„Seminţe libere” la Muzeul Etnografic

După un succes al primelor două ediţii, iată că organizatorii pun la cale o nouă întâlnire destinată celor interesaţi de agricultură prin intermediul evenimentului „Seminţe Libere”. De această dată, evenimentul se va desfăşura la Muzeul Etnografic „Anton Badea” din Reghin, sâmbătă, 2 februarie, între orele 10:00 şi 16:00. „Ne vom bucura de un ceai cald și vom împărtăși din surplusul de semințe de legume, flori, plante decorative, arbuști și pomi fructiferi, preferabil tradiționale, preluate și cultivate de la o generație la alta ori provenite din grădina proprie, dacă nu, cu specificarea sinceră a provenienței lor: din grădina proprie, de la o rudă din străinătate, din magazin.  Nu e nevoie să dai ca să primești, totul e oferit în mod gratuit, așa cum Natura ni le-a oferit nouă. Sunt invitați la această sesiune în special fermieri, grădinari pricepuți, actuali și viitori salvatori de semințe, mici cultivatori bio sau susținători ai lor, să aflăm mai multe împreună despre propagarea semințelor tradiționale și să aflăm și care sunt nevoile cultivatorilor ce doresc să promoveze pe mai departe gustul adevărat al legumelor tradiționale.” spun organizatorii.
La eveniment va participa şi Adina M. Moise, inițiator al mișcării „Semințe Libere”, care va împărtăși celor prezenţi despre „Casa Semințelor – Banca de semințe a comunității”,  noul proiect-parteneriat al Asociației România în Tranziție cu Asociația Internațională Arche Noah, cu experiență de peste 30 de ani în salvarea semințelor.
Răzvan Ilieș și Cristian Man vor prezenta proiectul „Învățăm în grădină” – grădină în curtea școlii și Regreen – Compost de cartier – grădină comunitară + plan de colectare deșeuri compostabile și realizarea de îngrășământ.
Claudia Rânja va vorbi despre Flora – bibliotecă de semințe, dar și despre practici sustenabile în mediul urban, urmată de Daniel P. Hirschi care îi va introduce pe cei prezenţi în lumea policulturilor și a habitatelor diverse pe care le-a creat în microferma de la Voivodeni, vorbind şi despre oportunitatea valorificării produselor culinare obținute, prin evenimente gastronomice.
Prezenţi vor fi şi Németh János şi Németh Mária care vor aduce în discuţie construcțiile cu materiale naturale, dezvăluind din experiențele lor de la Coliba Verde.
Şi pentru ca atmosfera să fie şi mai plăcută eşti invitat să duci cu tine bucate de acasă pe care să le puteţi gusta împreună.
(C.R.)

 

seminte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*