitați, au găsit calea prin care pot să gestioneze aceste emoții astfel încât starea lor de bine să nu fie doar un ideal.

Oana Raluca Cueşdeanu – psihoterapeut pozitivist, împreună cu Alexandra Opriş – health educator şi Daniel Pavel – personal trainer au oferit celor prezenți privilegiul de a descoperi, prin propria lor judecată și prin mecanismele sufletești caracteristice fiecăruia, care sunt pașii de făcut înspre atingerea echilibrului emoțional și fizic. A fost un eveniment extrem de interactiv la care s-au derulat prezentări interesante și jocuri adaptate tematicii, precum și deja obișnuitele degustări sănătoase ale unor preparate delicioase. Tombola, prin care cei mai norocoși dintre cei prezenți au fost rasfățați cu premii sponsorizate de Oriflame și Bioskin, a încheiat cu voie bună seara de joi ce tocmai a trecut.

Amprenta generală a acestei întâlniri s-a trasat prin înțelegerea faptului că cel mai durabil mod de a ne educa implică mișcarea, explorarea, socializarea, observația, imitația, disciplinarea și – de ce nu?- plăcerea. Dezvoltarea unui comportament corect și autentic privind Emoțiile și sănătatea este posibilă și la vârste deja mature, atâta timp cât conștientizăm faptul că a putea să simțim este de fapt o șansă de a ne proteja și o dovadă că suntem în viață (psih.O.R.Cueşdeanu). În final, este nevoie de puțin mai multă inimă în toate, doar s-o oferim cu cap.

 

Lidia LASZLO

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*