
Aproape 200 de participanţi la Mureş Marathon 2015
Singura competiţie de vâslit pe ape repezi din ţară pentru amatori a ajuns în acest an la cea de-a VI-a ediţie desfăşurându-se în perioada 24 – 26 aprilie pe Valea Mureşului Superior în zona Răstoliţa, Sălard şi Meştera.
Mureş Marathon 2015 este o competiţie care nu ţine cont de vârstă şi sex, ci ţine doar de experienţă şi modelul ambarcaţiunii. Cel mai în vârstă participant înscris în concurs a avut 63 de ani, iar cel mai tânăr a avut 9 ani.
Ţara noastră se poate mândri cu ape foarte bune pentru practicarea acestui sport, dar din păcate nu sunt suficiente persoane care să practice raftingul.
“De la prima ediţie de acum şase ani, nivelul participanţilor şi experienţa acumulată de ei a crescut. Aşa cum nivelul de pregătire al participanţilor a crescut, am găsit modalităţi prin care să testăm acest lucru printr-un traseu mai complicat în ceea ce priveşte proba de Slalom” a declarat Madaros Balas, unul dintre organizatori.
Participanţii învăluiţi de aceaşi pasiunie, iubitori ai sportului pe apă s-au înscris sâmbătă în prima probă, cea de Slalom, desfăşurată la Sălard. Concurenţii care s-au aventurat au avut de străbătut un circuit mai greu faţă de anii precedenţi prin introducerea unor porți noi, cu dificultate de trecere, în total 13 porți și 4 limane.
Sexul feminin s-a alăturat şi de această dată în concurs, având reprezentante la ambele probe, devenind cu fiecare ediţie tot mai pricepute. Un exemplu poate fi Alina Ninu, care nu s-a lăsat cuprinsă de oboseală şi cu o tehnică impresionantă, chiar elegantă şi maiestuoasă a trecut de ambele probe cu brio.
Reghinul pe harta raftingului
Municipiul Reghin nu a rămas în această ediţie fără reprezentaţi, Călin Ţintoşan şi Ciprian Crişan participând atât la proba de Slalom cât şi la cea de Marathon. Au intrat în prima probă cu o barcă gonflabilă, considerată una dintre cele mai grele ambarcaţiuni pentru a înainta prin apă, mai ales în amonte “Proba a fost mai grea decât m-am aşteptat. Este prima participare la un astfel de concurs pentru că până acum am făcut rafting doar ca hobby, dar în concurs e foarte greu. Barca noastră este ideală pentru coborâre, pe ape repezi de munte. Acest sport se face neapărat cu un instructor şi cu un echipament profesional. Rafting facem cam de trei – patru ori pe an şi odată pe an mergem în Slovenia într-o tabără de recreere unde facem antrenamente. Noi am făcut primul instructaj în 10 – 15 minute şi la început se merge pe cursuri uşoare. Cu cât prinzi experienţă încerci că experimentezi locuri mai grele” a declarat Călin Ţintoşan, membru al echipajului din Reghin.
Aproape 200 de participanţi la proba de Marathon
Deşi unii dintre participanţi au acumulat oboseala din timpul probei de Slalom, nu s-au lăsat bătuţi participând şi la cea de-a doua probă, un marathon desfăşurat pe un traseu de 24 de kilometri. S-au înscris aproape 200 de participanţi în şapte categorii: raft, caiac de tură, caiac de ape repezi, caiac gonflabil de două persoane, canoe şi Open Category cu reprezentanţi din ţări precum Austria, Ungaria, Bulgaria şi bineînţeles, România. Startul este unul inedit prin stilul aparte de intrare în apă al ambarcaţiunilor, fiind dat din localitatea Meştera, iar sosirea la Răstoliţa.
“Chiar de la prima ediţie am vrut să organizăm un concurs de vâslit pe ape repezi pentru că în ţară nu mai există astfel de competiţii şi nici nu se cunoşteau oamenii care practică acest sport. Aşa că ne-am gândit să-i aducem la un loc unde se întâlnesc şi se leagă totodată prietenii. Sperăm ca numărul sportivilor să crească de la un an la altul astfel încât la următoarele competiţii să fim tot mai mulţi.
Am avut o vreme ideală pentru această ediţie. S-au înscris foarte mulţi participanţi, reuşind să batem recordul pentru că s-au înscris aproximativ 180 de participanţi la proba de Marathon. Startul se dă pe categorii şi devine spectaculos deoarece nu se intră în apă chiar de pe mal, ci trebuie să parcurgă o distanţă de 15 – 20 metri cu bărcile în mână, abia apoi urcă în bărci” a declarat Komaromi Reka, unul dintre organizatorii Marathonului
Pentru cei care doresc să încerce senzaţiile tari oferite de acest sport este bine de ştiut faptul că judeţul Mureş se poate mândri cu instructorii de la Outdoorexperience. Pentru cursuri sunt aduşi şi instructori din alte ţări.