Mircea Mariş un primar economist care a încheiat pe plus anul 2014

DSC_0254Mircea Mariş este un primar tânăr plin de perspective, bine educat, care a demonstrat de când a primit votul de încredere al locuitorilor comunei Suseni, că dacă pixul e în mâna unui economist, dezvoltarea comunităţii e o certitudine, nu doar o înşiruire de statistici fără acoperire. În cei aproape trei ani de mandat, edilul împreună cu Consiliul Local au pus accentul pe reparaţiile urgente ale clădirilor instituţiilor pe care le administrează şi s-au străduit să dezvolte infrastructura, educaţia, cultura şi baza materială a unităţilor de învăţământ de pe raza comunei. L-am intervievat pe ,,primul om al comunei” înaintea sărbătorilor pascale pentru a afla dacă a păşit cu dreptul în 2015 din punct de vedere administrativ.

Rep: Cum a fost anul financiar 2014 pentru comuna Suseni?

Mircea Mariş: În primul rând pot să vă spun că din punct de vedere administrativ anul 2014 a fost un an mai bun decât anul 2013. A fost un an greu în care s-a depus mult efort pentru realizarea unor obiective propuse şi trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor mei din Primărie, dar în principiu a fost un an bun. Am reuşit în mare parte să punem la punct departamentul impozite şi taxe, fapt care a dus la creşterea încasărilor prin urmărirea şi recuperarea de sume restante, dar şi faptul că la finele anului, am avut toţi furnizorii achitaţi la zi şi am reuşit să încheiem anul financiar cu un excedent bugetar de aproximativ 110.000 lei, bani care ne ajută la investiţiile pe care ni le-am propus în 2015.

Rep: Care este bugetul local pentru anul 2015?

M.M.: Bugetul local este de aproximativ 2.500.000 lei, sume care sunt repartizate pentru funcţionare, pentru învăţământ, dar şi pentru investiţii. Tinând cont de excedentul bugetar de anul trecut avem un start mai bun pentru investiţiile din acest an. La fel ca şi în anii precedenţi şi în acest an tendinţa mea rămâne aceaaşi de a aloca mai mulţi bani investiţiilor decât în alte activităţi sau alte cheltuieli mai puţin importante. Continuarea investiţiilor propuse pentru Primăria Suseni rămâne o prioritate şi ne străduim să realizăm obiectivele şi proiectele propuse.

Rep: Am observat că au apărut construcţii noi în Suseni e semn bun că vin investitorii?

M.M.: Aşa este, din 2014 s-au construit şi au început să funcţioneze pe raza comunei două societăţi de prestări servicii ( auto-service), construcţii finanţate din fonduri UE, urmează construirea unei pensiuni turistice în vara acestui an în Suseni un proiect finanţat tot din fonduri UE în valoare de 200.000 de euro. O altă societate comercială care a achiziţionat un teren, intenţionează să îşi deschidă în comuna noastră până în toamnă, un atelier de tâmplărie cu un efectiv aproximativ de 40 de angajaţi, dintre care o parte vor fi localnici.

Ce ne lipseşte pe raza comunei este faptul că nu deţinem suprafeţe de teren care să poată fii concesionate investitorilor şi faptul că nu le putem asigura în totalitate utilităţile necesare desfăşurării activităţilor. Un alt aspect ar fi lipsa unei firme de catering care să deservească populaţia localităţii la diferite evenimente, nunţi, botezuri, înmormântări, parastase dat fiind faptul că la Suseni avem un Cămin Cultural bine pus la punct, dotat cu mobilier şi veselă nouă. În trecut la evenimente se ocupau de gătit femei pricepute din localitate ( şi acum simt gustul supei de găină cu tăiţei ), dar la ora actuală nu se încumetă nimeni şi sunt convins că ar fi o investiţie bună pentru locuitori.

Rep: Cum staţi la capitolul infrastructură?

M.M: Primul şi primul lucru este problema canalizării care nu o avem şi aici sunt foarte revoltat pentru că în ,,Master Planul pe 2014-2020 privind strategia de dezvoltare a judeţului Mureş”, pentru o creştere inteligentă, durabilă şi favorabilă incluziunii şi realizarea coeziunii economice sociale şi teritoriale, localitatea Suseni nu este inclusă. De ce? pentru că nu îndeplinim două criterii. Unul se referă la densitatea populaţiei, care ar trebui să fie de un minim 2.000 de locuitori în localitatea Suseni, iar noi avem circa 1500 de locuitori, iar al doilea criteriu dacă ne referim şi la satul Luieriu, ne confruntăm cu o distanţă prea mare între localităţi, adică e vorba de o distanţă de aproximativ 4 km. M-am gândit să facem o serie de asfaltări pe străzile laterale din Suseni, dar după discuţiile cu consultanţii am ajuns la concluzia că dacă asfaltăm şi ulterior vom reuşi să avem o finanţare pentru canalizare nu vom putea sparge asfaltul pentru că drumul este în garanţie şi atunci cum mai introducem canalizarea? Se bat cap în cap aceste două probleme.

În 2014 am început reabilitarea a două drumuri de acces în Luieriu care trebuie să le finalizăm anul acesta, precum si pietruirea celorlalte străzi atât în Luieriu cât şi în Suseni.

Rep: Cu ce vă puteţi lăuda din punct de vedere al investiţiilor ?  

M.M: Am mai spus-o şi repet, obiectivele principale de care trebuie să fie mândru un primar sunt Primăria, Şcoala, Căminele Culturale şi Bisericile. În mare parte am reabilitat Şcoala Generală din Suseni, acum de curând am finalizat un proiect pentru reabilitarea şi dotarea grădiniţei din localitatea Suseni şi sperăm să reuşim să-l depunem pentru finanţare. Am cuprins bani în bugetul pe acest an pentru schimbarea acoperişului Căminului Cultural din Luieriu, unde clădirea s-a deteriorat din cauza infiltraţiilor de apă din pereţi, dacă Căminul Cultural din Suseni arată bine şi ne putem mândri că am reuşit să îl reabilităm pe interior şi să-l dotăm cu mobilier şi veselă, este obligatoriu să ne ocupăm şi de cel din Luieriu. În ceea ce priveşte exterirorul Căminului din Suseni sper să îl finalizăm în acest an. Important este că astfel oferim un confort cetăţenilor acestei localităţi şi lucrurile sunt vizibile cu toate că nu pot spune că am avea mai mulţi bani decât predecesorii noştri şi care au dus la o stagnare a comunei. Ne-am propus amenajarea unui parc de joacă în curtea grădiniţei din Suseni, pe care îl vom realiza din bugetul local şi preconizez să îl finalizăm până la sfârşitul lunii mai, iar în curtea Şcolii din Suseni vreau ca elevii să se poată bucura de un teren de sport sintetic până la final de an.

Rep: Sunteţi un om ales, mai aveţi încredere în oamenii politici?

M.M.: Nu mai am încredere în alegeri şi în unii oameni politici din păcate, şi o spun deschis, pentru că dacă vrei să faci administraţie şi să dezvolţi o zonă trebuie să te implici şi să o faci pur şi simplu şi nu am înţeles de ce s-au aprobat proiecte pe criterii politice şi nu pe strategii de dezvoltare a judeţului pe zone. Aşa cum s-a făcut a fost inechitabil şi în dezacord cu realitatea din multe comune din judet, cetăţenii au nevoie de utilităţi şi infrastructură indiferent de culoarea politică.

Rep: Ce le uraţi locuitorilor în pragul sărbătorilor pascale?

M.M: Le doresc cetăţenilor comunei Suseni un ,,Paşte fericit” şi să se bucure de Învierea Domnului! Fie ca binecuvântarea cerească să se răsfrângă asupra tuturor şi să fie mai buni, mai darnici şi mai înţelepţi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*