1 Decembrie marcat cu muzică şi voie bună la Reghin

Reghinenii şi nu numai au petrecut româneşte de Ziua Naţională a României în centrul Municipiului Reghin. Aceştia au arătat că pot şi ştiu să petreacă în zi de sărbătoare, aducând cu ei, în centrul municipiului, steaguri tricolore pe care le-au fluturat deasupra capului. Nu au lipsit cocardele tricolore purtate în piept, semn de respect pentru ziua de 1 Decembrie.
Momentul de debut al serii a fost programul susţinut de Fanfara Municipiului Reghin, iar apoi au urcat pe scena din centrul Municipiului Reghin tineri interpreţi reghineni, dar şi solişti vocali consacraţi: Diana Suceava, Paul Miclea, Alexia Aştelian, Cristina Fărcaş, Cosmin Cotârlă, Maria Grama, Florina Oprea, Viorel Spânu, Gabriela Merdar, David Puşcaş, Corina Florea – Covaciu, Florin Miler, Anton Grama, Ana Toncean-Crişan, Alin Pop, Mihaela Botoş-Lateş, Doru Pop, Anca Branea, Nelu Şopterean, Ciprian și Mihaela Istrate.
Programul a fost completat de dansuri populare, suită de dansuri populare de pe Valea Someşului şi suită de dansuri populare din Câmpia Transilvaniei pusă în scenă de Ansamblul de dansuri populare „Doina Mureşului” al Casei de Cultură „dr. Eugen Nicoară” din Reghin, a căror instructor este Valerica Frandăş.

Oficialităţile prezente la eveniment
2017_10_02_1decembrie_reghin_22
Oficialităţile locale şi judeţene au dorit să li se alăture reghinenilor la această sărbătoare, motiv pentru care au urcat pe scenă pentru a transmite un gând bun, o urare, primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, viceprimarul Mark Endre, senatorul Horea Soporan, președintele PSD Mureș, Vasile Gliga, Prefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, Nicolae Băciuţ, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Mureş s-au numărat printre cei prezenţi. Nu au lipsit consilierii locali din cadrul Consiliului Local Reghin, dar şi un sobor de preoţi, reprezentanţi ai tuturor cultelor religioase din municipiu, în frunte cu protopopul Valentin Vârva. A urmat un moment emoţionant, intonarea imnului de stat de către interpretul Ciprian Istrate.
Voia bună şi-a spus cuvântul în această zi specială dedicată tuturor românilor, aşa că ritmurile au fost schimbate atunci când pe scenă a urcat îndrăgitul solist Florin Vos şi Andreea Morariu. Spectacolul artistic a fost completat de un concert marca Delia, mult aşteptată de publicul prezent.
Ziua de 1 Decembrie a fost încheiată cu un foc de artificii ce a luminat cerul Municipiului Reghin.

1 Decembrie a fiecărui an, ar trebui să fie despre sentimentul de „Împreună”
maria precup
Primarul Municipiului Reghin, Maria Precup, a ţinut să le mulţumească tuturor celor prezenţi, precum și oficialităţilor aflate pe scenă „Sunt foarte onorată şi recunoscătoare că sunteţi alături de noi în acest moment de suflet al României.
România – astăzi este ziua ei. O zi, la care an de an ne invită pe toți să participăm. Și pe cei care o cinstim zi de zi, și pe cei care mai uităm de ea. România este pentru noi, inima noastră.  Ziua de azi e cu totul specială pentru că azi, marcăm începutul anului Centenarului. Cu fiecare aniversare, țara noastră, ca fiecare dintre noi, adună mai multă istorie, mai multă experiență și cunoaștere, mai multă iubire şi unire. Spre deosebire de noi, ea va trăi veșnic! Însă ce e cu adevărat extraordinar, fie că ne dăm seama sau nu, e că fiecare dintre noi putem ajuta la buna ei creștere şi dezvoltare. 1 Decembrie a fiecărui an, ar trebui să fie despre sentimentul de împreună, dragii mei! Împreună ca oameni, împreună ca români. Împreună la bucurie, împreună la durere! Marea Unire e mult mai mult decât unirea pământului, e unirea dorințelor unui popor care vrea să-și ducă țara pe cele mai înalte culmi. România înseamnă tradiție, obiceiuri, cultură, istorie, oameni și în același timp, România, cu ajutorul nostru, trebuie să însemne mai multă toleranță, înțelegere, acceptare și bucuria de a fi român oriunde în lume. Un gând plin de căldură se îndreaptă către toți soldații noștri, care își slujesc țara la mii de kilometri distanță. Vă mulțumim și vrem să știți că sunteți mereu în rugăciunile noastre! La mulți ani, România! La mulţi ani, români! La mulţi ani, reghineni!” a declarat, Maria Precup, primarul municipiului Reghin.

Viceprimarul municipiului Reghin – Mark Endre

2017_10_02_1decembrie_reghin_24„Mă bucur să fiu alături de dumneavoastră în calitate de viceprimar al Reghinului cu ocazia Zilei Naționale a României. Reghinul, a cărui istorie a fost definită de multinaționalismul său, a știut dintotdeauna să găsească calea de mijloc. Sunt convins că învățăm unii de la alții şi sunt convins că ne respectăm tradiţia, culturile și valorile. În această zi avem prilejul să ne aminitim că toți facem parte dintr-o mare familie. În mine găsiţi un om care este deschis pentru dialog şi pentru a forma o echipă.

„Patriot e cel care simte că inima îi bate-n piept cu intensitate atunci când vorbeşte despre ţară”
2017_10_02_1decembrie_reghin_25
„Sunt extrem de bucuros că de Ziua Națională a României, am fericitul prilej să fiu alături de dumneavoastră.. Am sărbătorit și la Târgu-Mureș Ziua Națională a României, zic eu, așa cum se cuvine, printr-o ceremonie militară și religioasă. Am venit cu mare drag și la Reghin. Alături de mine sunt principalii mei colaboratori, oficialități importante ale județului Mureș şi-am venit să vă salutăm şi să vă asigurăm că tot ce facem noi este în interesul dumneavoastră şi aşa trebuie să fie. Cum putea să înceapă sărbătoarea Marii Uniri mai frumos decât prin intonarea unui colind și a Imnului Național, de către locotenent colonel Ciprian Istrate, colaboratorul și prietenul nostru, care de altfel şi la Târgu-Mureș a făcut-o cu multă măiestrie și cu mult, mult suflet! Vreau să spun că la 99 de ani de la Marea Unire, din punctul meu de vedere, român și patriot nu este cel care vorbește despre țară, ci cel care atunci când o face simte că inima îi bate în piept cu o mai mare intensitate. Dacă în urmă cu 99 de ani, la Alba Iulia, înaintașii noștri au împlinit un deziderat de multă vreme al românilor şi au făcut posibilă unirea într-o singură țară, acum, noi avem datoria să  rămânem uniți, așa  cum și-au dorit ei, iar ce vom face de acum înainte cu ţara, depinde doar de noi. Vă urez la mulți ani, dragi reghineni, să ne vedem și anul viitor, de Centenarul Marii Uniri” a fost mesajul prefectului de Mureș, dr. Lucian Goga.

Senatorul Horea Soporan – „… pe scena istoriei, nu se lasă jos cortina niciodată”
2017_10_02_1decembrie_reghin_26
„Ce este important să înțelegem noi din ziua de 1 Decembrie 1918? În primul rând, trebuie să știm că acest eveniment nu a venit ca o întâmplare fericită. Istoria nu face cadouri! Marea Unire este rezultatul firesc al unor secole de luptă și meritul unui șir de generații excepționale, care au știut să croiască destinul unei națiuni între săbiile încrucișate ale marilor puteri. În al doilea rând, trebuie să știm că pe scena istoriei, nu se lasă jos cortina niciodată, fiecare gest, fiecare reacție, s-au lipsa acestora, are importanță. Pentru cum ne jucăm acum noi rolurile, vor primi criticile sau aplauzele generațiilor viitoare. De 1 Decembrie, spun La mulți ani, România! Iar de dragul strămoșilor noștri îi rog pe toți românii să fie uniți, oriunde s-ar afla în lume” a transmis senatorul Horea Soporan.

Alexandru Cîmpeanu – mesaj pentru unitate
2017_10_02_1decembrie_reghin_27
„Sunt prezent în această seară alături de dumneavoastră pentru a vă transmite mesajul Consiliului Județean, dar și al meu personal, iar acesta este unul de unitate. De ce unitate? Pentru că în urmă cu 99 de ani, în 1918, când la început de an existau mai degrabă toate premizele ca țările românești să piardă teritorii, o elită a politicii și intelectualității din România a reușit, nu doar să prevină acest pericol, dar să şi unească țările românești. Suntem datori acestor elite, să cinstim efortul care l-au depus pentru a ne crea o Românie Mare, o Românie unită. Pentru aceasta vă îndemn la unitate, vă doresc multă sănătate și la mulți ani tuturor reghinenilor și românilor” a fost mesajul vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*