Platformă pentru depozitarea gunoiului de grajd la Batoş

E un an cu lucrări importante pentru administraţia comunei Batos. Unul dintre proiectele importante pentru comună este platforma pentru depozitarea gunoiului de grajd, care este la un pas de concretizare. Despre acest proiect cât şi alte lucrări din comună ne vorbeşte Dinu Dumitru Cotoi, primarul comunei Batoş.

Rep.: Ce lucrări aveţi în derulare în momentul de faţă?
Dinu Dumitru Cotoi: La Uila avem un proiect de reabilitare şi dotare a Căminului Cultural, lucrare care se desfăşoară în baza unei finanţări prin fonduri europene. A fost înlocuit acoperişul, se recompartimentează, se face bucătărie, toalete și tot ce este necesar ca acest Cămin de la Uila să poată să corespundă oricăror activităţi. După ce constructorii îşi vor termina treaba, Căminul va fi dotat cu mese, mobilier, scaune, chiar şi cu instrumente muzicale, pentru că aşa este proiectul european. Sperăm că vom găsi şi tinerii care să le folosească. Anul acesta lucrarea trebuie să fie finalizată. Totodată urmează să fie atribuite lucrările de reabilitare a Dispensarului Uman din Batoş, precum şi a Grădiniţei de la Dedrad, prin finanţare guvernamentală.

sdr

Rep.: Spuneaţi că demaraţi un proiect pentru sprijinirea fermierilor. Despre ce este vorba?
D.D.C.: Urmează să semnăm contractul de finanţare pentru construirea unei platforme comunale de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd. Este nevoie de această platformă pentru că nu pot beneficia de subvenţii pe cap de animal, persoanele care nu fac dovada că au în proprietate o astfel de platformă ori dacă nu au un contract cu cineva care deţine o astfel de platformă. Astfel că noi, Primăria, am venit în faţa lor cu propunerea şi dorinţa de a o realiza, fermierii având posibilitatea de a depozita gunoiul de grajd, până în momentul în care dumnealor îl vor împrăştia pe câmp. Mai nou există nişte norme, care nu le permite, în orice perioadă a anului să împrăştie gunoiul. Suntem într-o fază înaintată, au fost multe vizite în teren şi sperăm să semnăm contractul de finanţare cât mai curând. Platforma va fi amplasată în Batoş, fiindu-le oferit acces şi celor din Goreni și Uila. Locaţia respectivă trebuie să îndeplinească anumite condiţii, cum ar fi să nu fie aproape de cursul unei ape, să fie o anumită suprafaţă disponibilă în acest sens. Va fi o zonă închisă, cu fosă, cu utilaje, tractor  şi remorcă, vidanjă, maşină de împrăştiat gunoiul. Toate aceste utilaje care fac parte din proiect, vor deservi, contracost, fermierii care au nevoie de aceste servicii.
Rep.: Ce alte lucrări mai aveţi demarate din bugetul local?
D.D.C.: Avem lucrări din bugetul local cum ar fi: reparaţii de trotuare, de poduri, de punţi, de parcuri. Vom face lucrări de reparaţii şi la drumurile de pe câmp, având în vedere că au fost foarte multe precipitaţii până de curând, iar tractoarele au circulat foarte mult pe drumurile moi, distrugându-se, aşa că trebuie să intervenim asupra lor.
Urmează ca în perioada următoare, pe drumul judeţean ce leagă Reghinul de Batoș să fie aplicat un covor asfaltic pe o lungime de 4,7 km. Deşi nu este foarte rău drumul, în anumite locuri necesită intevenţie. Ne dorim să facem cât mai multe lucruri, astfel încât să-i mulţumim pe oameni, deşi nu putem pe toţi.
Totodată, prin intermediul Grupului de Acţiune Locală din care noi facem parte, am cumpărat de curând un tractor şi utilaje de gospodărire comunală, care ne ajută foarte mult în ceea ce facem în comună.
Avem în derulare de aproximativ doi ani şi încă continuăm, lucrări ce privesc cadastrul, de înregistrare sistematică şi întocmire a planurilor parcelare. Am întăbulat aproape în totalitate păşunile aparţinătoare comunei Batoş, precum şi întreg domeniul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*