Efectele razelor ultraviolete (UV) asupra sănătății

Efectele razelor ultraviolete (UV) asupra sănătății

Radiaţia UV în cantităţi mici este benefică pentru sănătate şi joacă un rol important în producerea de vitamină D. Un aport şi nivel adecvat de vitamină D sunt esenţiale pentru starea de sănătate deoarece este necesară pentru sănătatea oaselor, articulaţiilor, funcţia musculară şi neurologică.

Expunerea excesivă la radiaţia UV solară sau de la surse artificiale poate determina:

  • diferite tipuri de cancer de piele – cel mai agresiv fiind melanomul malign
  • arsuri ale pielii,
  • îmbătrânire accelerată a pielii, prin pierderea elasticităţii pielii şi dezvoltarea de keratoze solare

Afecțiuni oculare – efectele acute ale radiației UV includ fotokeratitele și fotoconjunctivitele (inflamații ale corneei și respectiv ale conjunctivei). Aceste efecte sunt reversibile, ușor de prevenit prin asigurarea protecției ochilor și nu sunt asociate cu consecințe pe termen lung. Efectele cronice ale radiațiilor UV includ: Cataracta – afecțiune a ochiului în care cristalinul devine din ce în ce mai opac şi care are ca rezultat diminuarea acuității vizuale și  eventual orbirea; Pterygium –  îngroşarea membranoasă a conjunctivei, de forma triunghiulară, care se extinde din unghiul intern al ochiului pe faţa anterioara a corneei; Carcinomul celular scuamos al corneei sau conjunctivei: o tumoră rară a suprafeţei ochiului.

Ce trebuie să facem?

Evitarea expunerii excesivă la soare în orele de vârf – razele ultraviolete sunt cele mai puternice între orele 11 -16.

Activitatea în aer liber

Radiațiile solare UV sunt clasificate de către Organizația Mondială a Sănătății drept cancerigen de grup 1 și reprezintă principala cauză a cancerului de piele la nivel mondial.

Există cel puțin 14,5 milioane de lucrători în aer liber în Europa, care alocă ≥75% din timpul lor de lucru în exterior.

În prezent, nu există o cerință la nivelul UE de a proteja lucrătorii expuși riscului.

Căutaţi umbra

Umbra furnizează o bună protecție împotriva soarelui și poate fi ușor accesibilă și utilizată de om. Statul la umbră și în afara bătăii directe a soarelui poate reduce cantitatea de radiație UV solară pe care o primiți cu 75 % sau mai mult.

Căutați umbra când razele ultraviolete sunt cele mai intense (orele 11-16), dar aveți în  vedere că structurile care fac umbră precum copacii, umbrelele sau altele similare nu oferă protecție completă împotriva soarelui.  Radiațiile ultraviolete pot să se disperseze în atmosferă și să se reflecte de pe suprafețe precum apă, nisip sau pietre.

Totdeauna căutaţi umbra,  dar folosiţi în acelaşi timp şi alte măsuri de protecţie: pălărie, haine pentru protecţie, ochelari de soare şi produse pentru protecţie solară.

Purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din corp

Îmbrăcămintea crează o barieră între piele şi razele UV ale soarelui şi poate oferi un grad variabil de protecţie (nu 100%). Îmbrăcămintea cea mai adecvată este cea care acoperă o suprafaţă cât mai mare a pielii,  precum pantaloni, fuste lungi şi cămăşi cu mânecă lungă.

Purtaţi ochelari de soare

Ochii ca şi pielea pot fi afectaţi de expunerea la radiaţiile UV. Expunerea repetată a ochilor neprotejaţi creşte riscul pentru cataractă, cancerul conjunctivei şi al tegumentului din jurul ochilor.

Purtaţi pălărie – Alegeţi pălării cu boruri largi care vă acoperă vârful capului şi vă  umbreşte faţa, gâtul (inclusiv ceafa) şi urechile, este confecţionată dintr-un material ţesut dens, este uşor de purtat, este sigură și nu vă împiedică vederea, permite circulaţia aerului.

Utilizați produse de protecţie solarǎ

Sunt produse dermatocosmetice care se aplicǎ pe piele pentru a proteja organismul faţǎ de efectele periculoase ale razelor solare ultraviolete (UV) și sunt comercializate sub formǎ de loţiuni, creme, geluri, uleiuri, spray, sticker şi balsam de buze. Acestea conţin substanţe sau combinaţii de substanţe aflate într-o anumitǎ proporţie, astfel încât să asigure absorbţia, reflecţia sau disiparea unora dintre radiaţiile solare. Aceastǎ capacitate (eficacitate) a produsului este cuantificatǎ printr-un factor de protecţie UV.

Principalele beneficii ale utilizării produselor de proteie solară

  • prevenirea arsurilor solare, a fotoîmbătrânirii şi fotoimunosupresiei induse
  • prevenirea apariţiei anumitor tipuri de carcinom al pielii, cu excepţia melanomului

Pentru a întruni toate aceste caracteristici de prevenţie,  produsele de protecţie solarǎ trebuie sǎ apere organismul de acţiunea nocivǎ a ambelor tipuri de radiaţii, UVA şi UVB, dar nu este un garant în faţa riscurilor pentru sănătate generate de acestea

Produsele de protecţie solară nu trebuie să creeze impresia că asigură o protecţie totală faţă de riscurile ce derivă din supraexpunerea la soare, în special a copiilor mici.

Expunerea rațională la soare

Chiar dacă folosim produse adecvate tipului nostru de piele de protecție solară, supraexpunerea la soare reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate. Nu expuneți bebelușii și copiii mici razelor directe ale soarelui.

Sursa : www.srd.ro

www.who.int

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*