Dependenţa de jocurile de noroc – o boală care afectează întreaga familie

„Mami, vreau îngheţată!
Nu putem azi, că tati a jucat banii la poker!
În tot acest timp, tatăl păşeşte tăcut pe trotuar cu privirea adânc înfiptă în pământ…”

Pornind de la acest dialog real, întâlnit recent în urbea noastră nu pot decât să fiu indignată. Viciile sunt de nenumărate feluri. Sunt vicii pentru că ne lăsăm conduşi de ele… fie că sunt ţigări, alcool şi până la jocurile de noroc. Apoi se transformă în dependenţă şi, din păcate, în cazul jocurilor de noroc, psihologii o consideră chiar boală, deoarece nu mai reuşeşti să o stăpâneşti. Iar boala se răsfrânge asupra ambelor sexe. Şi nu eşti singurul care are de suferit, ci afectează intens şi viaţa de familie. Ba mai mult pierzi bani, tu cel care te gândeşti că îi vei câştiga. Bani pe care i-ai putea folosi atât de plăcut în alte scopuri. Cum e cazul de faţă: oferirea celui mic a unei îngheţate.  Dar pare să nu-ţi mai pese pentru că tu visezi noapte de noapte cum poţi ajunge mai repede să învârţi ruleta, să joci o carte ori să loveşti butonul roşu/negru al păcănelelor.
Statisticile arată că peste 150.000 de români îşi încearcă norocul la ruletă, păcănele, poker ori pariuri. E un număr mare, iar tentaţia uriaşă, având în vedere că dacă stai să observi bine, la fiecare colţ de stradă există câte-un local care te „provoacă” să-ţi toci banii. Nu, nu te îmbogățeşti peste noapte! Nu! Nu ai cum! Pentru că ăsta e motivul pentru care se numesc jocuri de noroc. Nu faci altceva decât să arunci banii pe „fereastră”, sperând că odată şi-odată căruţa cu noroc se va răsturna şi în buzunarul tău. Iar tu ştii asta! Eşti conştient că şansa de câştig este mică, însă dependenţa păleşte în faţa conştiinţei. În majoritatea cazurilor, dependenţii încearcă să ascundă patima, dar şi să facă rost de bani prin diferite moduri.
Asociaţia Organizatorilor de Sloturi din România a demarat un program prin care împătimiţii de jocuri de noroc, au la dispoziţie un număr de telefon gratuit 0800.800.099, unde pot suna şi cere ajutor de specialitate. De asemenea pot accesa site-ul http://jocresponsabil.ro/ unde se pot autotesta, îşi pot face un test online în urma căruia vor vedea dacă sunt ori nu dependenţi.
Şi dacă tot vorbim despre vicii, mai dau un exemplu, tot unul care a afectat într-un fel ori altul, copilul. Pe scurt, băiatul îi cere mamei bani pentru a-şi cumpăra fructe, însă nu a primit pe motiv că nu dispune de suma necesară, cu toate că mama avea în buzunar suma disponibilă pentru un pachet de ţigări. Fericirea face ca în acest caz, mama să conştientizeze gravitatea faptei, să se simtă vinovată, iar acel moment a fost scânteia care să o impulsioneze în a se lăsa de fumat.
Şi uite aşa, ajungem să ne privăm copiii de plăcerile copilăriei, de dulciuri ori mâncare sănătoasă, doar pentru că noi pretindem că n-avem bani. E drept… Sunt familii care nu îşi permit cu adevărat „luxul” de zi cu zi, însă sunt cazuri unde, dacă ai renunţa la vicii, la dependenţe, ai putea să le oferi celor dragi ceea ce au nevoie… În limita posibilităţilor, a bunului simţ.
Nu uitaţi, atunci când sunteţi „strâşi cu uşa” şi credeţi că nu mai există cale de scăpare, apelaţi la ajutor de specialitate, un psiholog, un psihoterapeut… Ajută-te să scapi de o grijă, de greutatea de a purta în spate o dependenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*