Proprietar pe proprietăţile oamenilor
Povestea începe în 2007, pe vremea când ministru al mediului era Laszlo Borbely, iar printr-o Hotărâre de Guvern (1143/11.10.2007) s-a stabilit constituirea Parcului Natural Defileul Mureşului Superior. Proprietăţile intravilane şi extravilane au fost incluse în acest Parc, fără a se ţine însă cont de părerea cetăţenilor, a proprietarilor de pe Valea Mureşului. Acum, casele, curţile, grădinile, păşunile, pădurile oamenilor sunt administrate de o societate privată din judeţul Harghita, un Ocol Silvic Privat din Gheorgheni, care administrează de fapt acest Parc Natural al Defileului Mureş Superior.
Crearea acestui Parc aduce anumite restricţii
Din această cauză la aflarea „frumoasei” veşti, proprietarii s-au trezit cu obligaţii, dar nu şi cu drepturi. S-au trezit cu amenzi şi cu perceperea de taxe, fiindu-le îngrădit dreptul la proprietate. Concret, pe înţelesul tuturor, proprietarii de păduri nu mai au voie să taie lemn de foc de pe proprietatea lor fără acordul celor care conduc Parcul Natural şi dacă nu plătesc taxă pentru acest lucru, în caz contrar sunt pasibili de amendă. Dacă doresc să construiască o casă, nu o pot face fără aprobări speciale.
În aceste condiţii cei aproape 800 de proprietari din cele patru sate, au înfinţat o Asociaţie a proprietarilor de păduri, păşuni şi terenuri agricole, unde şi-au angajat şi un avocat. „După atâţia ani, s-a ajuns la consultări cu publicul pentru a le explica problemele de mediu, cu care se va confrunta populaţia după emiterea planului de management şi a regulamentelor. Regulamentul emis de curând, la începutul lunii iulie, în opinia mea, a fost emis în mod ilegal pentru că legea nu permite un regulament într-un Parc Natural, ci doar plan de management. Dispoziţiile din cadrul regulamentului sunt abuzive şi au fost făcute fără consultarea publicului, iar restricţiile impuse sunt excesive. Ca exemplu: nu poţi culege mai mult de un kilogram de fructe de pădure fără acordul celor de la Gheorgheni. Oamenii sunt indignaţi pentru că li se impun aceste restricţii pe terenurile proprietate privată în intravilanul localităţilor care sunt incluse în cadrul Parcului Natural” a declarat avocatul Asociaţiei, Cătălin Ghere.
Hilar este faptul că acest parc s-a constituit chiar dacă primarii celor patru comune, Stânceni, Lunca Bradului, Răstoliţa şi Deda, nu au semnat niciun act în acest sens, dar nici nu au avut pe ordinea de zi la şedinţele de Consiliu Local vreo hotărâre cu privire la acest lucru. Primarul comunei Stânceni, Dinu Ciobotă a declarat faptul că „Agenţia pentru protecţia mediului încearcă să implementeze regulamentul şi planul de management, iar populaţia nu este de acord. Înclin să dau dreptate populaţiei. Problema este că s-a făcut treaba în grabă, nu s-a luat legătura cu locuitorii, nu s-au votat hotărâri de Consiliu Local, eu ca primar nu am semnat nimic. Sigur că oamenii au devenit foarte supăraţi pentru că li se încalcă proprietăţile, modul de a munci pământul pe care ei îl lucrează din tată în fiu şi li se restricţionează anumite probleme inclusiv în ceea ce priveşte masa lemnoasă, cu transportul, cu construcţiile. Îmi pare rău că s-a ajuns aici, eu voi susţine cetăţenii pentru că prioritari sunt ei”.
Proprietarii plătesc impozite pe aceste proprietăţi, însă au rămas fără drepturi. În data de 10 iulie 2015 în Căminul Cultural din Stânceni s-au adunat câteva zeci de oameni nemulţumiţi de situaţia actuală de care se lovesc. Pe lângă primar şi avocatul Asociaţiei, prezenţi au fost şi reprezentanţii firmei care se ocupă de planul de management al Parcului. Aceştia au dorit să prezinte măsurile de conservare care vor fi incluse în planul de management, dorind să explice oamenilor cum va fi făcută zonarea acestui Parc Natural şi că intravilanul localităţilor va fi o zonă de dezvoltare durabilă.
Însă, ce-i drept, reprezentanţii firmei nu au reuşit să poarte la Stânceni un dialog civilizat cu locuitorii prezenţi, pentru că proprietarii de păduri, localnicii, s-au arătat revoltaţi de situaţia creată.
Astfel că, cetăţenii celor patru comune de pe Valea Mureşului au un parc care pe hârtie este un adevărat beneficiu în favoarea oamenilor, dar în realitate este un impediment în tot ceea ce înseamnă executarea unor lucrări pe proprietate privată.