
Distinto au adus pop-opera la Zilele Reghinene
Sâmbătă seara a urcat pe scena ,,Zilelor Reghinene” formaţia Distinto din Bucureşti, o formaţie cu care reghinenii au făcut cunoştinţă anul trecut de 8 Martie, când au susţinut un concert la Casa de Cultură “Dr. Eugen Nicoară”. De data aceasta cei trei tenori: Octavian Dobrota, Marius Olteanu şi Mihai Radu, au concertat în aer liber în faţa a peste 1000 de spectatori veniţi la zilele municipiului. La final am reuşit să îi adresăm câteva întrebări tenorului Octavian Dobrota (Tavi) care ne-a făcut o scurtă prezentare a formaţiei.
Reporter: Ce vă face să reveniţi de fiecare dată la Reghin?
Octavian Dobrota: Căldura publicului, căldura minunată şi sperăm noi că invitaţiile pe care le primim pentru a concerta se datorează mesajului pe care îl transmitem.
Rep: Care este secretul vostru pentru a menţine interesul publicului viu?
O.D: Secretul nostru este că facem totul cu sinceritate, până la urmă ce facem noi e ceva nou şi publicul apreciază.
Rep: Cât de solicitant este un asemenea recital?
O.D: Suntem profesionişti deci nu ne plângem, cântâm fiecare dintre noi de la vârsta de 5 ani, deci avem antrenament şi rutină, probabil altfel ar fi fost foarte greu. Toţi suntem absolvenţi licenţiaţi ai Academiei de Muzică din Bucureşti, specializarea canto-clasic operă.
Rep: În câte limbi a cântat ,,Distinto” la Reghin şi în cât timp s-a format repertoriul formaţiei?
O.D: Am cântat în seara acesta la Reghin în 5 limbi, repertoriul s-a format în ani de zile, dar este o plăcere pentru noi să cântăm indiferent în ce limbă o facem. Important este ca prin muzică, mesajul nostru să ajungă la fiecare inimă care ne ascultă.
Rep: Pentru cei care nu ştiu, ce sunt membrii formaţiei de profesie?
O.D: Toţi suntem artişti, eu de exemplu sunt tenor, cânt de la 5 ani, iar canto fac de la 15. Momentan am 39 de ani, deci businessul nostru este muzica.
Rep: Cum v-aţi cunoscut şi care a fost pe scurt parcusul formaţiei până la succesul de azi?
O.D: Ne cunoaştem din facultate undeva în anii 1993-1994, dar bazele trupei s-au pus în 2005 când ne-am adunat pentru prima oară piesele şi ideile sub acest nume. Prima apariţie în public am avut-o în 2007. Însă intrarea efectivă a noastră în show-business a fost în 2008 în luna iulie, când trupa a fost invitată să cânte în deschiderea concertelor lui Julio Iglesias de la Cluj-Napoca şi Iaşi, iar reacţia publicului ne-a confirmat necesitatea acestui gen pe piaţa românească. Au urmat apoi în mod firesc, o serie de concerte impresionante: deschiderea concertului “Noaptea celor 5 tenori” la Sala Palatului din Bucuresti, “Concertul de Crăciun” organizat de Filarmonica “George Enescu” din capitală, recitalul din spectacolul “Marele Concert al Verii” la Opera din Braşov, concertele cu Francesco Napoli de la Sala Palatului din Bucureşti şi aşa mai departe.
Rep: Cum se defineşte stilul vostru şi cu se se aseamănă din afara ţării?
O.D: Suntem prima trupă de sex masculin pop-opera din România. Stilul pop opera în România îl mai abordează şi soprana Ianna Novac. În străinătate cântă acest gen Sarah Brightman, trupa Il Divo şi Andrea Bocelli. Deci, dacă în România acest gen este la început de drum, în lume, acest pop opera a prins contur.
Rep: Unde v-aţi simţit cel mai apreciaţi din toate concertele pe care le-aţi dat în ţară sau în străinătate?
O.D: Peste tot unde am concertat am fost apreciaţi. E adevărat, genul e puţin complicat pentru România, dar în egală măsură este surprinzător şi interesant pentru că la orice este nou şi surprinzător publicul din România ciuleşte urechile şi deschide inima. Dacă reuşim acest prim impact, să ajungem la inimile ascultătorilor, succesul este garantat.
Rep: Ce ne puteţi spune despre discografia formaţiei?
O.D: Avem un album lansat în anul 2009 la Casa de Discuri CAT Music. Lucrăm în prezent cu un alt producător şi avem materiale chiar şi pentru două albume, dar le vom lansa etapizat. Am lansat în luna martie a anului 2014 un single, ,,Aripi să zbori“ care a primit în scurt timp aprecieri pozitive din partea publicului şi a posturilor radio şi tv de specialitate. Motiv pentru care la piesa „Aripi să zbori” intenţionăm să facem un remix şi să înregistrăm şi o variantă în limba engleză, în special pentru canalele de muzică din străinătate. Un alt proiect este să lansăm şi un videoclip muzical surpriză.
Rep: Mai sunteţi tentaţi să încercaţi să ajungeţi la Eurovision?
O.D: Noi am participat în 2011 împreună cu Iana Novac unde am câştigat televotingul. Am fost toată seara locul I, trebuia să plecăm în Germania şi în ultima secundă juriul a decis că noi ne-am clasat şi pe locul II şi o altă trupă a plecat în locul nostru. Deja noi am experimentat Eurovisionul şi ne-a lăsat un gust amar pentru că până la acel concurs noi am fost favoriţi tuturor forumurilor, site-urilor muzicale şi eram cotaţi ca favoriţi de toate radarele media pentru câştigarea României în finala Eurovision. Ne dădeau câştigători şi cineva a decis altceva. Momentan nu ne mai gândim la Eurovision, dar cine ştie?
Rep: Unde vă pot găsi fanii şi cei care vor să vă invite să concertaţi în diferite locaţii?
O.D: Pe www.distintolive.ro sau pe Distinto Facebook, fanii noştri şi cei interesaţi să ne contacteze ne pot găsi şi pot afla ultimele noutăţi despre noi şi proiectele noastre muzicale.
Robert Matei