
La Evidenţa Populaţiei din Reghin se respectă cetăţeanul
În anul 2014, la ghişeele Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor Reghin s-au primit şi rezolvat peste 14.300 de solicitări ale cetățenilor, din care, 11.700 pentru eliberarea cărţii de identitate sau înscrierea reşedinței şi 2.600 pentru eliberarea certificatelor de naştere, căsătorie sau deces. ,,Cum atât depunerea solicitării cât şi ridicarea actului de identitate sau a certificatului de stare civilă întocmit se face doar personal, rezultă că doar în anul 2014, peste 28.600 de persoane au accesat ghişeele serviciului nostru. Dacă adăugăm la aceştia şi însoţitorii persoanelor sub 18 ani precum şi proprietarii imobilelor ce s-au prezentat pentru semnarea declaraţiilor de consimţământ, rezultă că, în fiecare an trec pragul instituţiei noastre un număr semnificativ de cetăţeni, comparabil cu întreaga populaţie a Reghinului” a declarat pentru ”Glasul Văilor” şef serviciu, comisar şef de poliţie Matei Ioan-Mugurel.
Sistemul Electronic de Ordonare a Fluxului de Cetăţeni a eliminat cozile de la ghişee
Un asemenea trafic de solicitanţi e firesc să aibă şi momente mai aglomerate, îndeosebi la începerea programului, când de regulă se prezintă cei mai mulţi cetăţeni. Deşi sala de aşteptare a evidenţei persoanelor a fost prevăzută cu 14 scaune. Culmea că acestea erau în cea mai mare parte din timp neocupate, solicitanţii aşteptând din „reflex” 15 – 60 minute în picioare, doar în ideea de a-şi păstra rândul. ,,Faţă de necesitatea arătată şi de respectul cuvenit cetăţeanului ce se adresează unei instituţii publice, la compartimentul de evidenţă a persoanelor din cadrul SPCLEP Reghin, din luna iunie 2015, s-a implementat un sistem electronic de dirijare şi ordonare a fluxului de cetăţeni. Astfel, în momentul în care cetăţeanul se prezintă pentru întocmirea cărţii de identitate şi are asupra sa toate actele necesare, ia un număr de ordine, după care așteaptă comod, pe scaun afişarea numărului său deasupra uşii unde este invitat să intre, având asigurat dreptul la o primire atentă şi politicoasă, fără cozi la ghişee şi cu un răspuns clar la cerere în cel mai scurt timp” a precizat Matei Ioan-Mugurel.
Neoficial, membrii echipei care au instalat sistemul, au remarcat aspectul şi funcţionalitatea sălii de aşteptare a serviciului reghinean, apreciind-o ca fiind „una dintre cele mai frumoase săli pe care le-au întâlnit în ţară, mai cochetă chiar şi decât altele aflate în reşedinţe de judeţ” .