Zece kilometri de drum forestier din intravilanul comunei Ibăneşti vor trece în administrarea Primăriei

Schimbările în comuna Ibăneşti sunt vizibile. Iar aceste schimbări nu ţin doar de ceea ce se vede cu ochiul liber, de estetică, ci din contră, de confortul locuitorilor comunei. Apa, canalizarea, drumurile au fost şi sunt priorităţi pentru edilul comunei Ibăneşti, Dan Vasile Dumitru. Aşadar, facem o retrospectivă a realizărilor din comuna Ibăneşti…

 

Rep.: Au trecut deja câţiva ani de când deţineţi funcţia de primar. Schimbările se văd…
Dan Vasile Dumitru: Diferenţele se văd peste tot pentru că toţi primarii încearcă să facă schimbări în bine pentru comunele lor. Depinde şi de sursele lor de finanţare pentru că cel mai important este să ştii să atragi fonduri, asta pentru că din bugetul local, din veniturile proprii foarte puţine comune din judeţ îşi permit să facă ceva, exceptând oraşele care au venituri foarte mari din impozite şi taxe şi din impozitele pe venit din afacerile firmelor. La ţară, foarte puţine firme au sedii, sunt comune care înafară de impozitul pe terenuri şi clădiri nu au niciun alt venit. Excepţie este comuna Ruşii-Munţi, care are păduri şi îşi permite să facă investiţii din surse proprii.

Rep.: Atragerea de fonduri depinde într-o oarecare măsură şi de oamenii care fac proiectele…
D.V.D.: Într-o anumită proporţie. Asta pentru că sunt mulţi oameni capabili care vor să atragă proiecte, dar din cauza conjucturii, fie că au o comună de un anumit tip, fie nu se încadrează pe tipicul stabilit de ghidul de finanţare şi nu reuşesc să acceseze fondurile. Nu faci punctajul şi te trezeşti că nu eşti finanţat, chiar dacă tu ai făcut la maxim tot ce a fost nevoie pentru a te plia pe proiectul respectiv. Dar noi am avut şi şansa ca cele mai importante proiecte să fie prin fonduri europene. De exemplu introducerea alimentării cu apă în comuna Ibăneşti pentru că mai ales partea de Ibăneşti Sat era într-o criză acută de apă în sensul că apa din fântâni era sărată, iar apa de băut era adusă  în bidoane de la izvoare.
Alimentarea cu apă am început-o din surse proprii, apoi am făcut o extindere prin fonduri europene, accesând un proiect de 2,5 milioane de euro prin care am introdus alimentarea cu apă ca extindere, dar am introdus şi canalizarea cu staţii proprii de epurare, iar asta a fost un lucru deosebit de important pentru comună.
Apoi în primă etapă am asfaltat 4,5 km de drumuri, pe care nu am mai fost nevoiţi să investim nimic pentru reparaţia lor, ceea ce înseamnă că a fost o lucrare de calitate. Altfel se cheltuiau o grămadă de bani pentru reparaţia lor.
Am accesat un milion de euro tot prin fonduri europene prin care asfaltăm alţi 8,5 km de străzi, pe lângă cei 4,5 km, în aşa fel încât se tot adună kilometri de asfalt în comună.

Rep.: Spuneaţi ceva de drumurile forestiere…
D.V.D.: Da, o altă prioritate sunt drumurile forestiere din intravilanul comunei pentru care suntem în lucru şi am parcurs paşi semnificativi pentru preluarea acestora în administrarea comunei. Până acum legislaţia nu permitea, dar am reuşit să facem toate demersurile necesare pentru preluarea lor, fiind vorba de zece kilometri de drumuri pentru care avem în perspectivă să accesăm fonduri europene pentru asfaltarea lor şi să introducem şi canalizarea pe ele, pentru că, fiind drumuri forestiere, nu am putut face nicio investiţie. Nici măcar să le întreţinem nu puteam. Încă nu am obţinut în formă finală titlul de proprietate, dar suntem avansaţi.
Ca proiecte importante prin fonduri europene pe care le-am accesat mai pot aminti de aproape un milion de euro pentru două Cămine Culturale, mai precis cele din Ibăneşti Sat şi Ibăneşti Pădure pentru reabilitare şi dotare. Suntem în faza de achiziţii publice. Achiziţiile şi procedurile durează mai mult decât execuţia în sine.
Prin PNDL avem în lucru două proiecte semnificative unde este vorba despre extinderea canalizării – 6,5 kilometri de reţea de canalizare şi 12,5 kilometri de aducţiune nouă de apă. De regulă în perioadele secetoase, nu ajunge apa şi atunci am fost nevoiţi să facem acest lucru. Exinderea reţelei de apă în comună este permanentă pentru că în fiecare an extindem şi oarecum şi din acest motiv se simte lipsa de apă, pentru că a crescut foarte mult consumul. Dacă am început în 2005 cu 140 de abonaţi, acum avem spre 1400. De aici şi nevoia de extindere a reţelei de canalizare.

Rep.: Încet, comuna Ibăneşti se transformă într-o zonă turistică…
D.V.D.: Este adevărat, iar asta pentru că este o zonă liniştită, nu este poluată. Am reuşit să vindem câteva parcele de teren în zona unde se organizează Festivalul Văii Gurghiului pentru construcţia a noi pensiuni turistice. Am făcut acest lucru pentru stimularea turismului. Investitorul este oarecum condiţionat să construiască aceste pensiuni pentru că a cumpărat terenul, dar are şi condiţii impuse în contract, şi-anume faptul că în cinci ani trebuie să edifice. De asemenea, am vândut şi 17 parcele pentru construcţia de cabane tot în zona Festivalului şi avem în perspectivă să mai vindem, iar fondurile să le putem folosi pentru investiţii în comună pentru că mulţi bani se cheltuie pe întreţinerea drumurilor, a podurilor şi reparaţii la instituţiile de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*